Радев: Културните дейци се нуждаят от държавна подкрепа!

Колективният трудов договор за музикално-сценични изкуства изтича
39
Радев: Културните дейци се нуждаят от държавна подкрепа!
Снимка: Президенттство

Президентът Румен Радев заяви, че всички творци се нуждаят от подкрепата не само на публиката си, но и на държавата в този труден момент.

Културните дейци имат своя значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото, каза Радев на среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

Двамата обсъдиха актуални въпроси в областта на културата в контекста на епидемичната криза и последвалите рестрикции, засегнали първо тази сфера, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От съюза изразиха опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да загубят трудови права, след като на 6 юни т.г. изтича срокът на действие на браншовия колективен трудов договор за музикално-сценичните изкуства, а подготовката за новия документ се бави.

"При изтичането на действащия договор, той не може да бъде автоматично подновен и се прекратява, а това ще постави на изпитание творци в уязвими групи, особено тези, на които им предстои пенсиониране", обясни Почекански.

Той алармира и за липсата на отговор от ресорното министерство по искането за свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени и антикризисните мерки за бранша.

Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права, заяви президентът Румен Радев и допълни, че особено в настоящата криза липсата на нов колективен трудов договор ще задълбочи тежката ситуация, пред която се изправиха българските творци.

По думите на президента, още в началото на кризата, предизвикана от коронавируса, редица държави са реагирали бързо и адекватно с конкретни и детайлни мерки в помощ на засегнатите артисти. "Необходимо е по-сериозно внимание към българските творци, изгубени работни места трудно се възстановяват", заяви Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кризисен момент, всеки може да се опита да използва разумен подход, въпреки че е много вероятно да допусне грешки, които да доведат до лоши решения, които само ще влошат ситуацията.Ако се позамслим тези хора дърпат човечеството към евтини сензации Поети, артисти, музиканти ще направят всичко за 5 мин слава тези хора не обединяват обществото, а го резделят на чалгаджии, метъли, рапъри и подобни. Феновете им да ги спасяват.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкото Грипенче, съвсем взе да дава на късо от отчаяние и садо-мазохизистична самоизолация - като кукувица от часовник току-цъфне от кутията, изгъгне си опелото и пак се скрие.Добре поне, че е енциклопедист - виден вирусолог, визионер, щедър банкер и кандидат-търговец, спортист, зла свекърва и културтрегер.Единственият му недостатък е умствената недостатъчност, силно изразена в обилна логорея, затова пък нарцисизмът му е самодостатъчен като декомпенсация.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Якое е да си в резиденция където имаш хора слуги и само да давъш акъл отстрани.
4
0
 
29
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Вместо да говори - трябва, да си дава заплатата на тези културни дейци.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Деситу и тя имаше нужда от държавна подкрепа и ти я осигури. Айде едно коремно
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей великия президент пак казал нещо
1
0
 
26
 
! Отговори
Гадев е преди 3 години
Бездеен,колеблив и нахален.