Д-р Кацаров: Риск за България има при 2500 - 3000 заразени на ден

Според него разпространението на заразата е извън нашия контрол
Обновена: 27 юни 2020 06:47 | 26 юни 2020 22:40, Анисия Иванова
314

"Нямаме контрол върху разпространението на коронавируса в България. Колкото и да са случаите, това не може да ни изненада. Приема се от специалистите, че риск съществува и трябва да се прилагат мерки на затваряне на движението, когато броят на заразени надхвърли 35-40 на 100 000 души население на ден - за нашите мащаби броят е 2500 - 3000 заразени на ден", каза за "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

166 са новите случаи на заразени с коронавирус за изминалите 24 часа при направени 2775 проби. Това е най-високият брой на заболели за денонощие у нас досега.

По думите на лекаря е излишно да се създава паника, тъй като ситуацията не е нещо извънредно, с което не можем да се справим.

"Две неща са важни - дистанцията и да си миеш ръцете. "Дисциплина" не е епидемиологичен термин, а милиционерски. Дезинфекцията е проблематично доколко има отношение за такъв вид въздушно-капкови инфекции", обясни д-р Кацаров.

Той добави, че поне още година-две коронавирусът ще съпътства живота ни.

"Правен е въпросът - трябва ли да плащаме PCR тестовете, или не. За мен - не, но виждам и логиката в това да се тестват всички. Ако приемем, че тази инфекция не е толкова страшна, тоест не е необходимо да тестваме никого. Ние не знаем колко са болните в нашата страна, ние чуваме лабораторни резултати, затова не можем да направим солидни изводи", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той отбеляза, че несъответствието в числата трябва да бъде анализирано.

"Тестът не показва кога сте се заразили. Разпространението на заразата е извън нашия контрол. Изглежда, че вирулентността на този вирус не е толкова голяма. Заложи се на уплахата и страха, това работи, но за кратко. Ако заложиш за разума, ще постигнеш по-бавно ефекта, но той ще е траен", посочи д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ОN AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 2500-3000 бе Хасанее?!Още при 1000 паррцала на ден и всичко ще блокира.А като гледам това е въпрос на няколко седмици.Следват затворени граници, маски-каски и КППта.Вируса вилнее и се усилва по целият свят.Само Западните демокрации и Китай удържат фронта а всичко останало е ЛЕШ !!
226
2
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
247, масовият глад е следствие на други икономически фактори, не е само вирусът на света :). Ти пита как оцеляват сега хората при война - ми на, НЕ оцеляват! Само че има къде да емигрират, а при глобален разпад няма да има къде. И пак между другото Йемен не е толкова лабилна икономика като нашата...голям процент са земеделците, но там играят и други фактори, наследени от соц. експеримента у тях :(.
225
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Втората Световна война над 80% от българското населени е селско! Това е достатъчно обяснение защо глад почти не е имало...и все пак почти. Много хубава рецепта знам за картофен хляб от тогава.245, Китай ще направят каквото трябва, за да оцелеят и ще оцелеят.244, решението е абсолютно неизбежно икономически, дори и да започне масов мор и хората да тръгнат на бунт срещу властта, върнат ли се мерките, ще се разпадне държавата. Въпросът е, че хората не го осъзнават!
224
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lan Това,че в Йемен има масов глад без карантинни мерки заради коронавируса мисля ти съсипва икономическите изчисления за пораженията от коронавируса.
223
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
239, ами ако погледнеш последните войни, които те интерсуват - не оцелват особено хората - емигрират оцелелите. В момента в Йемен има глад, масов, за това не четеш, и то следствие на локален конфликт. Ако говориш за световните войни - те не са водени в такава икономическа среда. Вече обясних. Няма как да гладуваш като си си засял нивата и ще ядеш каквото изкараш. Икномиките тогава са били производсвени - произвеждаш и ядеш! Малко са били професиите - лекари, учители, но със здрави корени на село
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lan 242, да,под дулото на оръжията всяка икономика може да работи като самодостатъчна. Една Северна Корея е почти показателен пример. Но нали не допускаш,че Китай са тръгнали натам откъдето идват?!
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lan 241 Не съм убеден. На всички ни е ясно,че премахването на мерките не е медицинско решение,а политическо и Борисов се ръководи от настроенията на хората,защото изборите предстоят.
220
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
240, икономиката на Китай може да работи като самодостатъчна! Не говорим за нивото, на което е днес или за натрупване на капитал, но Китай може да изхранва населението си и го е правил вече. Единствено и само те могат да го направят...но не им се налага. Виж ние не можем дори и да ни се налага...
219
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
234, а виж това вече беше престъпно наистина! Болниците трябваше да бъдат оборудвани още при първото обявяване на епидемията в Китай! Т.е. януари месец. Така или иначе в началото на март вече бяха направени поръчките И болните бяха на много ниско ниво, т.е. спокойно можеше да я караме само с минимални мерки, докато броят на болните се увеличи достатчъно, за да се въведат карантинни рестрикции. Сега ще гледаме как хора измират без карантина...и нищо няма да можем да направим.
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лан, интересно ми е що за икономистка си ти след като няколко мнения назад твърдеше,че икономиката на Китай може да ртаботи като самодостатъчна. Чудя се дали не си завършила университет в Китай по времето на Мао или във Виетнам при Хо Ши Мин?
217
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lan Как по дяволите оцеляваха хората по време на война с години? обясни го от икономическа гледна точка - с прчупване, инерция и т.н.
216
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Та ти като гледаш как млякото се навдига в тенджерата, съмняваш ли се, че ще изкипи?! Е, точно същото в момента е в икономиката - млякото се навдига...и не може да дръпнем тенджерата, защото рецесията е инерционна...дано навереме да са спрели мерките! Можем само да гледаме вече. Някои гледаме, някои са безкрайно доволни, че са "спасени" от вируса...Аз бих се страхувала, че няма икономисти - нито в статии, нито в смешния щаб, а министър на икономиката явно също нямаме - нито дума от него!
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 232 Никой не се подписва под това,чче всички ще се заразят с коронавирус, или по-точно дори да се заразят никой не гарантира,че ще иградят траен имунитет.
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanАз казах ,че за икономика не споря. Но проблемът за теб е,че въпросът с епидемиите не се решава от икономистите, или не само от тях, или не главно от тях. Тоест смири се малко. успокой се и чети и различни теми от икономика.
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanПрестъпно е, разбира се.Шведският модел се доказа като най-неудачният. По-различното е ,че месец Март болниците нямаха такава готовност и оборудване. Но дори сега при още увеличаване на заразените и приетите на лечение болниците ще изпитат трудности.
212
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
229, :) ами всъщност икономиката е наука - учи се доста годинки. Има праг на разпад - "точка на пречупване" на икономиката, може да се изчисли, не особено точно, но достатъчно. Нивото на безработица и най-вече скоростта на покачаване е основен индикатор. Вторият е спадът на икономиката, който никой не Ви го казва, икономисти няма! Има инерционност на рецесията, която няма как да се избегне...много неща има. Не можеш да проследиш мисълта на някой, който знае какво говори, а ти идея нямаш.
211
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти всички хора ще хванат вируса по някое време. И да изпадаме в истерия това няма да помогне.
210
2
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Моделът, който следваме сега е точно Шведският, престъпни ли сме спрямо хората, които в момента загиват тук в България? Какво щеше да е по-различното ако сега беше март месец?!
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай с най-строгите мерки първи се възстановява.
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Lan Ти на базата на какви изчисления стигна до категоричните си изводи? Или на базата на спекулативни приказки? Какво говориш? Точно ти си се втелил в някакви мислени предположения без доказателства,без дори пътя ,по който стигаш до заключенията.Ако обичаш, спри с глупостите.