Какви са прогнозите на учените за развитието на коронавируса у нас?

Според експертите втора вълна на коронавируса не е изключена
Обновена: 25 май 2020 19:42 | 25 май 2020 19:35, Анисия Иванова
49

Как ще се развие пандемията с коронавируса оттук нататък, ще има ли втора вълна? Учени по света се опитват да отговарят на въпроса чрез прогнози, съставени чрез математически модели.

В момента България се намира в предпоследната фаза на разпространението на коронавируса. Средно има между 20 и 40 потвърдени случая за денонощие, съобщи Bulgaria ON AIR

 "Това е предпоследното стъпало и второто отдолу нагоре. Първото отдолу нагоре е 0-20. Като слезем на 0-20, значи заставаме с лице срещу вратата, на която пише край на медицинската част на епидемията за този сезон. Излизаме през нея и прекарваме относително спокойно лято", смята проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

Значи ли това, че вече сме пред затихване на епидемията? Според експертите втора вълна на заразата не е изключена. "Едва ли ще има нов пик в България освен ако няма внос от чужбина - да влязат заразени хора и да предадат инфекцията", обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

"Има вероятност да има втора вълна наесен, но трябва да се види, ако има лекарство или ваксина - играта ще е друга", отбеляза проф. Витанов.

Бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. При поява на вируса ще се въвеждат териториални ограничения, без да се спират цялостно икономическите процеси на страната.

"Трябва да приемем, че новият вирус ще продължи да съществува и вероятно ще има огнища, които ще припламват, но това е естественият ход на развитието", подчерта доц. Киров.

Оказва се, че противоепидемичните мерки печелят време, докато се създаде ваксина. Социалната дистанция обаче трябва да се поддържа, за да няма промяна в сценария, който в момента е стабилен.

"Дори по-рано трябваше да има отхлабване на мерките. Този подход е и правилен и неизбежен. Трябва болните да бъдат ограничени и изолирани, а не цялата нация. Няма как да съсипеш икономиката и психически доста хора", посочи доц. Любомир Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
11
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Накрая фашиста от СЗО ще овисне на въжето като по съдба ще го последват всички учени,лекари,генерали ,политици участвали във тази грандиозна измама
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втора...вълна ще има някъде...есенеска,като приключи...гроздобера.По всяка...вероятност това ще реши...този,който всичко решава...сега в държавата,като се позове...естествено на световната ВТОРА вълна.Това ще се използва за постигане на...тясно-партийни цели,а именно...добутване на мандата.Другия вариант е,да се...хвърли пешкира преди т.н. втора вълна и да се...набута президента със служебен кабинет да обира...негатива на тази...кампания.Въпрос на...тънки сметки от...главн.счетовод. на държавата
19
10
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Хората искат истината за коронавируса, а не обещания, мерки и ваксини с чипове.
18
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка още мнооого преди да се произнесе Мангъров ви разправяше че този вирус е една измислена глупост и бат Киро я наричаше иронично "Кови 19"...Още преди 2 месеца ви го казваше в тубата, смешнициии!
17
6
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Има безследно изчезнали блогари в Китай след като казаха истината за коронавируса.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам логиката?Тук таме ще припламват огнища, но вълна няма да има, а ако влезе някоя единична бройка от чужбина, ще пламнем...
15
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само 1 пълен самолет с пияни нидерландци ни трябва и цял Несебър пламва.представяте ли си как повръщат и се лигавят и налитат на бой .кой ще им каже на 1.5м социална дистанция?
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От щаба очакват още няколко вълни че трудно биха се разделили с високата заплата.
13
5
 
13
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Както казах за следващата вълна на вируса ще си търсите нов генерал,аз не мога да изпусна пътникопотока от турски тираджии това лято...требва да спестявам за ново жилище
12
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То първа вълна нямаше те говорят за втора.Нашата страна е ш*тхол и заради това имаме късмет и заради това почти нямаше заразени.
11
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема вирос,извънземните и рептилите са виновни,и Сорос...Мангъров го каза по телевизията.елюменатете и сорос искат да ни чипират!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според експертите втора вълна на коронавируса не е изключена"---Дааа, това и аз го казах, много отдавна! Ама не съм "учЕн"!Що за глупости всекиден! За толкова *** ли нои смятат? Или, може би, наистина затъпяхме с това управление!
9
3
 
18
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До северозапад #1:Ако перефразираме един стар вид "Парици падат, Милорд!". За нула време бяха взети 10 милиарда лева заеми и 400 милиона евро от ЕС. За тия пари знаеш неимение, ами вече чал квартал може да се купи в Барселона.
8
22
 
17
 
! Отговори
Ецилоп от Плюк преди 3 години
Ковид е измишльотина.Всичко е голяма *** игра.Просто е по-силен грип и нищо повечеТози който ми тури минус за короната,ще го накажа на доживотен ецих със пирони и думкане в седалщето по 100 мамби на ден
7
4
 
16
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.Това "механиката" не беше ли някаква инцженерна наука? Или след като пенсиониран счетоводител бе набеден за министър на здравеопазването, вече всеки се чуватва в правото си да се изживява като експер по епидемиология?
6
9
 
20
 
! Отговори
Хм преди 3 години
По-важно е какви са плановете на тия,дето организираха коронавирусната завера....
5
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре отменяйте тия маски на закрито вее боклуциии Анание Тикватааа!
4
17
 
21
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Чета през редовете и все едно ми се набива на очи - ваксина, ваксина, ваксина, ваксина....зомбирането е толкова силно, че половин народ е готов да се нареди на опашка да му напълнят тялото с тежки метали, клетки от абортирани човешки ембриони и ДНК от прaсе, каквото са съставките на повечето ваксини. Един евреин милиардер и психопат, който се мисли за лекар-вирусолог и се изживява за неизбран лидер на света успява добре да индокринира населението, защото има чудовищно голяма пропагандна машина.
3
8
 
24
 
! Отговори
Пепеляшка преди 3 години
Някой да накара тъпата тиква да си седи вкъщи и да "работи" от там.
2
27
 
6
 
! Отговори
45384 преди 3 години
Подходът за София, големите градове и малките населени места трябва да ббъде различен. В София и големите градове трябва да останат да работят вкъщи колкото се може повече хора, за да не спира работата, но да се намали рискът от зараза в градския транспорт и съответно на работното място. Така в едно превозно средство ще се качват по-малко хора и ще могат да изпълняват задачите. Без маски няма да мине.За тетрите остава сцена на открито, очевидно. Реесторант - доставка по домовете и гише е решение