БЛС: Изискването за PCR тест при хоспитализация е необходимост

Болниците трябва да гарантират сигурността на пациенти и персонал
22 юни 2020 13:15, Анисия Иванова
27
БЛС: Изискването за PCR тест при хоспитализация е необходимост
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българския лекарски съюз излезе с остра позиция срещу разпространеното от Министерството на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно. БЛС е посрещнал с недоумение разпространеното съобщение.

"Съсловната организация остро възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

Още по темата

Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Политика и отговорност на всяко едно лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти", пише в позицията им.

Според тях твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи.

За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга. Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020 г. няма предвидени средства за PCR тестове.

Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения.

В настоящия момент, в който обществото опитва да се върне към нормалния си ритъм на живот, но заплахата от COVID-19 не е отминала, лечебните заведения са тези, които продължават битката с вируса. Борбата с епидемията и последствията от нея обаче остават задължение на държавата.

БЛС е категоричен, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине, цели, които бяха извеждани като приоритет на държавата през последните месеци, е важно да се знае пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, носители ли са на вируса.

В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения. 

В противен случай БЛС пита:

1. Министерство на здравеопазването готово ли е да поеме отговорност ако лечебните заведения в даден момент се превърнат в "огнища на заразата" или тогава отново медиците ще бъдат обвинени, че не са използвали правилно предпазните средства?
2. Как да бъдат опазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине?


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се питаме за какво плащаме здравни осигуровки.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа дава пари за борба с коронавируса. Това са пари и за тестване. Къде са и за какво се ползват парите от Европа срещу короновируса? Хората правеха дарения за борба с коронавируса част от тези пари са дадени и за тестове. Къде са даренията? Къде са парите от данъците част от тях са и за борба с вируса? Къде са парите от здравните осигуровки? Здравни осигуровки означава че парите трябва да се ползват за осигуряване на здравето включително и тестове за короновируса. Къде са парите?
25
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
Разбира се, че е необходим. Да вдига бройката, да носи дивиденти на болницата, като умреш винаги да има удобна причина, никой да не носи отговорност и накрая близките ти да стоят на 2 метра от теб и да не могат да съберат хора да те оплачат дори.Разбира се, че е необходим.Най-вече след всички компромати срещу хунтата. Ей така удобничко.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е необходимост, да се подсигури от НЗОК.
23
0
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Решението е просто и всички го знаем. Всеки пациент, планиран за хоспитализация, да влиза с PCR + антитела. Парите за това да се осигурят от държавата, като част от мерките с/у Ковид, а не да се прехвърля на болницата/пациента и по този начин да се конфронтират двете страни!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако открият коронавирус, те отвеждат в съответното отделение или болница за лечение. Нужно ли е да заразяваш стотици хора и най- вече медицински персонал.??? Добрите лекари и без това са твърде малко.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българинПо инфо от специализирани сайтове: Отнемаше 24 часа, сега времето при новото поколение тестове вече е малко над час...
20
0
 
2
 
! Отговори
до № 8 преди 1 година
До Анонименне само пенсионер! А родител с две деца - как мислиш?На всички ни е вътре
19
0
 
11
 
! Отговори
толкова много преди 1 година
пари от осигуровки, от бюджета, дарения от фирми и частни лица, включително и от пенсионери. Къде са парите бе?Хората и фирмите дариха заради короната! Що не ги заделихте за тестове, или вече ги профукахте за патладжанените махали, или откровено ГЕПИХТЕ!Познавам хора, които са се тествали, че и по два пъти и САМИ СА СИ ПЛАТИЛИ ТЕСТОВЕТЕ!Къде са парите бе, мискини ниедни?Колко ли хора ще страдат и ще си отидат от какво ли не, защото нямат пари за задължителния тест при хоспитализация!Ръкопляскане
18
2
 
10
 
! Отговори
ТОНИ преди 1 година
Напълно подкрепям БЛС за искане на тест при належащо лечение в болницата , който да е безплатен за пациента ! Пазете лекарите и мед персонал, пазете здравните заведения от заразата КОВИД , иначе ще настане хаос в здравната ни и без това крехка система !!! Щом има пари за стадиони, пътища, манастири и т.н ТРЯБВА да има пари и за тестване при прием в болница !! Не съм против гореспоменатите строежи, но живота е на първо място в момента !!!!
17
2
 
4
 
! Отговори
ТОНИ преди 1 година
Напълно подкрепям БЛС за искане на тест при належащо лечение в болницата , който да е безплатен за пацианта ! Пазете лекарите и мед персонал, пазете здравните заведения от заразата КОВИД , иначе ще настане хаос в здравната ни и без това среща система !!! Щом има пари за стадиони, пътища, манастири и т.н ТРЯБВА да има пари и за тестване при прием в болница !! Не съм против гореспоменатите строежи, но живота е на първо място в момента !!!!
16
2
 
4
 
! Отговори
ГРОБ преди 1 година
С пачките от чекмеджето ще платим !
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментиращите и виждам един народ, който си заслужава съдбата.Не скачахте против търговците, когато отвориха баровете, мачовете и ресторантите, където сте *** връз глава.Сега скачате върху докторите, които искат да опазят и вас и себе си.После що ви яха де кой ви види...
14
0
 
5
 
! Отговори
#носимаска преди 1 година
Парите ги няма, действайте! Да, ама никой не иска да плаща за тестове. Вместо да дават 70 млн на св. Георги, можеха да купят 2 милиона теста, с които да тестват 8 милиона българи.Въпрос на приоритети.Спасете живот с хаштага #носимаска
13
1
 
6
 
! Отговори
Пациент преди 1 година
Вижте му гушата на този *** Маджаров!! Колко милиона се гушват от ненужните тестове и каква е неговата комисиона за рекламата им??
12
1
 
4
 
! Отговори
Пациент преди 1 година
Вижте му гушата на този *** Маджаров!! Колко милиона се гушват от ненужните тестове и каква е неговата комисиона за рекламата им??
11
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 1 година
Каквото и да ти говорят, знай, че става въпрос за пари!А да попитам аз, като един генетичен тест за вируса COVID-19 отнема минимум 24 часа, как ще приемате спешните пациенти?Ще рече човек, само от коронавирус умират хора?!Никой тази година не е умрял от рак, диабет, инсулт, сърдечен удар, хеле пък за баналния вече сезонен грип колко са умрели вече ме е срам да питам!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде се га си прехвърляйте отговорността като горещ картоф, пък накрая всичко е въпрос за едни пари. НЗОК трябва да плаща.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговци с бели престилки...
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като е пенсионер с малка пенсия и не може да си плати теста, трябва да умре?