Роден учен: Да заздравяваме връзките с българите в Албания

Именно те са най-древната българска общност, заяви доц. Спас Ташев
22 юни 2020 22:17, Красимир Ангелов
6

През 2017 г. парламентът в Тирана официално призна българското малцинство в Албания. Според статистиката те са между 60 000 и 170 000. Какви са правата на българите в Албания?

"Като възникване това е най-древната българска общност, като изключим сегашните граници на страната. Нейните корени са още преди сформирането на Дунавска България. От всички държави на Балканите, българската общност в Албания е най-добре съхранената задгранична", каза за "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН.

По думите му тази общност е най-старата българска общност извън пределите на страната ни.

"Злободневието, което наблюдаваме днес, се вижда и през Третата българска държава. През 1918 г. има две преброявания - и двете констатират наличието на  българи в Албания. 104 г. България води опити да се признае това малцинство като българско общество", подчерта Ташев.

Според него имаме строг национален консенсус по отношение на българите в Албания.

"30 г. имаше последователна политика, която доведе до успех. Някои смятат, че битката е спечелена, но това е само началото на войната. Тепърва трябва да заздравяваме контактите между това население и България. Никога не е имало проблем с изявата им на българското самосъзнание в Албания", категоричен бе доц. Спас Ташев.

Той добави, че битката за българите в Албания е и битка за Македония.

"Македонистката пропаганда в Албания е много мощна. Дори се е подготвяло присъединяването ѝ като седма република към Югославия. България е достатъчно престижна държава в очите на албанските граждани", отбеляза Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази идея е много добра. Но койще я осъществява? Българскитеполитици са гнилоч -- бойко борисови неговата шайка не стават за нищо.Защо този доцент и други като негоне искат да се занимават с политикаи да реализират подобни идеи?
5
11
 
4
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
А защо пренебрегваме връзките с българите в Буркина Фасо и Габон??
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са от старите българи и говорят езика на хан Крум. Имам приятели от тях. Български незнаят но говорят Албански и Англииски. Знаят българската история по добре от нас българите. Направо се учудих когато дете на 7 годинки знаеше стихове от Ботев и Вазов знаеше за обесването на В. Левски. А най ме учуди езика на хан Крум. Много звучен с добра фонетика и изразност. Защо сме приели Византииския измислен език неам идея. Винаги ли сме били дупе,, давци и бли, зачи като оня с пачките у шкафчето.
3
3
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пътя на много фамилии е бил Дебър-Солун-Пловдив, Стара Загора или София.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-яркото доказателство ,че македонизма е абсолютно менте,са точно българските общности в Албания.
1
7
 
4
 
! Отговори
приятелски съвет преди 3 години
Заздравявайте секви връзки, само в никакъв случай с българи!