Опит за световен рекорд: Баща и син с гребна лодка през Атлантика

Стефан и Максим са мотивирани от благородната кауза за донорството
25 май 2020 09:06, Елка Василева
24

В опит за световен рекорд баща и син ще прекосят сами с лодка Атлантика - от Португалия до Бразилия. Това е първата океанска гребна експедиция за България. Зад пътешествието им има и кауза, като то е посветено на донорството, разказва Bulgaria ON AIR.

Десетокласникът Макс е готов да плава в дълбоки и опасни води. Но не сам, а с вярна подкрепа.

"Една вечер, ей така, шегувайки се, му казах "Тати", ти сигурно някой ден ще прегребеш Атлантика. Съвсем на шега, смятах, че това е невъзможно", споделя Максим Иванов.

След като идеята за плаване през Атлантика получила попътен вятър, на Макс и баща му Стефан им била необходима лодка. Затова решили да си я построят сами в гаража. 

"Нямаме техническо образование, разчитаме на съветите на дизайнер на лодки, на корабостроител. Всичко сме направили или сме купили сами, не сме ползвали средства от спонсори", разказа Стефан Иванов.

Освен подготовката около лодката била необходима здрава подготовка и на тялото. А ако Макс успешно премине Атлантика и заедно с баща си изминат разстоянието между Португалия и Бразилия с лодка, десетокласникът може да кандидатства за Рекордите на Гинес. Не това обаче е водещо за двамата пътешественици. Зад голямата им мотивацията стои каузата за донорството.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм пътувал от Европа до Бразилия с кораб много пъти. С лодка никога няма да тръгна, никога , ако ще и сама да гребе, ако ще и космически двигател да има. Няма лодка, която да устои на силата на океана, ако те докопа лошо време. А сега в Бразилия идва зимата и времето не е цвете. Колко е здрава тази лодка? Ще издържи ли на вълни 12-14 метра? Ако се обърне ще се изправи ли обратно? Водоустойчива ли е ?
23
0
 
2
 
! Отговори
Вълчев преди 1 месец
Човекът го познавам добре и мисля, че ще успее! Подготовка сериозна! Преди 7-8 години преплува Ламанша! Все пак е нечовешко изпитание! А хейтът и иронията са неуместни.
22
0
 
2
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
Има разлика да постигнеш нещо, и да изложиш на риск нещо! Примери бол! Преди месеци, баща помъкна сина си към вр. Ботев със слаба екипировка, без разчет на разстояние, климат, часове, и резултата го помним всички!
Друг случай скоро! Пийнал, леко дрогиран, скача във водопада на Карлово, и го търсиха две седмици... Намериха го!
Оня, дето уби Милен Цветков....
-Колко още случаи... Всеки ден има подобни... Има разлика, когато планираш нещо, да си сигурен във положителния резултат, а не... Ако стане!
21
0
 
1
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
Леле,тия да не попаднат само на някой силен Циклон или стадо гладни акули...
20
2
 
1
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 месец
Тия ко ш ядът?
19
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Ще стигнат поне до средата ...
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веселите самоубийци! Напълно безсмислен акт...
17
5
 
8
 
! Отговори
За всички на дивана преди 1 месец
Скоро четох за едно момче от Южна Африка. Тръгнали с приятели да обикалят света, но той се разболял по пътя и останал в болница в Гърция. Но мечтата му била жива и оздравявайки решил, че ще продължи. Купил си малка стара яхтичка и молел хората на пристанището да му помагат, щото бил абсолютен новак. И късмета му се усмихнал . Срещнал момиче което мечтаело да плава и правила ютюб филмчета. Сега са семейство с дете, плават в ултрамодерна яхта дарена им за реклама и правят милиони .
16
4
 
15
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 месец
Не е важна целта, важен е пътя. Адмирации за всички които имат мечти и не ги е страх да ги постигат. Не търсят причини да им пречат, не търсят виновни, а виждат възможностите и вървят напред. Успех и попътен вятър !
Господ обича, смелите.
15
3
 
1
 
! Отговори
Грета тунберг преди 1 месец
Задължително да си пускат мазна чалга нощно време, да гонят русалките.
14
3
 
10
 
! Отговори
РВ преди 1 месец
Да правят квото искат. Не мисля че е пример за силата на човешката воля, при положение че е супер организирано и дълго подготвяно приключение. Отделно че си е огромен риск за живота. Не виждам никакъв смисъл в това нещо.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от къв зор. то донорството от тях не зависи, а от донорите, и да рискуваш да се удавиш за да казваш после; Вижте ме аз съм рекордьор не е много разумно.
12
1
 
8
 
! Отговори
чичо Дарвин преди 1 месец
Одобрявам и аз, как няма да одобрявам. Естествен отбор в действие!
11
4
 
14
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Видях им лодката - сериозни са мъжагите
Успех и да са живи и здрави
10
0
 
16
 
! Отговори
9 преди 1 месец
Черно море, е като балканът. Гостоприемен е но не трябва да замръкваш на открито. Лесно се влиза, трудно се излиза. Дано са подготвени за океан. Не мисля, че това е шега. Кораб спецялни пригоден за спасителни работи се люшка като черупка при средна буря, за лодка не съм чувал.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия строят Ноев ковчег готвят се за потопа. Идат последните времена.
8
1
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Мжете да вземете за компания и един Дебел Дембел - най-голеният дарител от депутатите...
7
3
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Поздравления и успех.....
6
2
 
6
 
! Отговори
бай брадър преди 1 месец
Дедо Ташунко, а защо не наистина. Потърси инфо за кон-тики. :)
5
2
 
11
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
Успех,вдъхновявате!