Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния

Тя е във възможно най-семпъл вид
Обновена: 19 май 2020 19:31 | 19 май 2020 14:24, Нели Христова
119
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния
Снимка: БГНЕС

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния--------------Нещо от рода на:Азъ, *** ***, заявявм, че не вкарвам нелегално "Коронатъ" у цивилизования свят!Следва:Подпис, Дата и Печат.-))))))
36
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво боко, отваряй смело! Варна е със теб!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоПо жалко от тебе ? Май ти се открояваш тука с жалкото си същество на чистач на .....
34
7
 
25
 
! Отговори
Кажи кога махаш преди 3 години
кажи кога махаш Горанов - на всички им писна от тоя нагляp
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-жалък ставаш ,народа имаше време да се осъзнае и май си отваря вече очите....
32
5
 
7
 
! Отговори
Тиквата преди 3 години
Нямало жив човек, когото да сме издигнали в култ.А трябва ли да има?
31
6
 
10
 
! Отговори
Девня преди 3 години
Хората, които се връщат от държава членка на ЕУ в България, ще имат ли задължителна карантина?? Няколко човека попитаха никой не отговаря или никой не знае??!
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много нагла и арогантна е мутрата от СИК!
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България нямало тачен българин който е направил добро и да не е оплют така мисли Б.Б....ако той си мисли че е направил добро е не е направил добро освен на себе си. И си мисля че като му тежи и го е страх от възмездието напусни бе човек цял народ чакаме точно както чакахме бай Тошо да се отървем !
28
4
 
10
 
! Отговори
Боково иго преди 3 години
Нищо боково не ни е чуждо.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя много тен е направил бе!
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата бързо забрави, че короната беше внесена в бг от Гърция.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** внемавайте с въпросите по лекичко чи Бойко много ще ви се обиди
24
16
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Комунистите-путинисти са най - жалките хора на света.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на ромския барон!
22
6
 
11
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Ами Бати Боко - защо декларацийте за излизане и влизане не бяха толкова "семпли" , а?По лесно е да се отиде до Гърция отколкото до Пазарджик! Къде блея тогава? За Мис *** ли си мислеше и отрочето, та за Държавните дела няма време?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТролю чисти си с парцала и си трайМай вече трудно смогвате ?
20
4
 
1
 
! Отговори
Иванн преди 3 години
А хората които идват от Европа (Германия например) и имат тук къщи, ще имат ли 14 дневна карантина?
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по -смели журналисти се появяват по брифингите макар и рядко ,защото Борисов е най-словоотлив когато Ива Николова на ПИК си задава въпросите...А когато пък Журанлиста на телевизия 7/8 вземе микрофона и Борисов едва дето не скача на място....
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветника на Еди Рама бил нашия....