Борисов с подкрепа за Плана за възстановяване: Балансиран е!

Премиерът участва в заседание на Европейския съвет
13
Борисов с подкрепа за Плана за възстановяване: Балансиран е!
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи Плана за възстановяване на Европа. Премиерът участва днес в заседание на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Основна тема на срещата на европейските лидери е обсъждането на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. (МФР) и от инструмента "Следващо поколение ЕС", специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

Според Борисов предложеният подход е амбициозен, с изключителен и временен характер. "С него Европейската комисията успява по новаторски начин да съчетае мерките в отговор на кризата и предимствата на заемния капитал с възможностите на бюджета на ЕС. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми“, изрази позицията на страната ни премиерът.

Той заяви, че предложението на Европейската комисия отразява нуждите за по-бързо възстановяване от кризата, така че, от една страна да се предотврати развитието на ЕС на две скорости, а от друга да се ускори конвергенцията.

Относно следващата МФР българският премиер изрази оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат намирането на компромис.

"Вярвам, че в още следващия месец ще успеем да постигнем съгласие по балансирано споразумение, което да осигурява финансирането на всички политики, приоритети, инструменти и мерки, включително и за справяне с това най-ново предизвикателство пред ЕС - коронавируса. Наред с това обаче допълнителни усилия са нужни и за традиционните приоритети на ЕС от гледна точка на бюджета и правилата за изпълнението им. Насочването пък на специално внимание към най-бедните региони с цел преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях е неизбежно условие за постигане на дългосрочен икономически растеж, заетост, инвестиции и конвергенция в ЕС като цяло и то отвъд настоящата икономическа криза", каза още Борисов.

Министър-председателят поздрави Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

"България високо оценява конструктивното сътрудничество с Хърватското председателство, което постигна редица успехи в тази безпрецедентна ситуация. Приветстваме положените усилия на Хърватия, съвместно с Европейската комисия и Европейския съвет, за излизане от кризата, включително и за работата им по Пакета за възстановяване", заяви премиерът. Министър-председателят отбеляза, че Хърватия запази инерцията, създадена по време на Българското председателство относно европейската инициатива на Западните Балкани.

Той поздрави хърватската страна за успешната работа, довела до решението нa Европейския Съвет за започване на предприсъединителни преговори с Република Северна Македония и Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Никой не го е питал2. Едва ли кадър на Симеоново може да направи оценка доколко един финансов план е балансиран3. Ало Ваньо, суджици, опраскай ги, Мишо Бирата, НАП, Костинбродски бюлетини, Нови Искър по Нова година, ИТ кард, Божков, апартаментгейт, къщи за тъщи, ремонт на ремонта на ремонта, гален по главите от папи, конграчюлейшън, кърджалийска проста питка, милион евро и пищов на нощното шкафче
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хаджи ГенчоАз също си мисля такова нещо!Бойко е оцелял защото е безобиден и шут, но се харесва с това, само че прекалено му лъсна "интелегентността" и вече е вреден за държавата.То само като *** чуеш как приказва и се чудиш - този наистина ли ни е премиер....ха ха
10
0
 
3
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 3 години
За 8. Баце, ти задаваш интересен въпрос, вярват ли западните на Бойко? Сигурно и ти имаш такъв опит: дали в твоя класа, или във взвода (ако си служил), в семинарната група, в отдела и т.н. се е случвало да има някой екземпляр, с който всички се забавляват. Не го вземат на сериозно, той все плещи някакви безсмислици за да се прави на интересен, другите го потупват по рамото и толкова. И този се е проявявал като шут но е бил безопасен защото се е съгласявал с всичко и с всички. Сещаш ли се?
9
0
 
4
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Какво подкрепя Бойко? Типично! Та то няма още нищо конкретно, Току що фон дер Лайн се оплака че държавните ръководители не се разбраха по плана. Но Бой ко казва "да" без да е разбрал за какво става вхпрос.
8
1
 
2
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Изчакайте да мине Юли месец, ще ви вкарам в банковия съюз...ела тука *** сладурано кърджалийска П такава....хахахах.Чудя се на този лъжец и *** дали му вярва някой на Запад или просто се подсмихват и е удобен.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЕдинственото блокиране на бюджета, което слънцето може да направи, е да си заключи чекмеджето на нощното шкафче.
6
2
 
4
 
! Отговори
Ага преди 3 години
То шкафчето на Борисов и то е доста балансирано
5
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 3Една страна може да блокира бюджета. Друг е въпросът, че България (в този случай не само боко, а и всеки друг) не е в позиция да го направи.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце за АЕЦ "Белене" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде и ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН.....
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие мислите, че някой пита Борисов какво решение да вземат в Брюксел ли?
2
0
 
8
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Ей на това се казва, луди умора немат!Създаваш си сам, яки проблеми, и след това измисляш планове за възстановяване...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът е вкаран с 200, а на евролидерите много им е харесало.