Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?

Премиерът коментира критики за затваряне: Не е редно!
Обновена: 8 юли 2020 10:52 | 8 юли 2020 10:32, Веселина Йорданова
592
Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов настоя, че осъзнато и с ясно виждане трябва да се справим с коронавируса - без заповеди и налагане на тежки мерки.

Дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме, а когато знаем това, без заповед няма да изпълняваме. Това коментира Борисов в началото на заседанието на правителството.

Още по темата
Той посочи, че световната икономика не се възстановява и прогнозира, че истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година.

"Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, да не говорим за финансово-икономическа", заяви премиерът. Борисов припомни, че безвъзмездните пари, които се дават по мерки като 60/40 "не извират от никъде".

По думите му всяка нация трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон на консолидация, защото "тежките времена предстоят".

Той попита необходимо ли е със заповед отново да се затваря и това влияе ли добре на психиката и на здравето на хората. Защо е нужна заповедта - за да кажат, че някой те затваря, че ти запушва устата, посочи премиерът и каза, че всеки знае за риска, когато отиде на театър, кино, заведение.

Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш образно казано, значи това е добре, когато трябва всеки един от нас да полага необходимите мерки, демокрацията ни е в повече, заяви Борисов.

"В световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки, виждате как хората реагират на тях", каза той и посочи, че у нас като развита демокрация считаме, че когато хората са добре информирани, ще спазват необходимото, без да има заповед.

Интересни са ми колегите в дясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Същите, които казват, че маските са, за да ни запушат устата, сега казват - защо не затваряте, коментира Борисов.

По думите му лесното е да затворим, трудното е да се научим да живеем с този вирус, да не спираме да работим, а тези, които искат - да почиват и да се веселят.

Няма да издържат системите - финансовите, социалните месеци наред, ако се върви с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността - като не останат пари за пенсии и за заплати, за основните сектори. Молбата ми е нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност, апелира министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
477
2
 
4
 
! Отговори
само ятаган преди 3 години
... и силна сталинска ръка да се разшета щом като мразим свободата! Роби!!!Народе!!!
476
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебилете и със забрана и без забрана, не спазват никаква дистанция, дезинфекция, дисциплина. Не можеш да спасиш насила един човек от глупостта му и накрая той да ти е благодарен. Ще те псува през цялото време, че го спасяваш.
475
9
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Вижте, дотук Бойко лично ни пазеше от короната и се справи блестящо. В цяла свят сочеха България за пример за което само благодарности и адмирации. Откакто остави нещата в ръцете на всеки гражданин стана кошмар. Мисля че беше прав когато каза преди години ме материала у нас е лош.
474
2
 
11
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Дреме ми за Доган,и за Бойко и за цялата пасмина.Да ги опукат,трябва един като Пиночет или Сталин,да ги сложи всичките предатели,където им е мястото.Вие по-скоро кажете,как да оцелеят нормалните хора без доходи и какво ще научат децата,с това глупаво онлайн образование.че те сега са функционално неграмотни,та камо ли после.съсипаха всичко до което се докоснаха тези хайдуци.та какво да правим ние обикновените хора,да си слагаме по едно въже ли?
473
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Tikva shte prashtiБойко е на правилната страна и защитава българския интерес в момента,затова и крадливите олигарси врякнаха срещу него и срещу Цветанов,особено платените от олигарсите медии,***,хора,вкл. и вечната предателка на България - В.Томова, затова и половината БСП симпатизира на ГЕРБ,затова престъпните,крадливи олигарси хвърлиха "комромати" и започна плюенето,злепоставянето,очернянето на България в чужбина и на Бойко!
472
6
 
2
 
! Отговори
Четете в ПИК! преди 3 години
Четете ПИК сега и Монитор,в ПИК пише,че е имало няколко покушения и атентати срещу Доган и срещу Местан,срещу Местан атентаторите са били Касим Дал и съорганизатор му е бил ходжата от Сърница Саид Мутлу(бил е подсъдим за радикален ислям),организиране на убийство е имало и срещу Местан,докато е бил начело на ДПС,сега разбирам,че тази катастрофа е била напълно умишлена срещу Местан и Местан не е бил виновен,а жертва.Кой запали сарая на Доган,кой нахлува в собствеността му и сега и с каква цел?
471
0
 
6
 
! Отговори
опа преди 3 години
До Анонименсветовна война ще има да, в която нормалните хора ще трябва да се бият за оцеляването си срещу орди от зомбирани и *** които в момента са роят и управляват голяма част от света също и срещу техните водачи
470
3
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 3 години
За едно от организираните покушения срещу Доган е бил заподозрян хазартен бос с приятели в спорта,изстрелял няколко куршума в колата на Доган,но тя е била бронирана.Четете цялата статия в ПИК!
469
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а стигаРазбира се,че ни дреме,ДПС може да са турци,но партията им е европейска,емблемата им е синьо знаме с жълти звездички,за разлика от тези,които са ги нападали!Нападат една европейска партия и правят покушения и атентати срещу ръководителите и, какво означва това? Не означава ли,че се напада Европа и България?
468
1
 
8
 
! Отговори
240 оФце заразени преди 3 години
Бройката вече е твърде сериозна и трябва да се реагира незабавно...Покрай сухото гори и мокрото.Стадото няма да се спре без мерки и контрол...
467
2
 
4
 
! Отговори
а стига преди 3 години
До Ужас!на кой-му дреме за тия...
466
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете ПИК сега и Монитор,в ПИК пише,че е имало няколко покушения срещу Доган иедин от известните организатори на убийство срещу Доган е бил Касим Дал и съорганизатор му е бил ходжата от Сърница Саид Мутлу(бил е подсъдим за радикален ислям),организиране на убийство е имало и срещу Местан,докато е бил начело на ДПС,сега разбирам,че тази катастрофа е била напълно умишлена срещу Местан и Местан не е бил виновен,а жертваКой запали сарая на Доган,кой нахлува в собствеността му и сега и с каква цел?
465
6
 
2
 
! Отговори
Ужас! преди 3 години
Четете ПИК сега и Монитор,в ПИК пише,че е имало няколко покушения срещу Доган и един от известните организатори на убийство срещу Доган е бил Касим Дал и съорганизатор му е бил ходжата от Сърница Саид Мутлу(бил е подсъдим за радикален ислям),организиране на убийство е имало ои срещу Местан,докато е бил начело на ДПС,сега разбирам,че тази катастрофа е била умишлена срещу Местан и Местан не е бил виновен,а жертва!Кой запали сарая на Доган,кой нахлува в собствеността му и сега и с каква цел?
464
0
 
5
 
! Отговори
хайде преди 3 години
сега са над 200 - 240 нови случай затваряй вертепите и мачовете!!!!!!нямя да чакам идиотксите тълпи дето ходят там да ми испозаразят капанчето за кафе и бира!!!!ай ше ви се незнай
463
2
 
2
 
! Отговори
мълчи.... преди 3 години
До да беискаш да земеш препитанието на политиците ни къде отиваш ти бе ей
462
1
 
5
 
! Отговори
да бе преди 3 години
става въпрос за нощните вертепи, безсмислените спортни събития като футболни мачове и *** партите като абитуренските баловеако ги забраним за година вируса ще изчезне от БГ.ама как нали там се въртят, маса пари, черно тото, ***, наркотици, залагания какво ли не, хайде моля, по скоро ще затворят театри и опери отколкото футболни мачове и чалготеки
461
1
 
4
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Евтини политически игрички на ББ, уж е против, а зад кулисите именно той нарежда да се затягат мерките. Но овцет в БГ си знаят и чинно-поклонно си го следват.
460
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аве Мухобоико недоразумение скапано време е да те изметем на бунището !!!
459
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е в повече, това е най-порочата система която служи само на търговците и на банкерите.
458
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай демокрацията не е в повече, в Китай е нула. Може да я умножаваш колкото си искаш - пак е нула. В Китай не се провеждат избори и страната се управлява авторитарно само от една партия. Така за 30 години от бедна страна Китай се превърна в първата световна икономика, в авторитарен Китай почти няма бедни, а партията си е обявила, че през 2022 г. в Китай бедността ще бъде напълно изкоренена.