Показват два неизлъчвани клипа на Боян Петров от Шиша Пангма

Утре се открива изложбата "Боян - следи в науката"
32

 Снимка: Националният природонаучен музей при БАН

 
От 9 юли 2020 във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН ще бъде открита изложбата "Боян - следи в науката", посветена на научните постижения на зоолога Боян Петров.
 
По време на събитието ще бъдат показани за първи път и два видеоклипа, които Боян е заснел на Шиша Пангма на 28 април 2018. Това са едни от последните кадри на известния наш алпинист, преди да започне фаталното си изкачване на върха, в които разказва за зоологичните си изследвания при височинните експедиции.
 
Боян Петров е сред малкото зоолози в света, успял да събере колекции от границата на разпространение на живота на височини над 6000 метра, което го нарежда сред най-добрите български полеви изследователи. 
 
Обогатил е колекциите на Националния природонаучен музей-БАН с десетки екземпляри от животински видове, някои от тях нови за науката, които вече са определени и изложени в настоящата експозиция, заедно с част от дневниците и колекциите му.
 
Освен алпинист Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за изследване на прилепи и други пещерни животни.
 
На името на Боян Петров до днес са кръстени десет вида животни, сред които стоножката Balkanopetalum petrovi Stoev & Enghoff, 2003 (от пещери в Източните Родопи), мокрицата Trichoniscus petrovi Andreev, 2002 (от пещери в Западните Родопи), бръмбарите Gueorguievella petrovi Giachino & Gueorguiev, 2006 (от пещери край село Смилян, Смолянско) и Eustra petrovi Gueorguiev, 2014 (от пещера в Юнан, Китай), водният охлюв Belgrandiella petrovi Georgiev, 2014 (от пещера Чучура край с. Станчов хан, Тревненско), дървеницата Scirtetellus petrovi Simov, 2006 (от високите части на Каракорум в близост до върховете К2 и Броуд пик) и др.
 
Голяма част от научните му колекции остават все още непроучени. Сред тях без съмнение има десетки непознати за науката видове безгръбначни животни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
10
 
! Отговори
планинар преди 3 години
ПОКЛОН пред паметта на един велик българин !
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ги гледам.
5
24
 
6
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 години
баир-будала сега да събира мокрици и голи охлюви при Рогатия
4
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз това не мога да си го обясня- след като има хиляди които са покорявали Еверест, К2...и ти да тръгнеш да се доказваш. Докажи че си добър, ама наистина добър, като счупи рекорди в леката атлетика, а не *** и пульо дето са изкачвали тези върхове и ти да се имаш за нещо специално, ако го направиш.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И.......
2
2
 
29
 
! Отговори
4и4о дядко преди 3 години
жалко,че загина човека...готин беше,разказваше увлекателно-бог да го прости
1
45
 
8
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
А дали ще покажат клипа как сега Боянчо чепка Дяда Господа по брадата, а Господ го шляпа по тясното dупе, оххххххх, чак ми стана