Законът за домашно насилие е "оръжие" при бракоразводни дела

От Асоциацията на бащите сигнализират за злоупотреба
29 май 2020 16:07, Петя Славова
36
Законът за домашно насилие е "оръжие" при бракоразводни дела
Снимка: БГНЕС

Правата на мъжете при развод са силно ограничени, а законът позволява злоупотреби при заповедите, с които се ограничават контактите с децата им при конфликт с майките. За това сигнализират от Асоциацията на бащите в България.

Според бащи в момента Законът за защита от домашно насилие се използва като "оръжие" при бракоразводни дела и заради законодателни пропуски нерегламентирано са издавани заповеди за незабавна защита. С това бащите са лишавани от правото си на физически контакт с децата.

"Самият закон, в този си вид и форма, позволява да има огромна злоупотреба с него. В момента заповедите могат да бъдат издадени само и единствено на основание една молба и декларация. Има нови промени в закона от 1-ви януари тази година, според които всеки доставчик на социална услуга, всяко НПО, може да съдейства за издаването на заповед за незабавна защита и това да се приеме като годно доказателство", посочи пред Нова тв Николай Николов от Асоциацията на бащите.

По думите му, на този етап има злоупотреба със закона. За миналата година в Софийския раойнен съд постъпилите молби за издаване на заповез за постоянна защита са около 700. Над 80% от тях са при родителски конфликти. Дело за родителски права и дело за домашно развитие вървят заедно. Използва се за да може бащата най-често да не може да има достъп до детето.

Никой не говори за насилието от страна на жените по отношение на мъжете. По думите му, мъжете упражняват физическо насилие, но жените - психическо и емоционално насилие.

По време на изолацията много родители не са имали възможност да си видят детето под претекст, че могат да го заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на теб кои са ти ценностите бе градски?Да си лакираш ноктите на краката и да си купуваш нова перука всяка седмица?Измий си устата със сода каустик, че смъpдиш от самолет...
15
1
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Точно там е работата, че съдът обикновено присъжда родителските права на жените, но и жилището, придобито по време на брака, че и издръжка.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и разбирачки много. Детето при баба си, а тя на работа при тираджиите от мрак до зори.
13
13
 
7
 
! Отговори
Разбирачи много! преди 3 години
И колко мъже познавате, които са поискали пълни права над децата си при развод!? Нито един! Много е лесно детенцето да е при майка си, т.е. "бившата", а пък той "милия" пляска с ръце и хайде по живота, а срещи и скъпи подаръчета когато му е удобно! Хайде един да си вземе детенцето на пълно отглеждане и да видим как се справят!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Кои са традиционните ти ценности бе селски?Да пиеш по кило ракия и да си биеш жената ли?
11
7
 
8
 
! Отговори
да преди 3 години
това е новото нормално. Войната на *** феминистки и солджъри срещу белия, хетеросексуален мъж. Който трябва да бъде заклеймен като насилник и да му бъде забранен достъпа до децата, а а те възпитани в омраза към своя баща и ОТЕЧЕСТВО!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже трябва да сме модерни и в крак с новия евроатлантически тренд, пробутаха закони и закончета, които легално да разбият традиционните ни ценности като общество като семейството.Виждали ли сте мамун, който стои на клон и го реже? Ей тва сме ние.
9
9
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
амъжете който бият и убиват жени как е
8
5
 
7
 
! Отговори
адвокат преди 3 години
Това е най-извратения нормативен акт,създаван в човешкото общество.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше вярно това, никой нямаше да се занимава да прави асоциации и да се бори срещу вредните закони.Тъй че... айде феминистките у лево.
6
6
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Жените са големи егоистки и заради тях страдат децата !!!Разберете , жени, че всяко дете има нужда и от баща, и това, че двамата вече не се разбирате добре, ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ТРЯБВА ДА РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ ДЕТЕТО !!!бившата не го проумя това и сега първото ѝ дете е с психични проблеми, а като гледам вече и моето започва да е нервно, а аз НИЩО не мога да направя, щото законите изобщо не са с мен !!!
5
4
 
6
 
! Отговори
-Тя е заядлива кучка преди 3 години
- Майка му ме гледа накриво. Това е психически тормоз!- А пък нейната майка в мое присъствие отваря прозореца и вика на комшийката, че съм бил с две леви ръце, хем заврени отзад и не съм можел една крушка да сменя. Това е морален тормоз, също и опетняване на доброто ми име!- Той дърпа детето за ухото!- Тя пък му плесна шамар!- Той нарича майка ми зад гърба й "скоч.убра" и това й стана прякор в квартала!- Тя учи детето да казва на моята майка "баба Яга"!- Той пърди докато се храним!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно основателно и справедливо изказване. Жените са не по-малък фактор за разпада на един брак или съжителство, но по презумпция се санкционира силния пол и се заклеймява като насилник. Негласно се толерират жените и се ощетяват мъжете, а всички деца имат ЕДНАКВА нужда от ДВАМАТА родители, ПОРАВНО.Мамунска държава, мамунски закони...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. НПО-то може да се ползва като инструмент за генериране на корупция.
2
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 3 години
А добър ден! Затова НПО-тата не трябва да прокарват закони, субсидиите им да бъдат спрени, а услугите им да са отделно от държавата.
1
2
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
а насилието над деца