"Пирогов" не иска вече болни от коронавирус, спешните пациенти отказвали прием

Идея: Само лечебни заведения с инфекциозни отделения да приемат заразените
15 май 2020 06:30, Анисия Иванова
33
"Пирогов" не иска вече болни от коронавирус, спешните пациенти отказвали прием
Снимка: БГНЕС

От 1 юни “Пирогов” да не приема болни от COVID-19 е една от идеите на ръководството на спешния институт. Това стана ясно след среща, организирана от РЗИ-София със столичните шефове на лечебни заведения.

Пред колегите си директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов обяснил, че много от спешните пациенти се опасявали да не бъдат заразени и избягвали болницата.

Балтов изразил недоумение защо е необходимо толкова много болници да приемат заразени с коронавирус. Според него пациентите могат да бъдат събрани в няколко болници, които имат инфекциозни отделения – ВМА, “Св. Анна” и Инфекциозна болница.

Директорът на “Пирогов” смята, че не е нормално след минали два месеца на овладяване на ситуацията болницата му да продължава да е основно заведение за лечение на пациентите с COVID-19.

"Приемът на най-много пациенти е в “Пирогов”, а това не му е основната дейност”, коментира проф. Балтов като уточни, че ако броят на болниците за пациенти с коронавирус е по-малък, се ограничава шансът да се заразяват медицински лица.

В България заразените медици са 11%, в Германия са 6%, а в Ирландия 29%. От РЗИ-София започват събиране на предложения от ръководствата на болниците за изработване на стратегия за защита на медиците от заразяване с COVID-19.

На срещата, организирана от РЗИ-София в аулата на ВМА, стана ясно, че има съществен отлив на пациенти от всички болници заради опасения от заразяване с вируса. За пръв път за отлив на повиквания заговори и шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев, съобщиха за “Труд” участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
22
 
! Отговори
65 преди 3 години
По добрият вариант е да има саво една б-ца със заразени.Пирогов си остава стожер на бързата помощ.Ако пламне
6
14
 
20
 
! Отговори
Най опасните вируси преди 3 години
са шайката на Боко! Вируси си е имало и ще си има, короната не е по различен, всичко е политическа игра! Всяко чудо има край, после ще видим истината. Боко е вече за затвора!
5
16
 
12
 
! Отговори
L. преди 3 години
А! Че какво значение има какви са ви пациентите? Или от едните падат повече пари?
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още дълго време хората ще имат едно наум , когато отиват в болница.
3
38
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ви личи, че сте давали Хипократова клетва. Срам и позор. Като не искат коронавирус, да напускат лекарите, не да местят пациенти в друга болница! Това не е концерт по желание. Основната задача на всяка болница е да приема болни, уважаеми, не да обяснява какъв й бил профилът. Аман от lumpeni
2
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво болни? Нема коронавирус! Всичко е лъжа!
1
12
 
41
 
! Отговори
хм, преди 3 години
при положение, че има малко над 300 човека в болница и 50 по-сериозни смятам ВМА може да ги поеме всички. И без това Мутафчийски само се хвали как в неговата болница се прави всичко-лечение, тестове, обдишване.. защото били подготвени. И още ги дава за пример как там нямало заразени медици, защото само те не подценили ситуацията. Нека покаже на практика колко добър лекар е...