Психолог: Светът се намира в колективна невроза

Това поражда екзистенциална, многопластова криза
18 май 2020 20:10,
97
Психолог: Светът се намира в колективна невроза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е посоката. Защото криза значи изравнени шансове - да се тръгне към патология или към здраве.“ Това каза психологът Пламен Димитров, съобщава БНР.

Още по темата

„Или ще тръгнем назад – повече от същото, все по-зле, печатат се огромни заеми, прави се дълг, раздават се кредити, вместо подкрепящи пакети, които в момента да решат проблемите. Или ще тръгнем към здраве – ще демократизираме и хуманизираме всички системи, ставайки отговорни за здравето си, като инвестираме не само в борбата с вируса и неговото тестване, а видим каква е картината в биопсихосоциалния статус на българина. Наглед кризисните поведения са поляризирани в голям спектър – от бабаитския модел на отричане и безсмъртие до трагичния, при който човек изпада в отчаяние или в лапите на ужаса“, коментира Пламен Димитров.

„В психологията имаме много добре позната и използвана постоянно концепция - теория за управление на терора или за овладяване на ужаса. Когато хората са застрашени и изплашени, те включват своите привични защитни механизми на високи обороти, мобилизират цялата си имунна система – не само биологичната, а всички форми на справяне. Някои са истерично-драматични и абсолютно нехаят в отричането си, или пък са критични, автоматично опонират на всички, на авторитетите. Други се сливат с тях, идентифицират се и им трябва авторитаризъм, господар спасител, защото, видите ли, само този модел на неофеодализъм им пасва на представата, че има силна ръка, власт и сигурност. Всички тези прояви са невротични.“, допълни психологът.

„Кризата, пандемичната, като овладяване, от самото й начало, с първото съобщение и първото предложение за извънредност на положението и системните мерки за управление, вече оказаха масивно негативно влияние върху психиката на хората. Имаме тревожност, депресии, самоубийства, зависимости, домашно насилие, проблеми в семейството. Всичко това е известно, ние не сме били в България и отличници по тия показатели.“, отбеляза Димитров.

Според независимо изследване сме пети по дистрес в ЕС, предпоследни по доверие в правителството и мерките, които то е приложило и на едно от трите последни места по отношение на доверието към здравната система, посочи Димитров.

„Имаме нужда от национална, достъпна за всеки гражданин система, интегрирана програма за психологическа подкрепа и психо-социална помощ. Не само сега в момента, а и за дълго време, тъй като сега се натрупва всичкото това напрежение, дистрес, прегаряне. След последствията от пандемичната ситуация и извънредното положение, след тези сривове в икономическия и финансов статус на огромен брой хора в България и техните семейства, след изолацията и всички тези неблагоприятни въздействия.“ Следващата, много по-обхватна, дълбока и продължителна криза ще е с психоемоционалната стабилност на хората, припомни предупреждението на експертите на ООН Пламен Димитров.

„Вирусът покоси много хора. Живеем около смърт, заплаха. Всички тези неща са важни, но те са много по-малката част от проблема и трябва да си отворим очите към голямата картина. В България никой не инвестира системно в психологическа грижа.“, завърши психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
4
 
! Отговори
Говното ми е 3 цола преди 3 години
Влади горанов имаше САМО ЕДНА мъдра приказка през тия месеци - тя беше:"НЕ СИ ОСВОБОЖДАВАЙТЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ"Никой не го послуша. Сега ше ядете големите ГOBНА НА БОЙКО.:))))))))))))))))))Започвам даже да харесвам ГЕРБ, като ви гледам какви сте овци...
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще падат правителства, не само в България
27
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 години
До *** ЛайнаИ аз така, колега, само че из северозапада-Враца, Мизия, Козлодуй..... Без маски, без каквито и да е дезинфектанти, контакти с поне 70/90 човека на ден.....и нищо....
26
0
 
4
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Тонка с 20ст на пост и за амфетки не мож събра.
25
1
 
1
 
! Отговори
Китаец/Мангал преди 3 години
Купувам български заведения. Плащам кешИзкупувам български старт-ъпи. ПЛАЩАМ САМО КЕШ!До 3 милиона кеш, КУПУВАМ!
24
3
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Казват от Русия,че Песков бил зле:):):):)
23
1
 
5
 
! Отговори
СЕРА ГОВНА 3 ЦОЛА преди 3 години
СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ.ТАКА ИМА ПОВЕЧЕ МАНДЖА ЗА ГОЛЕМИТЕ БАТКОВЦИ :)))ОТ КОГА ЧАКАМ ОВЧОТО ВЪВ ВАС ДА СЕ ПРОЯВИ. ПОЧТИ СЪМ МИЛИОНЕР. ОТ НУЛАТА.ХАХАХА ОВЧИЦИТЕ МИ. НЯМА СТРАШНО. ВСИЧКО Е НАРЕД. САМО СТОЙТЕ ВКЪЩИ. МИЛИЧКИХАХАХХАХАХХАХАХХАХ
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, давайте ваксината, че да ядете бой най- накрая.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този световно неизвестен психолог явно е на заплата при Румен Десин
20
8
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Кво става с Всенародния протест срещу правителството?:):):):)
19
6
 
1
 
! Отговори
Млад Богат Ром преди 3 години
На 23 години съм и имам 5 деца.Вие сте на 32 години и имате 0 деца.Оставете хората с някакво бъдеще да взимат решения. #OSTANIVKA6TI#БУГАРИН#TЪП
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б. Борисов, Щаба, Р. Кох, СЗО, Блиц БГ и др. Но подлат на тенденциозно психически тормоз, 1000 пъти по страшен от вируса.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света не е нито в невроза , нито в психоза ! - целият свят се е превърнал в една голяма психиатрия но най-страшното е , че тези които диктуват условията си въобразяват , че те са лекарите а останалите са пациенти.А пациентите си въобразяват , че ги лекуват и някой мисли за тях ! - изобщо пълна лудница.
16
1
 
0
 
! Отговори
Ленд Лизов преди 3 години
психолог и специалист по организационно развитие. тоест, бивш комсомолски, или шеф на профкомитет?
15
1
 
11
 
! Отговори
НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ преди 3 години
- Достатъчно ромски вот- Достатъчно БСП- Достатъчно ГЕРБ- Достатъчно ДПС- Достатъчно крадене на еврофондовеНе им позволявайте да окрадат и държавния резерв! Това искат да направят сега. (светнаха се, че има държавен резерв заради ковида)НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ! НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ!
14
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ-РОМЕРО преди 3 години
Трябва да вземем мерки срещу ромите, които не спазват никаква карантина и се *** на разбъркато в гетата. Те заразяват кофите за ***, от там и целия народ.ИЗОЛАЦИЯ!!!!!!!!!!!
13
7
 
2
 
! Отговори
Шабан Мустафа преди 3 години
Да освободим братята-роми от Ямбол! Свобода за братята-роми !!!
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна психоза! Даже оня със стадния имунитет не ходи на работа в Александровска... Каксе казваше тоя чешит? Че и колегите вече са му забравили името! Само по студия ходи... И се пази!
11
2
 
2
 
! Отговори
Мари преди 3 години
Вярно е има една от моя Димитровград Кристина Петрова за да разпуска ходи в ромската махала всички я знаят
10
5
 
8
 
! Отговори
Сера Лайна преди 3 години
Всеки ден от началото на изолацията пътувам до работа и работя. Никога не е имало ограничения. Вие си ги измислихте тея ограничения. Бойко само наливаше масло в огъня.ЕДИН ДЕН не съм имал да не изляза от вкъщи. ЕДИН НЯМА!Разбрахте ли ме добре? НИТО ЕДИН ДЕН НЕ СЪМ СЕДЯЛ ВКЪЩИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗОЛАЦИЯТА!Пак казвам. НИТО ЕДИН ДЕН!Искам да го асимилирате. 2 МЕСЕЦА И НИТО ЕДИН ДЕН ВКЪЩИ.АСИМИЛИРАЙТЕ!60 ДЕНА - НА УЛИЦАТА60 ДЕНА ОБИКОЛИХ ЦЯЛА СОФИЯ1500 ЧАСА, КАК ПРЕДПОЧИТАТЕ? А?ОВЦЕ!