Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?

"Не знам как ще се научим да живеем с този вирус"
26 юни 2020 19:05, Елка Василева
268
 Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако някой преди години ми беше казал какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия." Дойче веле публикува разказа на Ексения Русенова, анестезиологична сестра в "Пирогов".

„На работа винаги се натъжавам. Ние сме свързващото звено между отделението и реанимацията с болни от COVID-19. Интубираме пациентите с тежка дихателна недостатъчност, които по спешност трябва да бъдат изведени в реанимацията. За първи път съжалявам, че това е моята професия. Говорихме си с колеги, че тези, които не вярват колко опасен е вирусът, трябва да подпишат декларация, че ако се разболеят от COVID-19, няма да искат да бъдат приети в болница."

Това ни разказва Ексения Русенова, която е анестезиологична сестра в "Пирогов". Откакто при тях се лекуват пациенти с COVID-19, болницата е разделена на няколко звена: триажна зона, COVID-отделение, където са настанени пациенти, при които болестта протича тежко, и т.нар. изолатор с интубираните болни. Анестезиолозите и анестезиологичните сестри работят в екипи, които дежурят при нужда от спешни интубации, тъй като няма достатъчно медици, които да са постоянно в отделението.

Делникът на Ексения

„Всичко се случва толкова бързо, че като ни се обадят, вече се научихме да обличаме скафандрите за минути. Хукваме към другата сграда с пълно предпазно облекло, като с нас носим кислородна бутилка и две огромни чанти с медикаментите и инструментите за интубацията. Понякога стресът е толкова голям, че сме пред припадане, но щом стигнем при пациента, забравяме всичко това. Слава Богу, винаги се справяме с интубацията - въпреки че в защитното облекло сме подгизнали от пот, движенията ни са много ограничени, а очилата ни са изпотени.

Още по темата

Щом интубираме пациента, веднага го предаваме на реаниматорите в изолатора, а те, милите, са толкова изморени вече, че понякога дори не чуват какво докладваме за болния. Въвеждат го в реанимацията, закачат го на респиратора и започва друг етап от лечението му. А ние трябва да се върнем в другата сграда - в стаята, където сме изолирани и чакаме новото повикване. Всеки път имам чувството, че сме в някакъв филм. Аз и лекарят носим обратно кислородната бутилка, двете чанти и болничната количка, с която сме транспортирали пациента до изолатора. Облечени сме още със скафандрите, в които вече текат реки от пот. А по целия път така нареченият „дезинфектор" ни облива с дезинфектант, след което вече целите сме мокри. Преобличаме се по строга процедура. Но след малко телефонът пак звънва и ние хукваме отново", разказва Ексения. И добавя, че за всички умората е не само физическа, но и психическа.

„Безкрайно ме натоварва мисълта, че постоянно трябва да пазя себе си, колегите си и хората извън болницата. Изтощава ме този денонощен контакт с нещо, което не познавам. Стигна се дотам, че когато се прибера след дежурство вкъщи, децата ми не смеят да ме прегърнат, докато не се изкъпя. Но колкото и да се къпя, пак се чувствам мръсна. Децата ми седяха затворени вкъщи цели 3 месеца. Сега дъщеря ми отказва да се храни и ходим на психолог. Никога няма да забравя как по време на изолацията ме попита: Мамо, защо вече не се усмихваш?", разказва Ексения и обяснява, че истински сигурна се чувства само вкъщи.

"Ако някой ме беше предупредил"

„Навън не се чувствам сигурна, защото масово не се спазват правилата за дистанция и за носене на маски. Не знам как ще се научим да живеем с този вирус. Разбирам, че не е нормално вечно да сме затворени, но не знам и къде е балансът между това да се опитаме да живеем като преди и да пазим себе си и другите. Защото картината на тежко болните е драматична и, повярвайте ми, никой не би искал това да се случи на него или на негов близък", предупреждава Ексения. В заключение анестезиологичната сестра казва:

"Винаги съм обичала професията си и ако някой някога ми беше казал, че сутрин няма да искам да отида на работа, щях да му се изсмея. Но и ако някой преди години ме беше предупредил какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
здравеопазването е ЗАДАЧА на държавата, частната болница предлага медицинска услуга. едно и също уж, но не е. Частникът е създал това за печалба, не за здравеопазване.
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един от талантливите ни борци Щерев бере душаИзвеждането на общи заключения от частни случаи е сигурен белег за простотия.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, не може да бъде! Много ясно, че е така даже още от самото начало, но наблъскахте децата за матурите по класните стаи, отворихте молове, кръчми и дискотеки. Никакво елементарно почистване на обществените пространства, да не говорим за дезинфекция. КПП-тата бяха пародия на мерки, защото на всеки е ясно, че служебна бележка по никакъв начин не ограничава разпространението, на нея не пишеше дали преносителя е здрав или не.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98 просттт простттт *** един от талантливите ни борци Щерев бере душа обаче *** е ербап защото е просссттттЩе ми гарантираш ли,че ако се заразя и аз ще бера душа като него,ама да знаеш не съм талантлив борец? *** работник съм.
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щом ковида те толкова притеснява, защо изобщо работиш тази хуманна професия, стани един счетоводител, там няма нищо страшно. Преди ковида беше хепатита, защо не го раздухвайте, сифилиса, ХИВ, туберкулозата. Защото нямаше пари, отговорът е ясен. А вируси винаги ще има и винаги е имало, който оцелее оцелее, който умре го погребат. Този страх ще ви погуби по-бързо. По-добре да живееш като лъв, отколкото да се криеш като овца.
105
1
 
7
 
! Отговори
До82 преди 3 години
,,частните болници НЕ са за здравеопазване,,?И за какво са?Болниците са равнопоставени по закон и следва да поемат случаи с КОВИД19 равномерно.Пандемията е ангажимент на всеки или Хипократ в частни болници е непознато име???
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прооостттт невярващ ***
103
4
 
1
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Трябва за дебилните българи и неуките роми България които са недесцеплинирани и ходят на закритите и обществени места без маски 500 лева глоба ако не щат да си плащат глобата 5 години затвор за предумишлено убийство заразяване с короновирус друг човек и отнемането му на неговия живот само по този строг начин дебилните българи и роми в България ще се научат да спазват законите и правилата на нашата държава България по друг начин при тях няма как да стане
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахахаТака е.Руските чипове - най-мощните чипове.руски чипове ще трябва.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой не знае, "Златена" е чипирана от Бил Гейтс и излъчва от 5джи предавател на някой оператор.Предлага безплатно прехвърляне към по-скъп тарифен план и го повтаря като развален грамофон или сиди с повредена пътечка.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98 просттт простттт *** един от талантливите ни борци Щерев бере душа обаче *** е ербап защото е проссстттт
99
1
 
0
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Става до 91
98
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
оффф, ще трябват МНОООГО мощни чипове
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига паника.Ако е толкова сложно, досега всички български болници без изключение щяха да са мобилизирани.А не само 4-5 софийски и в провинцията- общински и държавни, без частните.А частните са лицензирани по същия закон , като държавни и общински.Но там се доплаща безнаказано.,за разлика от държавните.А дали акционери в частни болници не са в ръководството на МЗ?
96
1
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Съгласна съм с написаното от теб, за протокола само аз не съм боледувала от грип от много години. Дано и не боледувам де.
95
1
 
2
 
! Отговори
западняк преди 3 години
До Анонимен 91Стой си без акъл тогава.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахахаЧиповете ще са за такива като теб ако не си разбрал.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97виж тебе са те излъгали.хахахахаТи си им повярвал.Как може да си толкова наивен бе?Поне 3000лв дадоха ли ти?
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прооосттт Прооосттт.Г-н Мъск, не Ви познах.
91
3
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 3 години
Аз не съм боледуват никога от грип. Проблем ли е не разбрах и защо трябва да се разболявам като цяло?