Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!

"Ботев презираше конформизма, днес мнозина слугуват на лъжата"
288
Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.

Това каза президентът Румен Радев в словото си в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Според Радев е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила.

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", посочи държавният глава.

Румен Радев припомни, че поетът будеше българите със стихове и сатира.

"Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", заяви още президентът.

По думите му Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

"Поклон пред падналите за свободата на България!", завършва словото на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тавариш Хвърчиленко като му се изтърколи мандатчето най-добре да си отвори една погребална агенция
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПЪК ВСИЧКИ НИЕ ЗНАЕМ- ЧЕ НЯКОИ ИЗБРАНИ ДРУГАРИ ВЗЕХА МИЛИОНИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ , А ПОСЛЕ ГА ДЛ БЕШЕ ВЕЧЕ ХИЛЯДИ ВЪРНАХА СТОТИЦИ- ДЕМЕК ЗНАЧИ ПОГРОМ И НЕ СИ НАВИРАЙ П Р О С Т А Т А КРАТУНА ДЕ НЕ РАЗБИРАШ, ОСТАВИ ДРУГАРЯ АРМАН БАБИКЯН ДА ГИ ХОРТУВА И ОБЯСНЯВА С ЕВРОДЮДИКОФ- НА ТЯХ ИМ СЕ ПОЛУЧАВА, НА ТЕБ НЕ! ПРИ ТЕБ СТАНА КАТУ РАБТАТА НА КОСТЯ КОПЕЙКИ- ОБЕЩАХ ДА ВЪРНА ДЪРЖАВНАТА ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ, АМА НЯМАХ ЖЕЛАНИЕ.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен И КОЙ ТОВА СЪС ЗАПЛАХИТЕ!?
105
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНякои хора казаха истината за тези отминали времена,а тя е била,че правителството на Жан Виденов е паднало,заради машинациите на Copoc и смазването на стойността на лева от него,така с един куршум са остреляли два заека,хем унищожават спестяванията на хората и лева,хем свалят БСП от власт!Това е цялата история,проста като боб.
104
26
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Чебурашка,А ЩО СИ МИСЛИШ,ЧЕ ЛЮБИМАТА ТИ ТИКВА ,ИМАШЕ ЛЮБОВНИЦА,ЧЕ НЯМА ДА Я НАЗНАЧИ нА ДЪРЖАВНА РАБОТА,ИЛИ затова е командирована извън България,мис ПРАШКИ.
103
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като президента не е добър,защото го заплашихте с убийство,само защото му е висок рейтинга и може да ви разклати властта?Така ли се управлява?
102
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРАВ Е РАДЕВ ЗА АПАТИЯТА ОБХВАНАЛА БГ НАРОД 1995Г/1997Г- АКО НАРОДЪТ БЕШЕ СКОЧИЛ НА КРАКА И ИЗМЕЛ ЧЕРВЕНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СЕГА НЯМАШЕ ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА- КИК МИН ЗАПЛАТИ ПО ГОДИНИ- ЗА ПОСОЧЕНИЯ ПЕРИОД МИН ЗАПЛАТА 5500ЛВ, СЕГА ОТВОРИ БНБ БГ ЛЕВ КЪМ ДРУГА ВАЛУТА 12 ФЕВРУАРИ 1997Г- 1 ДЛ- 2965ЛВ- КАК ИЗДЪРЖА БГ НАРОД НА ПОГРОМА ПОДГОТВЕНА ОТ ДРУГАРИТЕ- СЛЕД ТОВА НЕ МОЖЕ ДА НИ УМОРИ НИЩО ТОВА КОЕТО НЕ НИ УБИВА НИ ПРАВИ ПО СИЛНИ- НАЛИ РАДЕВ- СЛЕД БСП МИЛИОНЕРИ СМЕ ПО ЕДИННИ И КОВИТ 19 НЕ НИ УМОРИ
101
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧубурашка,толкова са ти "интересни" *** постинги,че вече изобщо не ги чета,директно и автоматично им залепям минуса,без да чета и се замислям!
100
14
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименпринуждаваш ме да направя нещо,което не одобрявам!..Но:-Имам ДВЕ висши образования-едното като строителен инженер,спец ПГС,другото-като специалист по електроника.Имам собствени разработки и заявки за патенти,имам признати и позволени за ползване изделия в областта на енергетиката,имам публикации в наши и чужди технически списания,работил съм за наши и чужди фирми като разработчик...Ето, накара ме да направя нещо,което не бива!Но ТИ ме принуди!..Имам право на отговор!
99
24
 
7
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Президента пак бръкна с пръста в ухото на шайката ,ама те се правят на глухи !
98
7
 
27
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙДостойно ли е да назначава любовницата си на държавна длъжност без тя да има ценз за това? Достойно ли е да уговаряш български генерал да скрива за това от разследващите органи? Достойно ли е да защитаваш руските интереси повече от българските? Достойно ли е да разделяш нацията защото си егоцентрик и не можеш да понесеш факта, че друг генерал има по-висок рейтинг от твоя?
97
3
 
20
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До: ЧебурашкаПо ритуалите си падане сектантите от руско-червената секта БКП /БСП. Преклонение през мумии, паради, портрети, знамена, фанфари, отговорни другари на трибуната, клетви и тем подобна повърня. А колкото до траверсите, самата ваша секта е партия ***. Внея дори и името и е траверсипало. Тя не е Българска а руска, не е социалистическа а на едрия капитал и не е партия а организирана престъпна група!
96
30
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ достоен ПРЕЗИДЕНТ НА всички БЪЛГАРИ! ВИЖДАМ ви! ЗНАМ КОЙ сте!
95
5
 
24
 
! Отговори
Руска пляска преди 3 години
Говорят, че много хубаво играел казачок.
94
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоДоста си посредствен. Там не се учи само как се разгъва пожарен маркуч. Отиди на сайта на Симеоновската школа и се запознай с изучаваните дисциплини. След това провери какъв е обхвата на дейностите на Главния секретар на МВР. Не си наясно, а факта, че си въобразяваш такива неща показва, че самия ти повече от средно образование нямаш.
93
20
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимендруже,кумира ти е "изучавал" и "чел инструкции" КАК СЕ РАЗГЪВА ПОЖАРЕН *** и как се действа при пожар!!!!!!!..Ако ..а то е явно,кръгозора ти е толкова свит,че имаш смелостта да наречеш тая ДРЕСИРОВКА ..."че там се учат неща" .. "придобиване на образование и познания",то...какво да ти кажа?..За пожарникар,..да,вероятно става,но за ДЪРЖАВНИК,....е тук вече наглостта му е чутовна!!И то защото повечето като теб си немат и представа какво се иска да си ДЪРЖАВНИКно,прст народ,слб
92
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКато гледам некадърните и необразовани *** в ГЕРБ и ме е срам,защото представят(излагат) България пред Европа и света,кадрите на БСП са хиляди пъти по-представителни,образовани,компетентни от герберските!
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки му е до козирката от промивки със сладки приказки по праьзници.Хайдеда се отчита пое по едно свършено полезно нещо за род и дродина от тия, дето само какаижат приказки и въздишки.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Пускай.:)))))
89
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гражданинНе се нервирай, те се пробват, пък ако някой клъвне-клъвне. Все пак БСП има нужда от нови членове, дори когато 100% от тях са маргинали и неграмотници. Всъщност, така за тях е по-добре, че да не се отклоняват от линията на Москва и в частност на няйните представители в България другарките Нинова и Йончева, другарите Радев, Овчаров и т.н.