Паниката от коронавируса намалява, искаме нормален живот и пътувания

"Галъп": Остават високи страховете за доходите
Обновена: 20 май 2020 10:27 | 20 май 2020 10:27, Веселина Йорданова
84
Паниката от коронавируса намалява, искаме нормален живот и пътувания
Снимка: БГНЕС

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика.

Това са изводи и хипотези от седмата вълна на експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май.

Цялостната оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, макар и без нов ръст, са страховете и неприятните равносметки за доходите.  

Растат очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към "нормалността" до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата - 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици. А преди два месеца започна от 3%.

Няма сериозна промяна спрямо предходния сондаж и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място – 9%. Всичко това означава, че и тревогата за прехраната, която си пробиваше път в последните месеци, сега вече се установява на определени равнища и остава висока.

С разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване, по-малко хора споделят, че работят от вкъщи (19% сега, при 25% през април) или предстои да загубят работа – 9% сега, при 12-14% преди месец или два. Сам се поставих под карантина, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%.

7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% – лизинги. С намалено работно време казват, че са 15%.

Тревогата за доходите също остава на нивата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите сега споделят, че доходите им са намалели в резултат на кризата.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса - хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април беше 22-24%.

Едновременно с това дяловете на тревожната и спокойната реакция показват признаци на установяване на определени равнища. Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се, посочват социолозите.

Изглежда, че тревогата след края на извънредното положение и по-строгите мерки за обществена изолация остава, но опасността е вече по-трезво оценена и картината на масовото съзнание изкристализира, след динамиката преди това.

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението „достатъчни“ и ръст на определението „прекалени“, сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива.

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично „слизане“ от пиковите нива от преди два месеца изглежда е преустановено и обществените оценки остават близо до равнищата от последното замерване преди две седмици.

Премиерът Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка - 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци. В основата на преобладаващите позитивни оценки досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, което допълнително потвърждава, че действията до този момент са оценени високо от мнозинството от българите.

От дистанцията на времето, решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от респондентите вярва, че това решение беше необходимо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.


CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 15-18.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка 3.3 при 50% дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
36
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Паниката корона беше изкуствено надута като балон. Трябва да дадат на съд първо световната медицинска организация. Тя стоеше в заговора с коронавируса и тя измисли името на този вирус и каза, че от него се умира, което беше пълна лъжа. Видяхте ли уж умрелите хора? Пенсионери с инфаркти, диебати, бъбречна недостатъчност, хипертонии, рак и каво ли още не. Здрав човек нямаше дето да е починал от коронавирус. Всичките пенсионери с болести или малди с болести.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Пък като затегнем мерките, след 10-20 години ще видим дали може да се разхлабват.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете наскачаха :)
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Аз се чудя защо взеха да ми растат крила, пък то било от ковида.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е РНК. След 17 клон по веригата е междувидов и се разклонява към всичко живо. Не хората, а птици го разнасят.
30
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1-2 месеца ще се разбере дали има нужда от затягане на мерките пак.Мангъровците нека да си плямпат колкото искат
29
8
 
24
 
! Отговори
30 преди 3 години
А как по телефона ли? Ходи се скрий у вас, сложи си 3 маски изкъпи се с белина и живей спокойно. И *** по форумите колко е страшен светът. Простотията ви е страшното.
28
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряне на заведенията и парковете. КПП и декларации. Ред в страната, та като се върне вирусът да сме готови.
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ужасена Ти не си ужасена ти си чисто и просто един ***. Говори се че на троловете нямало да се плаща с пари ами с некакви безполезни жетони...
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Може китайците или други азиатци във вашия град да са изяли кучетата и котките и заради това да са намалели.
25
8
 
7
 
! Отговори
23 преди 3 години
Ти с родата ли живееш бре? Повиват те още и проверяват дали си оправил жената? Я чакай...то не се е намерила жена, която да иска да живее с теб на едно място с цялата пасмина.
24
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките спасиха стотици животи. Младите да не се чувстват недосегаеми, защото вирусът мутира. Щом заразява котки и кучета с десетки пъти по-силна имунна система от човек и те дават фира, какво очаквате за хората.В нашия град тези животни драстично намаляха и не заради действия на общината.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като директор на детска градина бих се зарадвал някоя от учителките да се зарази, че на нейно място да уредя гаджето си.
22
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 16Пазим си възрастните/болни близки ве .. Знам трудно ти е да го разбереш, но ....
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да има паника понеже мащаба на вируса в България е нищожен.Ако имахме да каже поне 100 000 болни за месец тогава щеше да се усети паника в населението.
20
32
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Вирусът не си е отишъл а има голяма вероятност пак да се върне и то по-силен от всякога! Затова аз съм за връщане на строгите мерки, носенето на маски на открито, излизане само до магазина и то с декларация и връщане на КПП-тата до края на юни!Също да се затворят заведенията и парковете!
19
5
 
26
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Е да, ама сега като види резултата от скалъпената статистика и ще му стане едно хубаво. Може да си мисли, че е истина дори. Той и щаба му се видя, че не са много в ред с главата. Всички други знаем, че никакво проучване не е правено и всичко са измислици. Не познавам 1 човек да е участвал в такова, но 100% презират тия мижитурки.
18
5
 
19
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Ако бяхме народ на място изобщо нямаше да допуснем да ни се налагат каквито и да е мерки още в началото...заради некъв смешен грип
17
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха, 70% одобрение на този злобен, жалък и противен човечец Мутафчийски? Я не ме разсмивайте! Един човек не познавам който да го одобрява! Масовата оценка за него се колебае между съжаление, погнуса и презрение...
16
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още не мога да повярвам, че има хора и то млади, които мислят че ще гътнат ако ги хване грип и са се маскирали и шокирали. Бабички на по 20-30 години. Това са тия същите дето посред лято им е студено и ходят с шуба понеже мама им е казала.