Нарушава ли правата ни извънредната епидемична обстановка?

КС образува дело за текстове от Закона за здравето
14 май 2020 20:05, Красимир Ангелов
52

След края на извънредното положение от днес страната е в извънредна епидемична обстановка. В същото време Конституционният съд образува дело за текстове от Закона за здравето, който замести този за извънредното положение, след като беше сезиран от държавния глава.

Още по темата
Часове преди края на извънредното положение, Министерският съвет въведе извънредна епидемична обстановка. "Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че тези мерки, които сме ги прилагали досега трябва да продължат да се прилагат. В тези заповеди няма нищо ново. Те са просто групирани и систематизирани", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Считам, че тези промени в Закона за здравето го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес", категоричен бе пък президентът Румен Радев.

"Никаква отмяна на извънредното положение няма, а има изтичане на срока, който НС е преценил, че е нужен. Какво става след този срок? Нужно ли е да продължат някакви видове мерки, те част ли са от извънредно положение, или не са? Това трябва да отговори КС. На мен не ми се ще да вярвам, че Народното събрание абдикира от задължението си да бъде със засилено внимание по отношение на МС, по отношение на мерките, които му е възложило да изпълнява", коментира бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева пред Bulgaria ON AIR.

Отговор на въпроса има ли нарушения на Основния ни закон Конституционният съд трябва да даде в срок от два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението не беше в мисъл за хората. Категорично! При грипните епидемии НИКОЙ не плачеше за хората, никой доктор не предлагаше евтини цярове. Сачева и сие обсъждаха как болничните били много и се злоупотребявало. Сага не се ли злоупотребява?! С държавни средства поради егоистичната здравна система. Да кажат от щаба какъв е приносът на частните болници в кризата и какъв е процентът на средства, които получават по здравна каса?! В нужда се познава кой колко струва.
25
16
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
какви права по време на световна криза бе лигльовци ....
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъНяма да се учудя ако специално за тебе и подобните ти някой е измислил маймунски вирус. само не мога да разбера защо си го казваш. явно много държиш да го разберем. Този грип явно е създаден специално за теб. Д Ти си жестоко поразен. В главата. И такива като теб са много. Това е най - жестокият вирус. От него отърване няма.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защитаващите мерките да бъдат така любезни да не се оправдават като децата" ана бе съм само аз, ама те другите първи почнаха"!!! Тези другите, които ни давате за пример, са МНОГО ЛОШ пример във ВСИЧКО. Те си унищожиха природата, след това създадоха изисквания за другите. Те си пренесоха производството в Китай, въобще в Азия и Африка, не са икономически самостоятелни в нищо, айде и да принудят и да вържат другите. Те си гонят родителите извън семейството и им дойде дюшеш, че им намаляха разходите
22
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говоря от личен опит: Носих маска в продължение на месеци защото имаше забрана да не се ходи без маски. Тогава беше ужасно. Страшни болки в гърлото, в дробовете, дихателни проблеми. Реших повече да не ги слагам тия неща на лицето си и сега вече от седмица мога направо във въздуха да литна. Или с други думи те ни задължават да се разболеем! В буквалния смисъл! Това си е чисто престъпление срещу човечеството направо.
21
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Наистина сте големи ***, ти и такива като тебе. Ти не знаеш явно какво е да ти нарушават правата. Никой от вас не знае какво е да носиш отговорност дори и затова че кучето ти се е изсрало в парка. Просто сте едни разлигавени *** на които уж им нарушават правата, които с нищо не са заслужили. Става въпрос просто да носите предпазни средства, ***. какво толкова, а? Обаче май въпросът е за всяко нещо да се вдига джангър. Май е това. и започна да става гадно. Наистина.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо бяха блокирани областните градове? Значи, ако живееш не в областен град, може да си обикаляш насам- натам, само не може да влизаш в голям град. Ако си от областен град, не може да отидеш до вилата си 15 км просто така. От щаба съобщават бройките заразени по области, а не по населени места. Като се поразтърси човек, се вижда, че доста са от село или малък град, даже оттам ги пренесоха в Плевен, например...Хиляди хора си смениха адресната регистрация.
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
излизам и с каквото оръжие намеря почвам да браня конституцията. Няма поУицай няма поУитик който да ме спре. Опазването на конституционите права е дълг и задължение на всеки. Който си мисли че може ме спря, го съдиме и в затвора, ако ще полицай и космонафт да е. ИМАМ ПРАВО НА ОРЪЖИЕ И С ОРЪЖИЕ ДА ПАЗЯ КОНСТИТУЦИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ВОЕНО ПОЛОЖЕНИЕ. ВОЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НЕ Е САМО ЗА ВАС, НО И ЗА НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ МОЖЕМ ДА ВКАРВАМЕ В ЗАТВОР ВСЕКИ ПОЛИЦАЙ НАРУШАВАЩ КОНСТИТУЦИЯТА МИ
18
7
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Не, понеже Западна Европа са едни страхливи корумпирани ***. Тях дори и от бълхи и въжки ги е страх. И те задължават и нашето правителство да издивателства над народа. А България е част от ЕС. А тая болест дефакто дори и не съществува.
17
6
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Ако беше за нещо смислено, щяхме да изпълняваме с готовност разумни мерки, но не и заради това вирусче. Не и тези мерки.В страх няма да живея.
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Никой ли не разбира какво означава думата "извънредно"? На какво се правят някои не ми е ясно. В по - особена ситуация която съдържа риск за живота на хората никой нищо не нарушава. Само поредната порция амбициозни адвокатчета си намериха повод да се правят на големи професионалисти и да показват мускули. Сега ще гризат всяка думичка в закона а не си дават сметка че по този начин само нанасят вреда. И помагат на някого, естествено. Без никакво съмнение.
15
7
 
22
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Естествено, че ни нарушава правата. Нарушава ми правото на предвижване, правото ми да не нося маска, правото ми да седна на пейка в парка, правото ми да си разходя детето и да поседнем в тревата, правото ми да играя футбол, правото ми да се шляя, правото ми да пия една бира в кръчмата с приятели, правото ми да похапна вкусно, правото ми да се чувствам спокоен, правото ми да се порадвам на пролетта, правото ми на свобода.
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забраните бяха нелогични: в автобус и метро може, концерт, изложба не може. В цех може да се работи, в големи магазини също, без да имат пречистващи инсталации, а в библиотека не. Не може спорт на открито, не може разходка в гората. Шаш и психоза. Глобяват за неносене на маска навън, а болнични заведения изпозаразиха половината от засечените случаи.
13
5
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Едно вирусче...обърка обществото ни.Какво би станало при нещо много по...сериозно.Нещо не ми се вижда сигурна и...читава подредбата на държавицата ни.Този тест за екстремност е с много...въпросителни към управляващите и народа. Вътрешните ни...резерви са почти на изчерпване,а не се зная края кога е,защото нищо не зависи от нас,защото сме...независими.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви права имаш?! Права имат хора с положение, обикновения скот няма права никъде в тоя свят. имаш само право да плащаш данъци
11
5
 
5
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Хора какво ви става..?
10
2
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Направо ни съешвате майката с тези ПРОСТОТИИ!
9
3
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Какъв САЩ каква Франция бе ***? Намираш се я България и това определено е нарушаване на правата ни!
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа не бе - заплахи с глоби и затвор ако не слагаме разни парцали по лицата си? Ще ни забранявате да посещаваме паркове? Не само нарушавате правата ни, вие нарушихте конституцията ни.
7
10
 
6
 
! Отговори
ФайТонката преди 3 години
Само ГЕРП