Тестването на родна ваксина срещу вируса - през есента?

Какъв е разумният срок тя да стане факт?
Обновена: 6 юни 2020 16:10 | 6 юни 2020 16:10, Веселина Йорданова
41

Тази есен има шанс да започне тестването на българската ваксина срещу коронавируса. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип, разработващ прототип на биологичния препарат.

Българският екип от учени работи с универсални за коронавирусите агенти. Това означава, че ако в БАН създадат ваксина, тя ще действа и срещу нови поколения вируси от същото семейство. Всяка стъпка в правенето на препарата е от изключителна важност.

Първият винаги е концептуален - тогава се решава какъв ще е дизайнът, тоест това, което ще се включи във ваксината.

"Чрез ваксината можем да стимулираме специфични групи от клетки, с които да се атакува тази клетка, която е заразена. Самият вирус не се разхожда в кръвта", обясни доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

"1 година е много кратък срок, ние можем да имаме прототип на ваксината срещу коронавирус до 1 година, но след това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора", каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

За да се стигне до този етап от създаването на ваксината, трябва да преминат поне няколко стъпала на научни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да го видя няма да повярвам че е истина нещо да се създаде в БАН
37
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
С чип ли ще е или без чип?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да усвоят пари - ДА, ама да създадат реална ваксина, по-скоро НЕ, да не казвам и Абсурд!
35
0
 
6
 
! Отговори
Старче преди 3 години
БАН ще открият ваксина, когато вирусът тотално бъде заличен. Примерно след 100 години и няма да работи на практика, а само на теория.
34
0
 
5
 
! Отговори
Направихте ли извод? преди 3 години
Още през април мрънкаха, че могат да направят ваксина само за три месеца, но само ако им дадат пари.Щом като сега обявиха, че ваксината ще е готова до есента, значи са успели да изкопчат допълнителни пари. В такъв случай ще трябва да отчетат резултат.Е, ще тестват нещо през есента, за да се каже, че не само са усвоили едни допълнителни пари, но са успели да постигнат нещо. Сигурно ще се намерят доброволци за тестване на ваксината - наивници безвъзмездно или не много умни срещу заплащане.
33
0
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 3 години
То толкова много внимание има към тази новина, че дори мога да си я коригирам:Дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън....дрън дрън дрън....дрън дрън дрън.... Ама като им спрем парите сами ще се закрият, нали? И народът си ги избира и преизбира все същите, дето все закриват ли закриват науката в България, ама народът много си ги обичка и все си ги преизбира!!!!!!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън дрън дрън дрън дрън дрън....дрън дрън дрън....дрън дрън дрън.... Ама като им спрем парите само ще се закрият, нали? И народът си ги избира и преизбира все същите, дето все закриват ли закриват науката в Бг, ама народът много си ги обичка и си ги преизбира!!!!!!!!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 Бг то няма ваксина срещу заразата а ако нещо подобно измъдрят в Бан, то ще е толкова изостанало в тайминга, че няма да има нужда от нея. Колкото до многократното ваксиниране, предполагам, че е защото дори преболедувалите китайския Спин, нямат траен имунитет. Затова в началните варианти на ваксината Най-хубаво вероятно ще е за няколко месеца и после пак ваксинация! Гаранция обаче ще има перманентна ваксина срещу този тип вируси, но ще трябва време
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ще ви ваксинират, а накрая ще ви и чипират.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барба *** обаче уполито продължават да вярват че ваксината БЦЖ е българска.Може би защото и главният Барба Ганьос им каза така.Вероятно му звучи нещо като БДЖ.Истината е, че ваксината е френска.Имате интеренет - образовайте се.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкянския вирусолог ли я е създал ?Или може би оня дупнишкия плазмодий ?
27
0
 
2
 
! Отговори
волнонаемен преди 3 години
БЦЖ е задължителна ваксина, ваксината срещу тетенус също, има и още но не се сещам сега. Абе с две думи тиквите са издраскани сума ти слабоумни " постове" под тази статия
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бият ти ваксината,и повече не се разболяваш от вируса.Обаче след като всички са го прекарали,защо да си правиш ваксина? И то задължителна. Казват че щяло да има вече и специални паспорти за ваксинацията,което говори за редовно ваксиниране 50-100-150 пъти ваксинация,и то задължителна.Нещо този свят не отива на добре след като човек не може вече да си позволи лечение,а ваксинирането ще е задължително и предполагам безплатно.А това че и България вече има ваксина срещу короната,направо уби коча.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължителни ваксинации винаги е имало, благодарение на тях много опасни за човека болести са изчезнали , да давам ли примери на глупаците или дори вие ги знаете, но плюете за копейките, които ви подхвърлят? Срамота една лумп.....енизирана и тотално маргинализирана група от " хора" да си играят така нагло и вулгарно с човешки животи! Знаете ли колко хронично болни ( които в нормални условия и грижи) биха живяли десетки години ще загубят живота си без време заради криминални мутри като вас?
24
2
 
7
 
! Отговори
Хитрите преди 3 години
Сорос, Рокфелер, Ротшилд и създателят на ваксини Бил Гейтс, никога не ваксинират собствените си деца. Самите те също не са ваксинирани, но за сметка на това всички употребяват добавки само от мултилевъл компании с JMP сертификат, които не се намират в аптеките и не се рекламират по телевизията!!!
23
0
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Мечтаят си за задължителна ваксина, ама не давам да ме боцкат.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Важното е да не допуснем да ни задължат да се ваксинираме след като БАН обяви, че нейните служители са създали ваксина срещу Ковид-19.Опасявам се, че ако предприемат такава офанзива, това ще е не грижа за народа, а инициатива за осигуряване на баснословни печалби, които ще идат в джоба на някого, а не в държавната хазна.Същевременно ще е и повод да се твърди, че има някаква полза от това, че държавата хрантути нищо-правците връзкари, настанени в БАН на изхранване.
21
0
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
И кой ще ваксинират? Няма да съм аз за всек случай.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега тези дето плюха по протеста на шепа хора днес, дето имат пострадали дечица от ваксините, да се запишат доброволци за новата ваксина. Пък ако нещо ви стане, да знаете, че е генетично, нема начин да е от ваксината!
19
5
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
мутафчийски!! що казваш да стоим на разстояние един от друг? нали гравитацията лекува и когато хората се насъберат на едно място на тълпа се лекуват??!Отдолу земята на която стъпваме е отрицателна, и да лежите по земята, няма се оправите.