Трябва ли да си узакони сурогатното майчинство?

Този депат трябва да влезе в дневния ред, заяви Калина Крумова
17 юни 2020 09:48, Ния Христова
67

Мащабната мрежа за продажба на бебета временно преустанови дейността си заради пандемията от COVID-19 и затворените граници. В Украйна сурогатното майчинство е законен и добре развит бизнес, а българи чакат да приберат бебетата, за които са платили. Трябва ли да се узакони "заместващото" майчинство?

"Това е процедура, която помага на семейства от цял свят да имат деца. Тук говорим за случаи, в които хора, имащи сериозни здравословни проблеми, трябва да се чувстват престъпници заради това, че искат да имат дете в България", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от "Атака" Калина Крумова.
 
През 2011 година тя направи опит с пакет от законодателни промени да узакони сурогатното майчинство. 
 
"Законопроектът беше приет на първо четене. Всяка държава оформя законодателната си рамка. Украйна е една от дестинациите, които дават решение на много хора, които не могат да имат деца", добави Крумова.
 
Тя е на мнение, че не бива такива хора да се чувстват като престъпници, само защото това не е регулирано в българската законодателна рамка.
 
"Този дебат отново трябва да влезе в дневния ред. Процедурите са дълги, сложни, този процес трябва да е изключително прецизно разписан. Имам щастието да бъда майка, но ние не можем да влезем в обувките на хората, които имат тази нужда, и трябва да им подадем ръка", обясни бившият депутат.
 
Тя отбеляза, че сурогатното майчинство е единственият вариант за жени, които са преминали през химиотерапии и са се възстановили от болестта. При тях стимулирането на организма би могло да върне онкологичното заболяване обратно.
 
"Има много други заболявания, които също са несъвместими с износването на дете. Асистираната репродукция е решение за едни, не трябва обаче да си затваряме очите пред една възможност, защото е трудна", подчерта Калина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
E преди 3 години
Исус е божий син- ,,в името на отца и сина,,
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинке Крумова, скъпа кукувичке, май наистина не осъзнаваш какво правиш сестро, Боже просветли й разума
58
1
 
2
 
! Отговори
до 45 кратко и ясно преди 3 години
Този който съди си точно ти, друже-"уродливи набожни типове" ли каза? Мисля че хората просто си казват мнението и се обосновават с вярата си, братко
57
0
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
"И кой Бог е истински?" Ако вече беше познал Истинският нямаше да ни питаш, приятелю. На повечето пишещи тук нашият Бог е Иисус, живееш в православна държава все пак. Сега да не се засегнеш нещо, просто обяснявам най-добронамерено. Бог да благослови всички пишещи тук и всички българи. Амин!
56
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 21 преди 3 години
До Анонимен 21: Човекът мисля че просто си изказ мнението, не е тръгнал никого да съди. Ама някои хора много обичат да четат Евангелието както го чете шефа им дявола. Не казвам че вие 21 сте такъв, изобщо не ви познавам, а просто изказвам и аз мнение....Трябва да внимаваме за всяка дума, която казваме, защото по нея ще бъдем съдени.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти съм съгласен с номер 6 и 16, само моите уважения 16, но Бог се пише винаги с главна буква, никога с малка
54
0
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
"За жалост българина масово е *** и явно много хуманен"А-а-а не така колега, да не се самоподценяваме чак толкова много, младото интернет поколение ми вдъхва много надежди. Виждам много изпростели младежи, но също така и безброй много млади,интелигентни и най-важното смели момчета и момичета, безстрашно говорещи Истината....Бог да пази България! Амин!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оправете си заглавието драги джурналисти:"да си узакони"/този депат трябва да влезе
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейй ще помагаме финансово на бедните жени хаха стига бе ще припадна от смях. Те и *** така разправят, като си продават децата, демек голяма хуманност. Много хуманисти тук бе. Ако имате достатъчно познания, интелигентност и способност за мисъл ще сте наясно, че е извратено това сурогатство. За жалост българина масово е *** и явно много хуманен
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калина Крумова трябва да представи финансов разчет пред Горанов и всички депутати какъв ще бъде келепирът, тогава ще влезе в дневния ред.
50
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ясно. Борбата ще е люта.Тук както при други подобни проблеми има голямо неразбиране на материята.Хубаво е това, че дори Калина Крумова от Атака разбира проблема, явно не всички там са хомофоби. Въпреки че никога не съм ги харесвал като политическа партия.Има няколко варианта на сурогатно майчинство.1. Когато ембрионът е на родителите а родилката само износва;2. Когато яйцеклетката е на майката;3. Когато сперматозоидът е на бащата;4. Когато ембрионът е изцяло от донори.
49
1
 
12
 
! Отговори
На кого се пречи? преди 3 години
Тези, които имат много пари, ще идат в чужбина и там ще направят всички процедури. Там ще им осигурят и сурогатни майки.И какво излиза? Чрез бавене и налагане на глупави забрани сами тикаме парите в ръцете на чуждестранни клиники, като същевременно пречим на онези, които не са сред най-богатите да успеят да си имат свое дете.Българските управляващи не разбраха ли, че не е този начинът да накараш семействата с репродуктивни проблеми да осиновят ромчетата, изоставени в социалните домове?
48
2
 
9
 
! Отговори
До дървенитеФилософи преди 3 години
Искам да ги попитам,ако някоя женица със малка заплата и без собствено жилище сама отглежда двете си деца и няма помощ отникъде, какво престъпно виждат в това тази жена да износи нечие дете и в замяна на това да получи като отплата поне една панелна гарсониера или двустаен от хора, които биха се лишили от този имот в името на това да си имат свое дете, от техен генетичен материал?Кой тук се чувства достатъчно велик, за да си пъха гагата в чуждите взаимоотношения и да ги оценява морални ли са?
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Прав(а) си, не всяка сурогатна майка е станала такава за пари. Нашето законодателство слага точно такова ограничение - сурогатната да е роднина на хората, чието дете ще износи.Но аз не виждам причина някой да се бърка и да пречи на нечие решение да си плати на жена, която би износила детето му. Причините могат да бъдат всякакви. Кои сме ние, та да съдим и да пречим и то не на какво да е, а на стремежа на някого да стане родител?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как им идва наум на някои да прилагат своите критерии за морал по отношение на съдбата на други човешки същества и то в случаи, при които никой не вреди с нищо на когото и да било, а само се стреми да постигне нещо, от което България има нужда - едно дете в повече?
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора много сте заблудени. В това няма нищо лошо ако всичко е регламентирано, а не на черно. И тези които износват го правят по собствено желание и не задължително от бедност. Не морално било, може да е неморално, но има щастлив край, колко неморални неща има, черен пазар, извратености, проституция,...и не съдете, жестоко, защото може са се окаже, че това е единственият път едно сем. да има дете, утре може да сте вие или вашето внуче.
44
2
 
10
 
! Отговори
Още подробности преди 3 години
Повече от 10 години по нашите медии бистрят въпроса за сурогатното майчинство, а законодателите ни се чудят какви ограничения и забрани да сложат.През всички тези години колко на брой жени със здрави яйцеклетки, но не можещи да износят и родят бебе преминаха във възраст, когато е под въпрос дали яйцеклетките им са вече читави и дали има смисъл да се предизвика овулация по медикаментозен път?Е, повечето от тях щяха да имат деца, ако законодателството ни беше по-разумно, хуманно и гъвкаво!
43
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
"депат" ?
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сурогатното майчинство е възможно, хората го правят, съответн трябва да се узакони.Ту, на тоя Свят.Пък после, на Ония Свят, нека Бог да съди нарушителите.Не е работа на уродливи псевдонабожни типове да съдят на тоя Свят дали да има или да няма сурогатни майки.
41
3
 
10
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 3 години
Държавата ни има ли нужда от повече деца с генома на градивните граждани? Има нужда.Кой би платил на сурогатна майка? Този, който има възможност да отгледа и възпита дете.Защо тогава е това туткане, поставяне на безброй условия и злобни вълнения дали някоя жена няма да се обогати чрезмерно, като стане сурогатна майка. Никому не идва наум, че докато ражда, жената е с единия крак в гроба. За да се реши да стане сурогатна майка, значи я притиска нуждата.

Спонсорирани публикации