Правата на 2,5 милиона българи със "спящи акции" са застрашени

Омбудсманът със становище до Министерството на финансите
11 юни 2020 19:51,
15
Правата на 2,5 милиона българи със "спящи акции" са застрашени
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерство на финансите по законопроекта за т. нар. "спящи акции", предложен от ведомството за обществено обсъждане до 15 юни, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още по темата
Става въпрос за проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД, който омбудсманът не подкрепя. Причината е, че според Ковачева, проектът засяга правата на близо 2,5 милиона българи – акционери, застрашени да загубят ценните книжа с номинална стойност около 2 млрд. лева, придобити от масовата приватизация.

Проектът предлага преодоляване на негативите за капиталовия пазар от раздробеността на безналичните ценни книжа от масовата приватизация чрез обединяване на търгуваните на регулиран пазар акции в инвестиционен фонд, а за акциите на непубличните дружества – чрез създаване на портфейл. Предвижда се инвестиционният фонд, съответно портфейлът да се управляват от управляващи дружества, избрани чрез конкурс от нарочен орган – управляващ комитет.

"Без да отричам наличието на проблем с т. нар. "спящи акции" и необходимостта от неговото разрешаване, смятам, че трябва да бъде да намерено решение, което да не нарушава правата на гражданите", пише омбудсманът и излага своите съображения.

Предложеният проект не е несъобразен с: 1) конституционния стандарт за защита на собствеността и на международноправните стандарти за мирно ползване на собствеността съгласно чл. 1 от Протокол 1 на Конвенцията за защита на правата на човека и на основните свободи; 2) интересите на притежателите на акции – миноритарни акционери, от масовата приватизация.

Спрямо гражданите, превърнати от държавата в притежатели на „спящи акции” в масовия случай без доходност при създаването на пазара на ценни книжа, останали изолирани от финансовата система повече от 20 години, проектът предлага правата им да станат не само обект на ограничения, но и да бъдат отнети без компенсация.

С предложеният проект се създава възможност те да бъдат окончателно отстранени от участие във финансовата система на страната, тъй като за нея номиналното им съществуване като притежатели на „спящи акции”, се оказва пречка за ефективното й развитие.

"Подкрепям въвеждането на стимули за идентифициране на правата на акционерите, включително при наследяване, отпадането на свързаните с това финансови разходи, надвишаващи стойността на акциите, които често демотивират собствениците на акции сами да предприемат каквито и да са действия за "събуждането" им", пише доц. Ковачева и предлага:

На първо място стимулите трябва да имат за цел премахването на номиналното/безгласното присъствие на собствениците на „спящи” акции, мотивирането на притежателите на спящи акции сами да ги събудят, като се облекчи за тях режимът на управление за акциите. Но едновременно са наложителни комплексни мерки, които да позволят достъп на миноритарните акционери до финансовите облаги от притежаваните от тях акции, което би било сигурен стимул за тяхното активизиране. Ето защо разрешението на проблема със спящите акции би следвало да се търси не в изключването на миноритарните акционери от капиталовия пазар, а чрез подходящи форми за включване в него, в това число и с институционална подкрепа и провеждане на широка информационна кампания за упражняване на правата на собствениците.

Омбудсманът акцентира още, че проектът не съответства и на Закона за нормативните актове (ЗНА) – налице е препращане, което да урежда съществени въпроси по прилагането на този закон с издаване на наредба от Комисията за финансов надзор. Освен това е налице препращане и към други закони, което не допринася за яснотата на нормативната уредба и се създават предпоставки за правна несигурност за притежателите на „спящи акции“.

"Намирам, че използваният подход при регулиране на отношенията да се пренасочва на подзаконово, съответно на експертно равнище уредбата на съществени въпроси за правата на притежателите на акции и тяхната трансформация, не съответства с изискванията на ЗНА уредбата на важните обществени отношения да се извършва със закон като висш по степен в правната йерархия нормативен акт", категорична е Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Иисус преди 3 години
И главатарят, и всички останали разбойници от Хунтата, трябва да бъдат ОБЕСЕНИ.Незабавно и то ЗА ТАШАЦИТЕ.Бог да пази България от крадците-ГЕРБЕРИ !
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е какво е харесвал Васил Илиев у Мая? Тя не е жена а хибрид между гарга и коза.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм със спящи акции, но знаете ли защо станаха спящи? Защото българина е голям тарикат и му дадоха законни права да си гласува издаването на нови акции както му харесва. Ако през 1999 год акциите ти от приватизацията са стрували няколко хиляди то след идването на царя благодарение на правата за безконтролно емитиране на акции те са станали няколко лева. Заради 10-15 лева вече е безсмислено да търсиш дивиденти и някакви ползи от тези акции.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Масовата приватизация ще има Масова национализация. Трябва да се приберат и спящите имоти, спящите влогове, спящите хотели, спящите къщи, които не са сменяли собственика си скоро.
10
1
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вместо да осъдят разни ЧАСТНИЦИ РАБОТЕЩИ НА "ИШЛЕМЕ" С ИДЕЯТА ДА ИЗМАМЯТ РАБОТНИЦИ И ДЪРЖАВА---ТЕ ВИДИТЕ ЛИ!!! ОПРАВИЛИ НЕЩАТА КАТО УРЕДИЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ОТ ДЪРЖАВЕН ФОНД -ИЛИ КАЗАНО НАРОДЪТ ПАК ПЛАЩА !!! БЕЗСРАМИЕ И БЕЗОЧИЕ -КАК МОЖЕ ДА СЕ ХВАЛЯТ С ПОДОБНО НЕЩО??? ТРАГЕДИЯ!!!
9
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Предлагам масови разстрели на гербери, замесени в кражбата на нашите акции.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковачева,назовавай нещата с истинските им Имена,Хунтата начело със дебелият Крадец се готви да открадне активи във вид на ценни книжа на стойност ДВА милиарда лева,а не "правата на 2.5 милиона Българи със спящи акции са застрашени"
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинка и абсолютна безгласна буква на Хранилката.Не може да стъпи и на малкия пръст на Мая.
6
1
 
9
 
! Отговори
11заповед на шефа преди 3 години
Шефа не краде. Той усвоява.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Герберастка смешница е пълна пародия Като всички от Хунтата.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спящи,будни,тия крадци от гепи груп нямат законно основание да обсебват частна собственост! Дебелият и антуража му почнаха да се самозабравят!
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая другарка на снимката само си харчи заплатата и рапортува на Партията Майка.Мая Манолова може да е мафия, но поне правеше нещо за хората.
2
2
 
3
 
! Отговори
степан преди 3 години
Та нямали вече от къде да откраднат, да почнат да си хвърлят шапките нощно време у комшията.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше и си остава целта на задачата.