Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.

Повишават се пенсиите на над 2 000 090 души
Обновена: 1 юли 2020 07:36 | 1 юли 2020 07:19, Елка Василева
102
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Снимка: архив, Dnes.bg

Над 2 000 090 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес. Актуализирането на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. "швейцарско правило", съобщи НОИ.

Минималната пенсия за стаж и възраст от днес вече е 250 лева. Увеличението е с 13,9% спрямо досегашния ѝ размер.

Максималният размер на пенсиите или сборът от пенсиите без добавките към тях се запазва на ниво 1200 лв., средната пенсия надхвърля 415 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане вече е 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% - 262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Още по темата

Най ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.

За увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства, а общите разходи за пенсии за 2020 г. са над 10.5 млрд. лв.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С мешник гербераст Мухобоико време е народа да те измете недоразумение крадливо кво стана с тока ве защо има увеличение *** мухълбоико !!!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор за гербераст Мухобоико е време е народа да те измете на бунището !!!
87
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 75Така си мислиш, защото разсъждаваш от собствената си "камбанария". Той може и да е имал 40 години осигурителен стаж, но ако е бил осигуряван на мин. работна заплата, ще получава ниска пенсия. Нищо недостойно няма в това, но е срамно, да, срамно е за държавата! Не всеки човек има възможност да заема позиции или да упражнява професии, които да са високо платени.
86
1
 
2
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 3 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
85
1
 
2
 
! Отговори
Я стига! преди 3 години
Всички знаем кои се осигуряваха на максимума! Точно тези, които потни вода не са пили през живота си! Тавана на пенсиите трябва да остане, а би било резонно дори да се свали още!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАВАНЪТ НА ПЕНСИИТЕ Е НАЛОЖЕН ПРЕДИ 2009Г.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25.10.2011г- съдът в СТРАСБУРГ: ТАВАНЪТ НА ПЕНСИИТЕ НЕ ДИСКРИМИНИРА ХОРАТА. СПРАВКА С ГУГЪЛ.
82
2
 
2
 
! Отговори
Докога ? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие за тока напишете, че той касае всички - с колко се повиши? А?Мизерници!
80
0
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Имам познати от Англия, преди време им обясних, че минималната пенсия у нас става 130 евро, попитаха ме на ден ли, обясних-НА МЕСЕЦ, не можаха да повярват, и останаха убедени, че е на седмица.
79
7
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
До АнонименНяма какво да скивам. От нашите съседи по-високи доходи имат в Румъния и Гърция. По-добре сме от сърби, турци, македонци, руснаци и пр.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MakedonE,nali i Boko trebe da ru4a?
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това 6.7% за какво увеличение на пенсиите го смятате? То отдавна е изядено от високите цени на хранителните стоки. Цените тръгнаха да растат от Коледа 2019 г. и до сега не са спрели. Увеличениета на заплатите на депутатите това може да се каже увеличение.
76
1
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
И тока и храните по скъпи.Шайката ще ви види сметката радвайте се.
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66А помниш ли режима бсп, когато един долар се купуваше за 3000 (три хиляди) лева?!
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен За мен критерии ,са класациите на ЕС и ООН ,че сме най бедните в ЕВРОПА ,а не в ЕС . Скиваш ли ,НАЙ БЕДНАТА ,НАЙ КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА....ЕВРОПА ...Що,се втелявате и сеправите на шугави ? НАЙ БЕДНИ В ЕВРОПА ....1 ПО БЕДНОСТ . Останалото, е кьофишеци на ОПГ -СЪРП / ГЕРБ и МИСИРКИТЕ ИМ и особенно на еб.льо то от Банкя .
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ти пожелавам да те диагностират с рак и да се пенсионираш с 200 лева.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А да получаваш ,като социялни ,700 -800 лева ,без нито ден стаж ,само заради това ,че си от друг етнос ,не е ли срамно ,недостойно,расистко и ксенофобско ?
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В продължение на 30 години съм внасял осигуровки почти на максимума! Пенсионер съм от 8 години,но продължавам да работя.През 2012 пенсията ми беше 625 лв,днес е 1126.Разбира се,прехвърлих си навреме и парите от грабителските частни пенсионни фондове в НОИ.Да получаваш пенсия за старост-250 лв и без да имаш повече от 10 г.стаж е срамно и недостойно.И тези пари са им много.
70
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ЕльоменатНе разсъждаваш правилно! Социалната система в България е изградена на принципа на солидарността. Тоест, този, който в момента има нужда, получава плащане от средствата внесени от останалите. Твоето домакинство, очевидно получава добри доходи, както сам признаваш. Значи внасяш доста в общия кюп, а съседът ти, който получава минимални доходи и отговаря на изискванията за получаване на детски, се възползва от акумулираните средства в соц. система. Ако ти си на зор, също ще те огрее.