Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента

"Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, да спазваме една мяра"
2 юли 2020 14:40, Елка Василева
152
Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, просто трябва да спазваме една мяра. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За вчерашния финал за Купата на България, състоял се снощи на стадион "Васил Левски", той коментира, че последиците от такъв тип събитие се виждат след 10 дена. "Мили фенове, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на семейството и с болни", призова проф. Кантарджиев.

Три категории хора - възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит, трябва да се пазят най-много. А за останалите хора - винаги да се предпочитат откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали много хора на едно място, заяви проф. Кантарджиев.

Ако отново има пик на COVID-19, то той ще е в края на октомври - ноември, смята проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ако има пик, ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи Кантарджиев пред БНТ.

"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента, в някои проби, е 10", обяви той.

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели от COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.

"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.

Още по темата

Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно, обясни професорът.

Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

"Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният", настоя той.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... Да създадеш такава обстановка, че хората да не се страхуват и да крият, че са болни", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива открай време.

"За жалост прикриваш ли болестта си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До .!.Така е! Той не прави разлика между число и цифра! И не е само той!
90
2
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
В момента положението е под контрол, щом има достатъчно легла с аспиратори, които да поемат пециентите с усложнения, заразени с Ковид 19 ... А и повечето отчетени случаи се дължат на локални огнища, които веднага биват деактивирани, като се проследяват контактите на заразените и се поставят под карантина. Да не забравяме че само при 2-3% от случаите с Ковид се стига до усложнения...Така че проумейте най-после това което непекъснато Ви се обяснява и престанете и да говорите глупости ... !!!
89
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ГРАЖДАНИНАми не,щото са 132!
88
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 76Те не са виновни! Толкова си имат/или пък нямат/!От времето на СТЪРШЕЛ не бях чел такова! Ама тука си е чисто и неподправено наивно!Ако не беше трагедия,щеше да е много смешно!
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А COVID-20 ще се застъпи ли с COVID-19? И с каква ярост ще връхлети, виждана или невиждана? По нова година поне вирусът ще си вземе ли отпуск.
86
0
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
До ОзверенаПоредното доказателство, че има и по-тежки диагнози от коронавируса. Аз например си спазвам мерките, но ти не стоиш над властите, че сама да раздаваш правосъдие. Като те е шубе, стой си у дому!
85
0
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
А ще се мре ли яко...!?
84
2
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
А НЕЩО ДА НАПИШЕТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕТО ЦЕНАТА ТА ЕЛ. ТОК?
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има невероятен пик през септември, когато и последната НОЩница се върне от Гърция.
82
3
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 години
"Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента." А ДНЕС 165 ЧОВЕКА, НЕ СА ЛИ ПИК???
81
5
 
8
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи не го знам тоз къв е по образование, ама от математика хал хабер си няма! Те хората се увеличавали не защото правели повече тестове! Ама то в някой проби процента бил 10 ами в други колко е 0! Абре като си доктор говори си за вирусите и не се занимавай с математиката! Явно хал хабер си нямаш от математика!
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сега е пик за разлика от март-април
79
0
 
14
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Всички чакат пика, само аз чакам спатия. :)
78
2
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ЗлатенаПак ли ти!? И пак същото! Ако не ти стигат паричките от троленето ще съберем от постващите да ти купим нов грамофон! И плочи, че тия са ти надраскани и прескачат!
77
3
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вчера в БургасБус влизам в един автобус- всички с маски - двама ромулани -ор-ки без маски -млади момче и момиче по 20г -семейство явно (може скоро да стават баба и дядо) _та най безцеремоннно си седяха без маски и хич не им пукаше на ор-ките -Заразавят всичко и всички!! Нямам желание да бия индианци защото после ще ме изкарат расист- но контрольорката (служебно лице) се правеше че те са невидими-Съмнявам се дали са си купили билети въобще!!
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в Еконта-а едно младо моме се опира да влезе без маска, голям кеф ми стана като я изгониха, много ниска култура и липса на грам възпитание както и израз на неуважение към останалите клиенти.
75
1
 
2
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
БАН имат готовност да разработят лекарство срещу корона вирусът. БАН е доста голяма сила във световната наука, в благодарение на добрата ни научно-образователна система. Самое един от многото примери:Детекторът за елемтарни частици в Церн, този детектор който е смисълът на целия експеримент там е научна разработка на БАН. Детекторът беше успешен, както и експериментът в Церн!БАН заслужава финансиране за борбата срещу корона вируса.
74
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
Ама есенният пик пак ли ще е с по 30 човека на ден като миналия
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на фейлетона и редакцията изглежда са съзнавали, че такавадръзка клевета срещу трудещите се в София не би могла да бъде възпри-ета от читателите и навярно затова са се опитали езоповски да маскиратмислите си, като са представили, че главният герой е видял първомайскатаманифестация в състояние на безсъзнание след злополука. С това обаче,положението не се изменя.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауМилиардерите обикновено мислят многоходово и не са никак глупави. Не всичко е пари по нощните шкафчета.