Защо се стига до фалшиви положителни тестове за COVID-19?

Темата коментира зам.-директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова
3 юли 2020 13:27, Ния Христова
34

 

Деца от столичната 185-а детска градина дадоха три положителни проби за коронавирус. Въпреки това бащата на две от тях решава да провери резултатите им и ги тества повторно в независима лаборатория. Резултатите от там са отрицателни. 

700 лв. за тестове по-късно и независимо от получените отрицателни резултати, според разписанията на РЗИ семейството остава под 14-дневна карантина. Каква е причината за разминаването на резултатите и подвеждащи ли са тестовете?
 
Ива Христова, зам.-директорът на НЦЗПБ, заяви, че съществува научно обяснение за подобно разминаване. 
 
"Тестовете не са 100% перфектни, но по-скоро могат да дадат фалшиво отрицателен резултат, отколкото фалшиво положителен. Шансът за фалшиво отрицателен е лошо взет материал, ниска чувствителност. Но фалшиво положителен е много трудно да се получи", обясни проф. Христова за Bulgaria ON AIR.
 
Тя твърди, че е възможно да се получи получи положителен резултат за коронавирус и след това при повторно тестване - отрицателен. 
 
"При заразяване вирусът е в клетките на горния респираторен тракт, където се изследва. Вирусът е там, навлиза в клетките, размножава се и започва да се отделя със секретите. Това е моментът, в който тестът хваща вируса. В следващия момент обаче - това е човек, който е заразен с много ниска доза и с добър имунитет. Т.е. той бързо се справя с вируса. Безсимптомните случаи са половината от откритите", разясни зам.-директорът на НЦЗПБ.
 
Проф. Христова смята, че PRC тестовете са златен стандарт, защото доказват самия вирус при взимане на носогърлен секрет. Тя допълни, че карантина се налага и при пациентите без симптоми. 
 
"Положителният тест си е положителен тест. Карантината се налага, защото макар и безсимптомен този човек, никой не знае в началото дали ще остане безсимптомен. Второ, той отделя вируса и може да зарази другите хора. След няколко дни, дори при някои хора още на втория ден, тестът може да е отрицателен - вирусът да е вече овладян в организма и да не се отделят достатъчните количества в секрециите", уточни тя.
 
Тя подчерта, че ниският вирусен товар все пак не означава, че човекът е здрав, той все още е носител на вируса. По думите й ще продължим да генерираме над 100 заразени за денонощие, въпреки бързите реакции и засилените мерки.
 
"Голяма надежда има в горещите месеци бройката да намалее, но ние не трябва да разчитаме на времето, а на себе си", добави тя. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
18
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе, я туй да беше бубонна Чума, да видите безсимптомно ли е, симптомно ли е, лови ли го тест или не. Ама да няма антибиотици. В сравнение с истинските епидемии, Короната е пълен та*ак. Истинско китайско менте. Днешните хора са просто много разглезени и капризни. В сравнение с батковците от Висшата Лига - Чума, Холера, Тиф, Короната е от селска аматьорска лига.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Ивче? Професор Ивка за да получи една хартия след 5 години седяне в университета и да вземе хартията на която пише прфесор. Професор или философ?
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А възможно ли е просто в лабораторията да контаминират пробите и после ако мине - мине? Или направо да си те излъжат и ако мине - мине?
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На професор, който говори с изречения от типа на "фалшиво положителен е МНОГО ТРУДНО да се получи", веднага поставям оценка двойка и да си скъса дипломата! Какво значи МНОГО ТРУДНО? Кажи в цифри, проценти! 1%, 2%, 3%... това всичкото е МНОГО ТРУДНО! ПълHN HekaдъpHицN!!!!!!
10
1
 
9
 
! Отговори
АА преди 3 години
Това означава,че всички отрицателни проби могат да са фалшиви!
9
0
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
След няколко дни, дори при някои хора още на втория ден, тестът може да е отрицателен - вирусът да е вече овладян в организма и да не се отделят достатъчните количества в секрециите-----Тоест, тестът не може да го хване, но въпреки това вирусът го има? Ами тогава защо правим тестове?
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И децата от детската градина разбраха, че всичко е една голяма измама.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се направи списък на отговорните лица, един ден истината ще излезе наяве и за да не се повтори ще трябва да се понесе отговорността.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гешев-закон и ред. Точно казано и не знам докога ще има овце народни да слушат шепа "експерти" по медиите. Цифрите говорят ако искат статистика. Не е даже близо като данни до SWINE FLU, SPANISH FLU, SARS. Трябва да има масова паника и страх това искат.
5
6
 
30
 
! Отговори
Гешев-закон и ред. преди 3 години
Раздаването на карантини наляво-надясно нарушава основни човешки права! Правото на свободно придвижване и правото на събирания и изразяване на гражданско недоволство.
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи може да нямаш никакви симптоми, да си дал отрицателни тестове, да нямаш даже температура иииии... дай да те набутаме с една карантинка за всеки случай. Аре бегайте от тука ве, че като хвана една сопа...
3
6
 
22
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Ами ако пробата е предварително замърсена? За какво ни вземате госпожо? За *** ли?
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееейййй, голям зор и камара простоии е избълвала гоЦпожата да изкара здрав човек - болен. "На черното да кажеш бяло" в действие.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също като банковата ми сметка. Като си взема парите баланса ми е положителен, като си платя сметките баланса ми в банката става отрицателен. Колкото и да се тестува до другия месец заплатата е все отрицателен. Така и с тези тестове:-)