Психолог: Светът се намира в колективна невроза

Това поражда екзистенциална, многопластова криза
18 май 2020 20:10,
97
Психолог: Светът се намира в колективна невроза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е посоката. Защото криза значи изравнени шансове - да се тръгне към патология или към здраве.“ Това каза психологът Пламен Димитров, съобщава БНР.

Още по темата

„Или ще тръгнем назад – повече от същото, все по-зле, печатат се огромни заеми, прави се дълг, раздават се кредити, вместо подкрепящи пакети, които в момента да решат проблемите. Или ще тръгнем към здраве – ще демократизираме и хуманизираме всички системи, ставайки отговорни за здравето си, като инвестираме не само в борбата с вируса и неговото тестване, а видим каква е картината в биопсихосоциалния статус на българина. Наглед кризисните поведения са поляризирани в голям спектър – от бабаитския модел на отричане и безсмъртие до трагичния, при който човек изпада в отчаяние или в лапите на ужаса“, коментира Пламен Димитров.

„В психологията имаме много добре позната и използвана постоянно концепция - теория за управление на терора или за овладяване на ужаса. Когато хората са застрашени и изплашени, те включват своите привични защитни механизми на високи обороти, мобилизират цялата си имунна система – не само биологичната, а всички форми на справяне. Някои са истерично-драматични и абсолютно нехаят в отричането си, или пък са критични, автоматично опонират на всички, на авторитетите. Други се сливат с тях, идентифицират се и им трябва авторитаризъм, господар спасител, защото, видите ли, само този модел на неофеодализъм им пасва на представата, че има силна ръка, власт и сигурност. Всички тези прояви са невротични.“, допълни психологът.

„Кризата, пандемичната, като овладяване, от самото й начало, с първото съобщение и първото предложение за извънредност на положението и системните мерки за управление, вече оказаха масивно негативно влияние върху психиката на хората. Имаме тревожност, депресии, самоубийства, зависимости, домашно насилие, проблеми в семейството. Всичко това е известно, ние не сме били в България и отличници по тия показатели.“, отбеляза Димитров.

Според независимо изследване сме пети по дистрес в ЕС, предпоследни по доверие в правителството и мерките, които то е приложило и на едно от трите последни места по отношение на доверието към здравната система, посочи Димитров.

„Имаме нужда от национална, достъпна за всеки гражданин система, интегрирана програма за психологическа подкрепа и психо-социална помощ. Не само сега в момента, а и за дълго време, тъй като сега се натрупва всичкото това напрежение, дистрес, прегаряне. След последствията от пандемичната ситуация и извънредното положение, след тези сривове в икономическия и финансов статус на огромен брой хора в България и техните семейства, след изолацията и всички тези неблагоприятни въздействия.“ Следващата, много по-обхватна, дълбока и продължителна криза ще е с психоемоционалната стабилност на хората, припомни предупреждението на експертите на ООН Пламен Димитров.

„Вирусът покоси много хора. Живеем около смърт, заплаха. Всички тези неща са важни, но те са много по-малката част от проблема и трябва да си отворим очите към голямата картина. В България никой не инвестира системно в психологическа грижа.“, завърши психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
всъщност преди 3 години
Това,което беше преди.....пандемията всъщност е БОЛЕСТТА.....а Ковид-19...е.ЛЕЧЕНИЕТО
68
2
 
0
 
! Отговори
Значииии... преди 3 години
Некви гарги рошави режат 100 годишен кедър, защото евентуално щял да срине няква църквичка с десет камери в нея тия ги не наказвате господин полицай! То това дърво преди дядо ви е било та, тия за пет минути го изрязаха. Мене мене ме обвинявате, че въжето на творбата ми леко е ожулило боята на църковната ограда, а на дръвчето нищо му няма! Ама другото дръвче те така са го "подкастрили", че може клонче да не пусне повече! Гадове ей, гадове господин полицай, верно трябва да висят!
67
2
 
0
 
! Отговори
И друго: преди 3 години
Вандалска проява над църковна собственост? Как точно господин полицай едно въже е одраскало дървото сигурно или кованожелязната ограда на църквата сигурно жестоко се е сринала от два килограма въже и импровизираното расо на творбата ми"Обесването на свещенник Кръстьо".К'во материални щети от един надпис върху расото: "Поп Кръстьо ще виси".На 18.02.2020.Ама аз така отдавам почит на националния ни герой господин полицай!Напротив аз бях харесал друг клонте го отрязаха, те отрязаха онзи 100 г кедър
66
3
 
0
 
! Отговори
И за к'во? преди 3 години
Само що някой си мисли, че е бацил кьоравото и хванал бога за рога и поредния слабак! Айде по-живо, по-здраво .... Че ще викам Бени - Албени, Абе това е десетия път дето някой ме топи за нещо дето не съм направил или така подочувам поне !
65
3
 
0
 
! Отговори
Само да ви светна преди 3 години
Аз си имам работа, пиша докторска степен в момента и искате да хванем бас, че няма да е поредния отбии номер, ама ако държите да ми платите семестриалните такси, давайте в тоя дух! И имам между другото две постижения на национално ниво тая година само .... И правя портфолио и още две работи и само да питам, ама тотално ли сте изтрещели вече или още може?
64
3
 
0
 
! Отговори
Де бе ... преди 3 години
Всеки луд с номера си само ми не е ясно, защо сте решили баш в тоя град да е целия спектакъл и всички дюшемета да хлопат, ама смешни ставате вече .... Нямам общо с тая друсана, шантаж на история господин полицай, на някой хора тревата не им влияе добре ... Въобразяват си някви работи, а реалностите съвсем други!
63
1
 
0
 
! Отговори
Има много начини преди 3 години
Да ви кажа: ***.си глупостите бе! Неков я клатил, некой се крие, некой я изнасилил, некой се крие, и после си качил всичко в xvideos и вие решили, че съм аз! Той ги изтрил, ама аз съм ги записал! Айде сега да си сваля панталоните ... вземете си линийка - много ще сте разочаровани не толкова от размера, колкото от това, че на ония му е мнооооогоооо голям дето я е снималлл с деформацията на стъпалата и гръбначното изкривяване! И за какво си говорим?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората не са прости, виждат какво става и колкото и да ни мамят от екрана не може да скрият фактите, като например, че сигурно 20% от болните у нас са заради вътрешноболничната инфекция в онкоболницата Св. Иван Рилски например.
61
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Омм,вие сте болни,корона-вирус ви разяжда отвътре,оммм,вие не можете да оздравеете,докато не ви разреши ЕС,омм,ви дишате трудно,много трудно...Време е да превключите на друг канал,и да прогоните всякакви зомбиращи ви внушения!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква невроза, джиткам от вкъщи - от време на време подремвам. После подгонвам жената, като ми писне излизам навън и тествам бричката за 0-100 на празния булеврад. За гладни психолози бъдеще няма.
59
2
 
0
 
! Отговори
Айде да кажа преди 3 години
До вниманието на нашите "приятели" и "партньори" и "съюзници" или спирате с тоя лов на "комунисти" или ще строите по още едно ново гробище за всеки град! Много ебливо зайци има на тоя свят ....
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типична "психо" статия, нищо разбираемо и адекватно.Експониране на проблеми, които я ги и ***, я ги няма.Никакви предложения за изход. Само едно пл_юене.То така и баба знае.
57
0
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Е тука бегето е години напред. От 30 години се намира в колективна невроза. Кога ще ни стигнат американците?
56
0
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Тонка Тонкаа,явно имаш проблеми в мисловната дейност.
55
6
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ТъпомерАбе не знам кви има и нема,но Борисов4 е сигурен :):):):)Тоа Бойко,ако е жив и здрав и Борисов5 ше има:):):)Ами кво да се прави,на избори всички за ГЕРБ:):):)От Софето до Морето:):):):)
54
3
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Антиваксъри има ли тук?:):):):)
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,разБОЙКО днес не се е появявал.Нещо го е стегнал чепика.И Мая Манолова организира протест в събота...Размишлявавероятно как да закрие Лукойл и да го приватизира,пардон,национализира,защото пари нема.
52
0
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
ФАКТ,работя предимно в чужбина,така че говориш някви клишета.
51
5
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
до 51 Попитай радиоточката на Кремъл Песков:):):):)Той ше те информира за коронавируса:)):):)
50
4
 
2
 
! Отговори
ИСТИНА преди 3 години
НЯМА КОРОНА ВИРУСНЯМА ИЗОЛАЦИЯСАМИ СИ Я ИЗМИСЛИХТЕ. ДЪРЖАВАТА ВИ НАЛЯ МАСЛО САМО.ФАКТ