Борисов: Пандемията е безпрецедентна, последиците - всеобхватни

Премиерът обсъди мерките и възстановяването с лидерите от ЦЕИ
Обновена: 15 май 2020 14:01 | 15 май 2020 14:01, Веселина Йорданова
239
Борисов: Пандемията е безпрецедентна, последиците - всеобхватни
Снимка: Правителствена пресслужба

Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова е необходимо да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики, за да преодолеят кризата и да възстановим нормалния си живот във възможно най-голяма степен.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в срещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ), която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на обсъжданията бяха здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и възможните общи действия за възстановяване в държавите от региона на ЦЕИ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза пред своите колеги лидери, че националните мерки бяха първият отговор на заразата, но регионалното и глобалното сътрудничество са абсолютно необходими за успешното справяне с краткосрочните и дългосрочните ефекти от коронавируса.

"Централно-европейската инициатива като платформа за регионално сътрудничество с дълга традиция и оперативен капацитет може да даде ценен принос към нашите общи усилия в битката с COVID-19", заяви българският министър-председател. Той изтъкна важността на съгласуваните действия, сътрудничеството и солидарността, които днес имат ключово значение. "Настоящата ситуация показва колко свързани и взаимно зависими сме, не само в ЕС, но и с партньорите извън него, особено от съседните райони", подчерта премиерът по време на видеоконферентната среща.

Министър-председателят бе категоричен, че с настъпването на вируса първостепенен приоритет за всички бе запазването на живота и здравето на хората, но в същото време активно се работеше по поддържането на потока от хора и стоки в рамките на необходимото и възможното.

"Установяването на "зелените коридори", гарантиращи трафика на основни стоки и оборудване в рамките на ЕС и съседните страни, бе от ключово значение", каза Борисов. Той добави, че в духа на солидарността България оказа съдействие на своите партньори при осигуряване завръщането на техни граждани. А в няколко хуманитарни операции държавата ни подпомогна транзита и репатрирането както на граждани на ЕС, така и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

"Благодарение на навременните и стриктни ограничителни мерки, България успя да ограничи разпространението на заразата. Сега, когато всички ние започваме да обсъждаме стратегии и планове за облекчаване на мерките, трябва да останем бдителни и да следим развитието на ситуацията", обърна се Борисов към останалите лидери от ЦЕИ.

Членове на ЦЕИ са 17 държави: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
1
 
! Отговори
Мооооооооооо преди 3 години
Гешев Боко Тиквата ме плаши. Вземи мерки
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
млъкни бе тюмбел!!!
205
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушахте ли го бе хора слушахте ли как нарича хората които ги критикуват са наглеци , нахалници а той вече нямал да проявява скромност.....ТОЙ И СКРОМНОСТ ,КАК ВИ ЗВУЧИ ?
204
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой друг като теб след 30 г. от обявена демокрация нямаше да потопи така народа си в сиромашия и никой друг като теб след 30 г. от обявена демокрация нямаше да потопи така народа си в сака да напълни вашите гуши !80 % от народа едва мърда бе наглец ! До кога ще се хвалиш
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пак не си е пил медикаментите. Какво трябва да подпомогнете? Да вземем едни пари от ЕС и да си ги приберем чрез наши фирмички...лъжец мизерен, негодник...
202
0
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА И СЪД !!! преди 3 години
къде са ти купищата трупове бе мутро СИК-аджийскакъде са ти препълнените болници ще си платиш за карантината и полицейския терор !!!!
201
1
 
13
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Извънредното положние е идиотщина.Последиците - всеобхватни.
200
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До къде я таяА ако имаше трупове пак същото щеше да викаш, нали? Абе *** чукай на дърво и се радвай на живота
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я глей. .....Не е бил хиляден, а са били сторина човека от които са останали 50
198
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има вирус но няма пандемия.Всяка година има грип по цялото земно кълбо но никой не затвори хората като затворници и никой не ги изгони от работата.Просто политиците се правиха герои и ни организираха инсценировки.Затврориха устата на тези които искаха да кажат нещо смислено и сега ще сърбаме попарата на политиците които си направиха ГАФ с нас.А сега тези политици ще се правят на велики и ще раздават пари насам натам.А тия пари са на хората. Някой пита ли ни като ги раздават насам натам.
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шефа Те всичките горе се държат един друг за топките и са такива лаинeни пръчки , че хай са се пуснали и надолу ще потекат реки от лаина.
196
0
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа,един път ти отговорих.Тоя път Боко ако въобще посмее да прецака Путин,ще трябва да бяга много бързо навън.Да ти припомня как в Турция обикаляше около Путин и се оправдаваше-Нося снимки,нося снимки!
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я глей. .....ЗАТОВА СМЕ НА 111 МЯСТО ,ЩОТО БОКОИЗБАРИНЕТ *** СПАЗВАТ ЗАПОВЕДТА НА ВОЖДА ДА НЕ СЕ ДАВАТ ПО "НАЦИОНАЛНИТЕ" ТЕЛЕВИЗИИ НИКАКВИ ПРОТЕСТИ! ПЛОЩА-ДА ПРЕД Н.С ОТ КАКТО Е ДОШЪЛ БОРИСОВ НА ВЛАСТ ЩОМ СЕ СПОМЕНЕ САМО ПРОТЕСТ И ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ ОТ СТРАНАТА СЕ КОМАНДИРОВАТ В СОФИЯ И ПЛОЩАДА ПОЧЕРНЯ-ВА ЗА ДА ПАЗЯТ ДЕБЕЛИТЕ И ОХРАНЕНИ ЗАД НИЦИ НА ВЛАСТТА ,А СЕЛАТА СА ИЗОСТА-ВЕНИ ПАК НА ДЖЕБЧИИ , ИЗНАСИЛВАЧИ ,КРАДЦИ! У НАС ПАРИТЕ НА НАРОДА СЕ ХАРЧАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ДА УГОЯВАНЕ НЕНАСИТНАТ
194
1
 
15
 
! Отговори
Я глей. ..... преди 3 години
Забрана ли имате или ви идва от сърце!!!!!Страх ли ви е да кажете, че снощи пак имаше хиляден протест против БАРБА ГАНЬОС и довечера пак ще има!!!!!......"С революционните песни Вятър ечи, Балкан стене и Боят настана се надъхват стотиците протестиращи пред Народното събрание българи.Те се увеличават с всеки изминал момент. Прави впечатление, че сред тях има много млади хора. Много от тях са с национални знамена......"https://mobile.frognews.bg/article/196476/
193
3
 
11
 
! Отговори
seira преди 3 години
"ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
192
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията за България не е прецедент ,ти беше преди нея ! Ти си виновен тази нация да живее най-кратко ,ти си виновен 80 % от този народ една да връзва двата края ,ти си виновен детската смъртност да е на първо място ,ние да сме на последно място по жизнен стандарт въпреки вашите космически заплати за хала на тази сиромашия на нация ,живота на българите е за оплакване и само вие власт и бизнес с които действате заедно като бухалка към народа си и "СТАБИЛНОСТТА" е само една от твоите лъжи...
191
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С фотошоп ли ги обработвате или ползвате стари снимки?Не си прилича . Псевдо каратиста така се е олял ,ония сумистите са фиданки пред Барба Ганьос .
190
1
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Не знам за пандемията колко е безпрецидентна , но наглостта Ви Борисов , да стоите и да се чудите дали аджеба да уволня Горанов е доста нагла, дори и за премиер мафиот!Явно Горанов и Пеевски ви държат за топките , страх ли Ви е?
189
0
 
18
 
! Отговори
къде я тая преди 3 години
пандемия бе СИК-аджиска бухалко !?къде са ти "камарите трупове"защо болниците са празни - нали вируса ти е толкова опасен ОСТАВКА И СЪД ГГАДИНО !!!ще си платиш за тая карантина !!!!ще си платиш за полицейския терор !!!!
188
0
 
12
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 3 години
го издъни, всичко излезе наяве. Снощи по телевизията даваха как д-р Менгеле(черният генерал), преди два месеца е казвал, че короната е по безопасен вирус от грип-Б, само след два месеца същият Менгеле при Бенатова се изцепи, че много хора ще измрат. Тя го попита защо мисли така, а той се врътна като ощипана мома и напусна студиото, явно е изперкал. Хитлер въпреки, че е виждал, че губи войната е хвърлил децата на бойното поле, тези са същите, искат много хора да измрат, кефят се от това!