Как да бъде заплатен нощният труд?

Коментар на бившия социален министър Иван Нейков
29 юни 2020 23:15, Анисия Иванова
10

Синдикатите внесоха подписка в Министерството на труда и социалната политика с искания заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата, а не от минималната, както предлага правителството. Според бившия социален министър Иван Нейков, е справедливо заплащането да не е по-малко от 1 лев.

"Ако погледнем историята, бяха необходими около 40 години, ако приемем, че Кодексът е създаден 1987 г., и оттогава нощният труд се плащаше с 25 стотинки на час до ден днешен. За да се стигне до съгласие, че сега ще бъде 0,15% от минималната работна заплата - по малко от лев. Ако трябваше близо 40 години да минат, за да променим тази норма...", каза той за "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че има политическо решение нощният труд да е 0,15% от минималната работна заплата, но все още няма нормативна база.

"Медицината много отдавна доказа, че въздействието на нощния труд върху човешкия организъм е много по-тежко, отколкото на дневния труд. Данните сочат много повече грешки, злополуки", добави бившият социален министър.

Относно разширението на мярката 60/40, Нейков отбеляза, че "това е диамантът в короната на мерките по повод кризата с вируса".

"Ако погледнем реалността ще видим, че отначало имаше много големи резерви към мярката. Правителството, особено Министерството на труда и социалната политика, направиха разумни стъпки и корекции на базата на искането", изтъкна Нейков за Bulgaria ON AIR.

"От юли започва да действа новият дизайн до 30 септември. Беше отворена леко вратата, като министър Сачева заяви, че може да се стигне до удължаване до края на годината. Другата голяма промяна, отново по предложение на работодателските организации - вече не е необходимо работодателят да е спирал дейността на предприятието, да е въвеждал намалено работно време или да е пускал в отпуски", уточни гостът.

Нейков добави, че параметрите по мярката остават същите, като се разширяват отраслите, за които може да се приложи. Според него тя няма да може да се прилага към селско и горско стопанство, рибно стопанство, държавна администрация.

"Има предложение да има още един формат - 90/10. Предложението е този формат да важи само за т.нар. социални предприятия - тези, които наистина с дейността си осъществяват социални услуги или наемат хора в неравностойно положение. Ще видим дали 80 към 20, дали 90 към 10", каза още бившият социален министър.


10
Още от Общество
Доц. Спасков: Намираме се в опашката на инфекцията от COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В натура с БКП билетче за второ ползване
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През 1987 година се е плащало 0,21% от минималната работна заплата, сега искат да вдигнат заплащането до 0,15% от минималната.... Вървим напред... и надолу.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С нощна работа!

Само в България няма регламент та се питаме по вес(т)ниците - как!

Скобите са за напасване към “модерната” лексика на българския език наложена от законодателите с третокласно образование!
7
0
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 1 седмица
Нощният труд трябва да е двойно заплатен, категорията труд да е първа и да се добавят още 20 дни платен отпуск. Това е.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нощният труд убива. Нощта е за почивка и сън. Този труд трябва да се плаща почти като извънреден труд.
5
0
 
1
 
! Отговори
Нощна пипируда преди 1 седмица
*** бизнесмена се чуди как въобще да не плаща никаква заплата ако има начин, че какво остава за нощен труд.
Така че в тикволандия, нощният труд не само не трябва да се заплаща допълнително, ами да се предвидят някакви удръжки, защото се хаби повече ток.
4
0
 
0
 
! Отговори
Трябва преди 1 седмица
да има минимална тарифа. Не може разни гастрольорки да ни подбиват цената.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нощния труд да се забрани изцяло. Нощта е за сън. Да останат на работа само милиционерите, на които 15 стотинки са им много даже, те и без това нищо не правят.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента е 12 ст на час.Синдикатите да
не се правят на утрепана лисица,а да
внесат искане за часовата ставка в
чист размер,отделно извенредни,нощни
празнични.Банкин да казва и чисто ,
колко ще взимат с минималната заплата ,плюс часовите ставки и всичко
въведено с закон.Да махнат десятъка
на минималната!!!
НЯМАМЕ СИКДИКАТИ!!!
1
3
 
9
 
! Отговори
Едно е ясно преди 1 седмица
НЕДОСТАТЪЧНО!
едно е да си нощен пазач ,съвсем друго е шофьорлъка или пък работа в хлебозавод например.