Трябва ли да си узакони сурогатното майчинство?

Този депат трябва да влезе в дневния ред, заяви Калина Крумова
17 юни 2020 09:48, Ния Христова
67

Мащабната мрежа за продажба на бебета временно преустанови дейността си заради пандемията от COVID-19 и затворените граници. В Украйна сурогатното майчинство е законен и добре развит бизнес, а българи чакат да приберат бебетата, за които са платили. Трябва ли да се узакони "заместващото" майчинство?

"Това е процедура, която помага на семейства от цял свят да имат деца. Тук говорим за случаи, в които хора, имащи сериозни здравословни проблеми, трябва да се чувстват престъпници заради това, че искат да имат дете в България", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от "Атака" Калина Крумова.
 
През 2011 година тя направи опит с пакет от законодателни промени да узакони сурогатното майчинство. 
 
"Законопроектът беше приет на първо четене. Всяка държава оформя законодателната си рамка. Украйна е една от дестинациите, които дават решение на много хора, които не могат да имат деца", добави Крумова.
 
Тя е на мнение, че не бива такива хора да се чувстват като престъпници, само защото това не е регулирано в българската законодателна рамка.
 
"Този дебат отново трябва да влезе в дневния ред. Процедурите са дълги, сложни, този процес трябва да е изключително прецизно разписан. Имам щастието да бъда майка, но ние не можем да влезем в обувките на хората, които имат тази нужда, и трябва да им подадем ръка", обясни бившият депутат.
 
Тя отбеляза, че сурогатното майчинство е единственият вариант за жени, които са преминали през химиотерапии и са се възстановили от болестта. При тях стимулирането на организма би могло да върне онкологичното заболяване обратно.
 
"Има много други заболявания, които също са несъвместими с износването на дете. Асистираната репродукция е решение за едни, не трябва обаче да си затваряме очите пред една възможност, защото е трудна", подчерта Калина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само че е незаконно, но е и неморално и противоестествено това------- Ти откъде знаеш как са те направили родителите ти? Не съди, за да не бъдеш съден!
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве хора я малко се събудете. Я попитайте родителите си, баби, дядовци, техни родители - колко от тях са с биологични родители. Това е практика от мнооого отдавна. В едно семейство няма деца, в друго има повече, дават се деца да се отглеждат от нямащи. Все подобни практики от много отдавна.Това е просто неудобна тема за милиардната машина "ин-витро", нали се сещате, че ще измрат от глад така!!!
18
11
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Има толкова много двойки с репродуктивни проблеми, които желаят да си имат дете. Мисля, че сурогатното майчинство е хуманен жест, който трябва да се подкрепи. И не, не е извратено, не е богохулно, не е неморално. Хуманно е.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В украйна за 50 долара какви неща правят...идея си нямате
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взимаш един такъв казус (а те са много повече) и разбираш, че България е страна от третия свят...
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само че е незаконно, но е и неморално и противоестествено това! Не трябва да се узаконява, но той света върви към самоунищожението си. Скоро бог ще се отврати дотолкова от новите Содом и Гомор, че ще затрие планетата, за да не гледа човешката извратеност....
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Определено трябваАми именно хомодвойки често се сдобиват с деца точно чрез сурогатни майки и донорски яйцеклетки.Мисля, че това обяснява защо съм против подобна процедура - след като непрекъснато се мъчат да пробутват закони за защита на децата, да ми отговори някой къде са правата на това дете, дето ще бъде създадено за двойка хомосексуални.Защо се гледа на човешкото същество като на домашен любимец - решил някой си че иска дете, давай ще му износят срещу пари.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много начини да имаш дете.Не е нужно да ползваш жив човек за инкубатор, може да си осиновиш.Е, ако си кифла и не искаш да си разваляш фигурата, но мутрата държи детето да е негово, да не му се затрие скъпоценния ген /лично знам такъв случай/, тогава ще се намери къде и как. Даже и в България успешно се заобикаля закона от тези, които са решили да се възползват от подобна услуга.Аз лично съм против узаконяването на подобен неестествен процес.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък, каква жена трябва да си да си отдаваш под наем матката?!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да станем като Украйна ли? Страна, в която от цял свят идват, за да си купуват бебета. Украйнките се държат бедни, за да може да ги ползват я за ***, я за кувьоз, я за сервитутка. Това ли ще стане и с нашите жени?
10
11
 
12
 
! Отговори
НЕ!!! преди 3 години
Зад легализацията на сурогатното майчинство и дерегулацията на инвитро процедурите стои ЛГБТ лобито. По същия начин наркоманите стоят зад легализацията на марихуаната за медицински цели като преходен период преди пълната легализация на леките наркотици. Ако по здравословни причини не можеш да имаш дете, си осинови такова.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този депат трябва да влезе...ВРЕМЕТО Е НАШЕ!!!
8
9
 
14
 
! Отговори
Определено трябва преди 3 години
Има жени, които по ред причини не могат да износят плода и не желаят да осиновяват чужди деца. Сурогатната майка е като биологичен кувьоз, който се наема за 9 месеца срещу определено от закона заплащане. Няма нищо неморално или противоестествено в това. Противоестествено е мъж да се опитва да оплотвори друг мъж.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво означава депат? ало Ния Христова? чуваме ли се?
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да съдя никой, но това сурогатство ми се струва дооооста извратено, най-вече за отдаващите утроба под наем. Има толкова деца за осиновяване, а хората са готови на това извращение за едната яйцеклетка и единия сперматозоид. Родител не те правят гените и бременноста, а всичко, което правиш за едно вече родено дете. Но всеки си знае, аз лично не съм за. Същото е мнението ми и за осиновяване от еднополови двойки на деца. Не може да се отрече, че ще има трайни психологически изменения.
5
10
 
10
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Задължително трябва, аз не знаех че сега не е законно?? ако не е законно това значи че едни пари напускат българия и заминават към страни като украина, а можем лесно да ги вземем колко *** с радост биха взели 20 бона за тази услуга, и без това по цял ден нищо не правят.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като да се узакони дрогата, нали няма да печелят нашите хора тогава !
3
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да си узакони сурогатното майчинство?Не! Не се бъркайте в делата на Бога, безбожници от Атака!
2
15
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТРЯБВА И ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христова, изтрезнейте най-накрая.