Прототипът на родна ваксина готов до 3 месеца

Експертите трябва да решат дали е по-добре да е масова или не
30
Прототипът на родна ваксина готов до 3 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До три месеца ще е готов прототипът на ваксината, по който се работи у нас. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година.

Още по темата
Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса.

По думите му състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването.

"Нашата" ваксина представлява вирус, имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.

"В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-страшно за една ваксина - да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“, посочи той.

"Аз съм скептик към лекарствата, като имунолог разчитам действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно от лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически", коментира доц. Чорбанов.

Имунологът подчерта, че не се знае вирусът какъв имунитет генерира.

"Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хора... Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители - дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика", заяви специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Edna преди 3 години
Хайде министри и депутати първи да си я инжектират, пример един вид да дадат......ха-хах, вярвате ли??
28
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
хм, и аз четох нещо подобно но не се сещам каква беше, дали пък не беше противогрепнта..........
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въх с тва описание дал ша намерят доброволци - Боце да се включи кат доброволец та да рекламира българското ;) на всяка среща на ЕК
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СвсЩото в Европейския Съюз този препарат е забранен за използване.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито родна, нито безродна ще си поставя. Има задължителни ваксини, изследвани с години,преди да се приложат. Тях ги имаме всичките.Но тия новоизлюпени за по няколко месеца, дето ще ги поставят преди минималните брой и време изпитания - никога!
24
3
 
9
 
! Отговори
Напрееед преди 3 години
Те от Харвард забиха с тази ваксина, но от БАН пердашат здраво напред. Сигурно ще включат като консултанти в проекта и капацитетите от СУ и Библиотекарския. Ако стане, ще грабнем нобеловите награди. Ако не стане, поне сме се опитали, нали така? Та колко точно струва на данъкоплатците този новаторски напън? И колко ваксини (за каквото и да е) имат към момента патентовани от БАН? Те ако могат да създават ваксини въобще нямаше да са на бюджетна издръжка
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родна друг път,пратили са ви я от бандата на Бил Гейтс. Трябват цели 5 години,за да се направи ваксина работеща и невредяща на здравите хора,на които ще се постави. Няма ли кой да разследва как така за 3 месеца тези направиха ваксина ? Ваксинирайте се вие от БАН.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинГ-н Славянин, сменете името си. Не всички славяни са ид.иоти.
21
4
 
19
 
! Отговори
Свс преди 3 години
Защо Аналгин хинин за износ има,а за българите,не!?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Браво!Вие сте биолог? Учен? Учен-биолог, който така и не знае какво е реномето на българската молекулярна биология, например, по света? Колко българи работят във водещи екипи? И колко водят международни проекти тук, от България?Уауууууу - очевидно сте огромен експерт, почитания ;)
19
5
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Родна или безродна ваксина в моето тяло повече няма да влезе, последната ваксина, която ми поставиха от задължителния имунизационен календар беше когато бях на 17 години, през далечната 1989-та! А че вирус може да издържи извън жива клетка часове, че и дни, както се твърди за този вирус, не е научна фантастика, а космическа лъжа, всеки който е посещавал часовете по биология в средното училище знае, че вирусите МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ЕДИНСТВЕНО В ЖИВА КЛЕТКА!
18
6
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Адмирации за научните работници! Дано успеете и да дадете не само на България, но и на света така очакваната ваксина! Успех, работете здраво и безкористно, за да прославите вас и страната!
17
2
 
5
 
! Отговори
бил гейтс преди 3 години
правя вируси и антивирусни програми / ваксини/ за хора и за компютри
16
2
 
20
 
! Отговори
бай х преди 3 години
В Италия многото жертви се дължат на някаква ваксина която са им били през есента , и точно тези хора короната ги смазва
15
4
 
17
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Стига бе! Кой измисли компютъра? Защо плюете, защо си мислите, че само световната финансова олигархия и едрият капитал във фармацията може да изобрети ваксина? Те искат да печелят милиарди и да имат монопол. Имаме безкрайно умни хора, наши деца печелят международни олимпиади, защо искате нашите учени да бягат в чужбина и чужди фирми да печелят от техния потенциал. Аз пък им пожелавам успех, да са живи и здрави и дано ваксината да е българска и да я изнасяме за целия свят.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово сбъркана психика - всичко да се смята за далавера. Много лоша психика за едно общество. Но, комунизмът това култивира, а също и фасадната демокрация.
13
1
 
22
 
! Отговори
1244 преди 3 години
Кой, каквато иска ваксина да прави, само да НЕ Е задължителна!!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така както се увеличи безработицата ще има много българи желаещи да пробват ваксината срещу заплащане.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бил Гейтс ваксината, ако е бъгава като другите му творения, е по вероятно да се гътнем от нея или да се разболеем от нещо, след което ще ни се иска да не сме живи.
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Браво!Защото ще направят нещо наречено ваксина и от това ще получат милиони левове понеже ще им гарантират бг пазара.