Най-засегнати от "зелената сделка" ще са транспортът и енергетиката

Социалната цена - до 150 хил. загубени работни места
4
Най-засегнати от "зелената сделка" ще са транспортът и енергетиката
Снимка: БГНЕС

Бизнес и синдикати настояват страната ни да изготви и защити националната си позиция по "зелената сделка" в най-кратки срокове.

Ако се приеме европейското законодателство за борба с климатичните промени до 2050 година България ще е една от най-засегнатите страни. Най-потърпевши ще бъдат секторите енергетика, металургия, транспорт, селското стопанство, смятат те.

Социалната цена, която ще платим, е от 90 000 до 150 000 загубени работни места само в енергетиката, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него страната ни не може да приеме официалната цел – намаляване на парниковите газове наполовина спрямо 1990 година само за десет години напред, предаде БНР.

Най-проблемният сектор у нас при трансформирането на икономиката остава енергетиката заради въглищните централи, на които България разчита за немалка част от производството на електроенергията.

Европа поема най-голямата тежест в борбата с климатичните промени и затова е необходима и нова дипломация на ЕС, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

В позицията си България трябва да настоява да няма натиск по зелената сделка за това кога и какво непременно трябва да затвори, а Европа трябва да наблегне върху дипломацията, данъка за въглеродния двуокис и на технологиите, свързани с чистата енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ми поколения демократи не искаха да строят белене...
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадльовците в Брюксел са решили да ни довършат след затварянето на АЕЦ-а, кривите краставици и джендъргейзЪрите, гледайки основно техния си интерес. Все едно да кажем от утре и бедни, и богати ще ядат само свинско и никакво зеле. Богатият може да купи тирове свинско, бедният нищо не може да купи освен зеле и ще умре от глад. Справедливост по евроджентърогейску както със субсидиите в земеделието - фалираха ни земеделието за сметка на Германия, Франция, Полша, Гърция, Испания. Дъ юнион ъф дъ евил
1
1
 
5
 
! Отговори
Гретето преди 3 години
ще дари парите си от спестеното си образование.