Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния

Тя е във възможно най-семпъл вид
Обновена: 19 май 2020 19:31 | 19 май 2020 14:24, Нели Христова
119
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния
Снимка: БГНЕС

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не приема въпроси за Пеевски и за малкия Пеевски щото те са един отбор !
16
25
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До помогнетеКъщата в Барселона е само в промитите червени, руски мозъчета
15
2
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Това значи ли, че мои роднини, които живеят в Австрия и искат да се приберат в Бг няма да имат задължителна карантина? Мерси
14
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна вече има 7000 резервации от румънски туристи
13
2
 
6
 
! Отговори
Boris преди 3 години
Не разбрах само за българи прибиращи се в България от чужбина също ли отпада тази 14 дневна карантина??
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има тапи на Кулата. Народа масово ще хукне към бяло море. Ам нали трябваше да сме патриоти и да ходим на кяфявоморието????
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само гледайте как едва се сдържа когато журналиста на телевизия 7/ 8 взе микрофона....направо му отне думата...Но много народ иска да му зададе подобни въпроси а не въпросчетета на мисирките от ПИК !
10
5
 
24
 
! Отговори
помогнете преди 3 години
един приятел ме пита какво стана с къщата в барселона и не знам какво да му отговоря
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A nie she odim u nice macedonia...na ohridskite kiril i metodi...da ni pee petra lubi, lubi
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек става все по нагъл и по арогантен ! Не харесвам Радев ,защото е русофил по-вече а не българофил ,но аферим че право в очите му каза че е крадиц !
7
3
 
6
 
! Отговори
555 преди 3 години
Щом вече и чужденци ще идват, защо тук не отворят казината и нощните клубове. Искаме да работим.
6
3
 
14
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
9 процента ДДС за заведенията. Ама от никакъв оборот. Давайте всички в букинга, хотелите в Гърция са на половин цена
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Hubavo ste zaperdili pendereto, da n sa vijda groznata vrajdebna cultura na Sofia...bravo!
4
7
 
37
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Ехееее, започва се с морето. Здравей Халкидики. Митьо Очите и компания не харесват тази новина. Желая фалит на бг кръчмари и хотелиери. Скатал съм си едни 1500 евра. Нямам търпение да ги похарча в слънчева Гърция
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еди Рама го питал ,искал му съвет какво той прави че и те да правят ,питам се защо бат Бойко не го пита пък него как той дава по-високи пенсии ? Ние сме на последно място по жизнен стандарт и този фълипръцки не спря да се хвали....Супер нагъл !
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майтапчийски дава ли?
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Breee....to sigur i s deklaracia si darpate perdetata v darjavnite kancelariii ....:-))))...verno li ma sevdie?!