Керемедчиев: Ердоган целенасочено прати бежанците към Гърция

Атина използвала всички механизми за натиск срещу Анкара
Обновена: 9 юни 2020 22:10 | 9 юни 2020 22:10, Веселина Йорданова
14

Гърция обяви готовност за война с Турция. Но ще се взривят ли отношенията между двете държави?

"Гърция и Турция постоянно имат търкания. Ердоган целенасочено прати новите бежански вълни към Гърция, а не към България. Това беше, за да създаде напрежение на гръцката граница. Разковничето се нарича Кипър, но не говорим за окупацията, която е факт и едва ли би се променила. Но новите опити да се търсят находища на газ покрай кипърска територия взривяват отношенията между Гърция и Турция", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за "Денят ON AIR".

По думите му Гърция много хитро се е поставила в конфликта между САЩ и Турция, както и в нападките на Тръмп към турския държавен глава.

"В момента, в който Турция реши да закупи системата S400 за отбрана от Русия и САЩ отказаха да продължат програмата на F35 с Турция, Гърция много хитро вдигна глава и каза "Може ли тези ескадрили да дойдат при нас. Много бързо те издърпаха този проект. Гърция много бързо се ориентира в ситуацията и допълнително нагнети напрежението между Турция и САЩ от една страна, а от друга - между Турция и Гърция. Турция мислеше, че ще шантажира САЩ, но много бързо се видя къде могат да бъдат десоциирани тези самолети, така че да не им се намали тяхната бойна способност", допълни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Гърция използва всички механизми като член на ЕС, за да оказва натиск върху Турция.

"Ежедневие е турски военни самолети да навлизат в гръцка територия. Наскоро бяха арестувани гръцки войници, които влязоха на турска територия. Тези нападки ще продължават. Това, което се случва в Кипърско море, ще продължава да бъде дразнител. Турция продължава да изпраща кораби за сондажи, а те са много важни за все по-изоставащата турска икономика. В изключително тежко състояние е", категоричен е бившият зам.-външен министър.

Милен Керемедчиев допълни, че конфликтът в Либия става все по-тежък.

"Подкрепяният от Русия генерал Хафтар започва да губи все повече територия и започва да отстъпва. Русия губи почва чрез своите военни наемници. Това е по-голямо главоболие от отношенията Гърция - Турция", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ТОВА ЧЕ ГЪРЦИЯ БЛОКИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ ЗА ИДЛИП НИТО ДУМА.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бях прочел този наистина ДЪЛБОК анализ щях да съм в пълно незнание!! Благодаря, благодаря, благодаря!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Керемедчиев даже и скакалците знаят че ако не могат да продължат пътя си ще бъдат много по добре в Гърция отколкото в ограбена България.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Керемидчиев си ломоти нещо ама и той си не знае какво.
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Керемедчиев какво се опитва да каже ?! Че гърците не ги е страх от война с Турция ли :)Това ще е мащабна война, ако изобщо избухне и при подобна война това ще е края на Гърция и йужен кипър.Вече абсолютно всички се саобразяват с Турция, че каква е Гарция да се перчи... Ако някой мисли по друг начин, въобще си няма хабер с каква военна техника и армия и опит разполага Турция.
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киремидата защи не каза с две думи какво казаха турците.Поровете малко и ще видите че гърците са в паника...А турците само това чакат. За няколко дена всичко военни цели в гърция ще са заличени от земята. След което ще се молят за помощ от кой ли не, но никой няма да се застраши да войува с турците за едни герци.
4
6
 
7
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Понеже гърците си нямат Боко !
3
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/5А какво да правим с българските натовски окупатори по земите им. Може би бягат точно от тяхната демократизация?!
2
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Естествено, че целенасочено ги праща. Няма целенасочено да ги държи!
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този има големи уши за да си поставя празната глава между тях.

Спонсорирани публикации