Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
8
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен... Руските *** обичат да се правят на хуманисти и пацифист, но всъщност поддържат "най-човеконенавистната идеология" рашизма.
122
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАз пък пет пари не давам за твоята русофобия,аз съм за мир и любов между народите,а не за излишна и никому ненужна омраза.
121
0
 
5
 
! Отговори
да,ама не преди 3 години
До Makedon.................3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици.Известно е,че през 893 г.Климент Охридски става епископ на Драгвиста и Велица.4. Българският език да замени гръцкия в богослужението.
120
0
 
6
 
! Отговори
да,ама не преди 3 години
До MakedonПреславският църковно-народен събор от края на 893 или началото на 894 г. е едно от най-значимите събития в епохата на българска държава и на княз Борис I,на който събор се решава следното:1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон.Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия Шестоднев2. Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици.Известно
119
5
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Аз мразя нацизма и фашизма,ако ще и хиляда години да минат.... А рашизма го обичаш, нали. Рашизма обаче е еманацията на фашизма и нацизма.
118
15
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Sram da vi e.........braka Bolgari sve ni UKRADOVTE
117
5
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен Другарино, я грабвай тълковния речник и научи значението на думите, които употребяваш. Какъв нацизъм те е налазил, БЕ? Това е национал-социализма на хитлер, който пък е сталинова рожба и най-добър негов ученик.
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOСолун е бил български дио падането под турско робство и дори Атон(макар,че това е общорелигиозно селище),мога да ти изброя подробно и точно кой български болярин къде е управлявал,включително и в териториите на днеша Гърция!
115
11
 
7
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Солун е бил български до падането ни под турско робство------Солун никога не е бил български град, дори при Иван Асен II.
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
114 това което си написал се отнася точно за теб. Комунизма не е руски, Карл Маркс не е руснак.
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция се образува благодарение на руснаците на Пелопонес,в миналото в северна Гърция не е имало гърци изобщо,а преобадаващо българско население,докато гърци и сърби не откраднаха българските територии и си ги разделиха,виж старите снимки,преди да ни вземат териториите ,всички училища,университети,манастири и църкви са били български в миналото в Солун!
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110Ти не си много схватлив, нали? Човека обясни, че за едното не бил живял, ама му се струвало, че виждал другото (за което също не е живял, но някак си за референция към едното има значение, а за другото не). Като тролите поне малко повече се напъвайте. Между другото, опорките яко ви личат: те са традиционните руски: тръгне ли се срещу комунизма и всякакви негови форми, веднага въпросните хора биват обявени за фашисти. Толкова сте прозрачни (и неграмотни).
111
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСолун е бил български до падането ни под турско робство,в днешна северна Гърция са управлявали двама български боляри Углеша и още един,а на юг до Пелопонес е управлявал българския болярин Симеон!
110
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 108Българската азбука не е създадена от "солунските двама братя" ***!Създадена е от техните ученици (българи), на българска територия по поръчка на българския владетел и използвана изключително за български преводи и книги.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106 Анонименти да не би да си живял ?
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз мразя нацизма и фашизма,ако ще и хиляда години да минат,пак ще мразя тези идеологии на смъртта и унищожението на европейските държави!
107
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... тъй солунските двама братя... . кога солун е бил български та създадената от тях азбука да се нарече българска ? Писна ми от самозвани професори и всякакви измислени учени историци след 1989 година
106
0
 
7
 
! Отговори
До Чечек (77) преди 3 години
Турците претендират за доста неща, включително и за знака, известен като "ипсилонът с двете хасти" (***) и твърдят, че на места в Анадола дамгосвали с този знак добитъка си, но всеки, който се е интересувал от средновековната българска история и особено от тази на Първата българска държава на Балканите, знае каква е неговата стойност по онова време.Културни влияния, заемки и особено етнически субстрати в състава на различни народности - това е една огромна тема в полето на науката.
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Не си живял в тия времена, но ми говориш за фашизъм и нацизъм. Ахахахахахахаха. Абе, пич, на колко си години?
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакъв славянски произход? В какво точно го видя. Със сигурност не е в езика ти. Разхождал ли си се по милата ни родина? Знаеш ли колко тракийски паметника има в нея, от предците ти, много преди каквито и да било невежи племена да са се заселили. На невежи ли си наследник?