Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
5
 
! Отговори
тиква преди 3 години
ниа след това да провъзгласим бог за българин и всичко ще се нареди
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛГБТ лингвистика е пресечно поле на изследвания на ЛГБТ жаргона, гей-жаргона по-специално (куиър лингвистика[1] и лавендър (лилава) лингвистика - lavender linguistics), феминистката лингвистика, изследвания върху езика и джендъра, и т.н.
61
4
 
11
 
! Отговори
Опа преди 3 години
До Пян_ГъСъществува мнение, че глаголицата е създадена през 856 г., доста преди "едновременната" кирилица. По общо мнение също така кирилицата е създадена от Преславската школа в Плиска най-рано през 885 г.Без глаголица нямаше да има кирилица, а без кирилица нямаше да има петровица, на която пишем в момента.Абсолютно схоластичен дебат - безсмислен, безцелен, непродуктивен и сл. ненаучен, дори антинаучен. Идеална среда за процъфтяване и избуяване на национал-профани и отчаяни дилетанти.
60
8
 
5
 
! Отговори
Q преди 3 години
Много сме велики ние българите, също като маледонците , сърбите и румънците. Само, че не си гледаме..... ***. Робите на западна Европа и САЩ. Толкова сме велики, че сме на последно място по всичко в ЕС. Мислите ли , Че на някой в ЕС му пука, кой е създател на кирилицата. Даже руснаците похвалиха македонците преди време, че са дали азбуката на славяните. Цялата Мара втасала, че сега и азбука ше доказваме. Ако има достатъчно доказателства да се създаде комисия в ЕК и да действат.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните се радват ,че имат общ произход и език,точно един поляк беше организатор в Тубата на славянски изрази и думи между славянските народи и канеше славяни от различни държави и всеки казваше дума или израз на славянския си език,беше много интересно направено и приятно за гледане.Но тук едни платени от чужбина антибългари и работещи срещу България ***,се опитват да ни изтрият славянския идендитет,преброих около 300 такива човека,които работеха в насока против славянството в Тубата и га
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна тъпотия да сменяш наложило се вече име. Кой ще я нарича бг азбука? Шепа хора? Комплекси.
57
2
 
7
 
! Отговори
а преди 3 години
така сега след като си начесахме езиците с някаква безмислица да вземем да свършим нещо по същественно
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те завалиите рушита не разбраха, че българите се идентифицираме ДНЕС с български белези и българската азбука е един от тях. Някои живеят още в 6 век, така че за тях това, че не са го разбрали това още, си е напълно нормално.
55
4
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До До 33И какво друго ти каза агента от ДС божо Димитров?
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде спрете се бе, латиницата каква е, немска, френска, кирилицата е азбука на която пишат няколко държави в европа и някоя друга в Азия ,май не за дълго.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Милен Врабевски е един съвременен български будител. Поклон пред него!
52
3
 
5
 
! Отговори
панчо преди 3 години
и какво ще произлезе от това велико чудо ако се случи?
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според някои думата "цвете" ("цветок" и т.н.) в славянските езици е дошла от прабългарското название за цвете - "чечек".Също и прабългарски названия със смисъл на аристократични титли са известни.
50
2
 
9
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен- БАН правел нЕкакво предложение. Е, га ги и у пъзльовците! Не само трябва да се нарича, но е български. Тези, които са пригодили българската писменост към съответния момент на въвеждане, т. е. Кирил, Методи и учениците им, са ползвали точно езика и писмените знаци на българите, които са много по-стари от момента на въвеждането им в официална употреба. И тЕа тръсляци в БАН много добре знаят това. А които не знаят, а "работят" езикознание и история, не им е мястото там.
49
2
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До повече от 100 млн.Прав си, пишат. Монголците направиха опит да възстановят тяхната правописна система, но се оказа, тя създава много повече проблеми от кирилицата, която монголите въприемат по соцлиния от СССР. Върнаха се към българската азбука и са (сравнително) добре. Не ми вярвайте - проверете!
48
6
 
5
 
! Отговори
хъша преди 3 години
ей тези наистина няма със какво да се занимават
47
1
 
12
 
! Отговори
До А сега (№ 31) преди 3 години
Искаш 20 думи, наследени от език на прабългарите?Бисер, боил, сан, белег, чертог, кумир, колчан, шейна, губер, калпак, бъбрек, корем, шиле, шаран, ***, сиромах, тояга, шубракНякои твърдят, че думата "газя" също е от прабългарите, други настояват, че е от езика на траките.За думата "пале" се приема, че е прабългарска. Някои мислят, че и "куче" е от прабългарите.За думата "цвете" също няма единомислие. Според някои от прабългарската дума "чечек" (или "чичек"), която е означавала "цвете",
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 33/40Пий си хапчетата. Поляк славянин. Тук имаме форумни езиковеди, генетици и културолози неизлизали от село. Не разбрахте ли, комунистическите културни опорки паднаха и няма да се върнат. Ако трябва на *** кратуни с Ф-16ки и Ф-35ци ще им се набиват.
45
4
 
5
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Като чета си мисля, че сме учили различна история:)). Ние сме прабългари, които идвайки на Балканите се смесват със славяните. Не знам откъде го измисляте тези неща? Ако пък не е така дайте извори. В учебниците по история така пише. По различни извори сме дошли от кавказ и от района около днешен Иран. Божидар Димитров обясняваше нещо такова. Но че не сме чисти славяни си е самата истина.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пирин идва от славянският бог Перун, имена като Росица Зорница са славянски. Реки селища гори и местности славянски имена. Тримата братя и златната ябълка е славянска приказка.