Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.


598
Още от Страната
Жителите на село Карайсен протестират заради безводие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
566
0
 
0
 
! Отговори
Властелинът на преди 1 седмица
ЧЕКМЕДЖЕТАТА=МАФИЯ=искам да прибирам порциите в чекмеджета БЕЗНАКАЗАНО
565
0
 
0
 
! Отговори
Луд смях преди 3 седмици
Успокоих се, че здравомислещите хора не четат форуми. Тук е пълно с БСП защитници. Хайде, върнете се малко в историята да си припомните какво наследство ни остави БКП, лидерите си остави също и говорим за промяна. Луд смях ме обзе като си представя промяната, която ни очаква с БСП и производни партии от нея.
Вече не ми е смешно!
564
3
 
4
 
! Отговори
Призив преди 3 седмици
Хора, оттеглете си членството от тези измислени синдикати! Те са на хранилка от държавни дотации и правят това, което им наредят. А на правителството нареждат олигарсите, които спонсорират партийната и личните касички на управляващите. Няма нормална държава, в която работодателите и синдикатите са на едно мнение по отношение на правата на работниците. Истински синдикат е този, който може да се издържа само от членския си внос и чийто синдикалисти са постоянно сред работниците.
563
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Огнян ,Божков и другия човек от записа трябва да бъдат арестувани за държавна измяна,обсъждане за палеж и убийства на хора,уговаряни за извършване на държавен преврат!
Убийци!
562
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изслушайте записите с Божков,те предлагат да палят хора с бензин,да изгарят своите български съграждани!
Помислете си добре какви убийци качвате на власт!
Най-добре гласувайте за ДПС,поне това е единствената партия,която реално се бори с корупцията и затова са недолюбвани!

Заглавието на записите е следното:
"Прокуратурата пусна записи на Божков с политик и журналист, дава указания за протестите"
561
1
 
2
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 седмици
Снимката на с бат Бойко ми хареса! Как хубаво е отправил поглед нагоре- на кого ли благодари,може би вижда нечия проекция. Каквото на небето,такова и на земята.33
560
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Не знам какво толкова се хвалят с тоя ЕРМ. Можеше да влезем по всяко време преди да фалира КТБ. Те разграбиха банка и се мотаха 5 години. После подарихме 160 милиона лева от данъкоплатците на друга банка. Крайно некадърно постижение.
559
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Придворните плужеци на властта се активират поетапно. Скоро очаквам и Христо Мутавчиев "от името на хората на изкуството" да се изкаже впдокрепа на Баце.
558
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 563

Истината е, че е време да си смениш памперса.
557
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истината е,че сами си го направихме!
За да спасят кожата си 2-3 олигарси,разклатиха цялото правителство,всяха хаос, дезинформация,интриги,лъжи,плюене на България и правителството в чужбина без основание,успяха дори да откъснат Цветанов от ГЕРБ,за да не им пречи и да смажат правосъдието и ГЕРБ,като така избегнат съдебна отговорност за извършениете от тях престъпления и кражби!
За да избягат от съда,2-3 крадливи олигарси,унищожиха цяла България и сега предстоят кървави убийства!
556
4
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
До хубаво де-ТИЕ РАСИПАХА БЪЛГАРИЯ-НЕ САМО ТАМ Е ТАКА А В ПОЧТИ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ.
555
2
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
СИНДИКАТИ И РАБОТОДАТЕЛИ ДА ПОМИСЛЯТ ЗА ИЗРАВНЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ-КАТО ДАВАТ 500 ЛЕВА-СЕ РАБОТИ КАТО ЗА 500 ЛЕВА-АЙДЕЕЕЕЕ.
554
6
 
24
 
! Отговори
хубаво де преди 3 седмици
Alooooooooooooo..."Работодателите".......
Елате във Варна и околността да видите *** мъртвилото е там!
Всичко е умряло-нито бизнес,нито дявол....
Тук-таме някой хрантутник на ГЕРБ гърчи хората си в робски труд...Затворени магазини или такива в които не влиза никой,...
Бях 10 дена там и се прекръстих 100 пъти!
553
10
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 седмици
САЩ искат да направят един голям Майдан в БГ и да сложат техният верен човек на Власт - Това е Молитвената закуска Цвък!! само че хората въобще не вярват на Никой -Освен Политически Трупове -други няма!!
552
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тонката, Сранджата и Калеко да се ориентират към бюрото по труда. Свърши се гебвата хранилка.
551
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съжалявам момчета, фурнаджийската лопата САЩ видяха накъде ду.ха вятъра и се извъртяха за пореден път, сега почвали да подкрепят протестите и ВЪРХОВЕНСТВОТО на закона.
Тоест Вожда ви и кликата му ще ядат бахура.
550
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
......канят се и да убиват и си написаха,че са направили списък със хора,които да убиват и да сменят хората в цялата държава,които не им се подчиняват.
Трябва да има кръгла маса,защото ще настане кървава баня и страшни времена за България!
549
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не виждате ли,че цялата страна и почти всички партии са притиснати в момента от крадливите олигарси,служещи на чужди държави,затова пуснаха престъпниците,слепи ли сте!
Затова и БСП са разединени,затова и не избраха човека на Нинова,а на
Божков- подстрекателя - Паргов!
Затова притиснаха и ДПС и запалиха сарая на Доган.Доган е Европа.
2-3 олигарси за притиснали цялата държава и всички партии в момента и ги задушават!
От няколко месеца извършват и тихи атентати срещу България,канят се и да убиват
548
4
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 седмици
И кои са тези работодатели?? Киро Гела ли?? Защото други не останаха !! Синдикалните Лидери трябва да бъдат проверени -Тяхното имотно състояние- на Тях и на Близките им!! Странно е да се бориш с вълкът,, и да му отваряш лично после вратата на кошарата!!
547
8
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 седмици
До Тонката 538 Що бе Тонка ? Какво добро си видял от БСП ?Я си признай.