Омбудсманът: Разследвайте случаите с полицейско насилие над граждани

Пропорционално ли е действала столичната полиция?
14 юли 2020 16:30,
68
Омбудсманът: Разследвайте случаите с полицейско насилие над граждани
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на София на двамата граждани – Евгени Марчев и Димитър Педев, съобщава пресцентърът на обществения защитник.

Още по темата

„Обръщам се към Вас по повод разпространените в медиите кадри и получена жалба до институцията, от които е видно, че по време на протеста на 10.07.2020г. в столицата, спрямо граждани има съмнения за неправомерно употребена физическа сила от страна на органите на полицията. Особено обезпокоителни са публикуваните видеоматериали, на които се вижда как голям брой полицейски служители упражняват физическа сила“, пише омбудсманът.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 г. (понеделник) и на база на жалбата до институцията, общественият защитник разпореди на екипа на Националния превантивен механизъм незабавна проверка в 01РУ – СДВР и 03РУ – СДВР. (б.р. НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода).

„От особена важност е изясняването на причините двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е констатирано сериозно влошено здравословно състояние“, подчертава омбудсманът.

В тази връзка доц. Диана Ковачева настоява за задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на органите на полицията при задържането и на двамата граждани, да й бъде предоставена пълна, навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането им, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ – СДВР.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че конституционната роля на омбудсмана като правозащитник е „да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на човека, както и правозащитните стандарти, установени в практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Омбудсманът подчертава, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
На протест се ходи да се протестира , а не да се биеш с полицията. Сега това момченце като види полицай, ще минава на другия тротоар.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой въобще вярва ли на тая смешна фигурантка на Тиквата.Мисля, че дори и гербавите тро лове й се присмиват. Тайно де.Защото Гешев бди.
22
1
 
5
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Поздрав за госпожата с Мая Манолова - Хищна хиена.mp3
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с всеки изминал ден, отказващите да пуснат кокала ще търсят нови начини да провокират гражданите да направят грешка от която те да се възползват. Пускат провокатори измежду хората които да провокират полицията. Полицаите ако не минат на страната на народа, ще започнат още по-брутални атаки, които после ще оправдаят с действията на провокаторите. Народе стягай се за люта битка, няма да е лесно да се изгони този октопод вплел се във всичко
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Муууууу
19
2
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Какво разследване, каква справедливост в България под шапката на партийно-олигархическа прокуратура и репресивния апарат на МВР? Трябваха им няколко часа, за да съберат "доказателства" и дса обвинят момчетата, но им трябвало месец, за да направят вътрешно разследване... Какво да говорим повече?
18
3
 
14
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
И къде в закона и НК пише, че ако някой има хулиганските прояви, които си описал, трябва да бъде наказан като го затиснат на закътано място и бит, колкото тапанарите си пожелаят? Аз като не харесвам поведението ти и глупостите, които пишеш, следва ли, че имам право да дойда там и да ти избича 2-3 шамара и сетне да не могат те събра санитарите за изследване? Да те завлеча на бахчата и цяла нощ да те жуля с коприва?
17
5
 
14
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
И кой да разследва селяците пребили момчетата , Младен - шофьора, или Гешев мутрата ли ?
16
6
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Запомнете! И най кроткия човек навлякъл полицейски мундир озверява, когато 10 часа стои прав натоварен с разни непотребни за нормалния човек атрибути като - каски, шлемове, каишки, колани, пагони, кубинки, клин, куртки, ризи, белезници, палки, щитове, оружия, газови гранати, пушка помпа ,,Мозберг", празната си глава и стотици още простотии! И като постоиш така половин денонощие да пазиш рахата на Пехливан Толупич, който се е обтегнал на спалнята, ти идва не да трепеш, ами направо Трета световна!
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
полицаите били децата са за затвор
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледам, платените *** се трудят
13
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тая изпличка легена от простотия.... на баба ти хурката полицейско насилие - как пък от 10 000 души сама двама *** се намериха да се правят на рамбовци и после родителите им да реват като камили по медиите какви добри деца били, единия мятал камъни по хората не само по полицаите, другия ги псувал като каруцар... а после за удобство амнезия получил и не помни кого е псувал, ама майка му е наясно за "огрооооооомното полицейско насилие над отрочето и!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 3 години
За съжаление няма архиерей на арменската епархия, който да поеме функциите на омбудсман и да не се харчат излишно куп държавни пари. Архиепископ Датев Акобян не може да обслужва адекватно България и Румъния едновременно.
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да разследваме келеметата които хвърлят бутилки, пръскат със спирт, ритат и блъскат полицаи, безсрамнице.
10
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, официалната власт в САЩ не те подкрепя. Кое не ти е ясно?! Нито пък Борисов.Демократическата партия не подкрепя Борисов и иска демонтиране на Модела КОЙ, част от който са Пеевски и Доган.Републиканците също. Ти ги пазиш от закона.Тези дни се очаква и реакция от ЕС.А вие със Сийка си направете от подслушаните и скалъпени телефонни разговори омлет. Трудно ще е без яйца.Протестите продължават! Мразим ви безплатно
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е жалка и смешна герберастката калинка от Хунтата.Скоро си отивате - и ти и Вожда ви и цялата ви крадлива Шайка от некадърници сложени на топли местенца.
8
5
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Това подобие на омбудсман намери едно неутрално поле за изява, хем да е добра за управляващите , хем да кажат хората че има омбудсман! Абсолютна зависима фигура от Герб и Борисов!
7
14
 
10
 
! Отговори
7 преди 3 години
МВР е репресивен орган, не е група от социална патронаж !! Не може да се гаврят с полицията, да ги плюят , заливат със спирт , дърпат, ритат, имаше преди години късане на пагон !!??? Искаме разследване на не предизвиканото насилие над полицаите от тези двама мъже, които сега реват пред медиите и се правят на жертви!! Защо не се държат така с полицшята в нясоя бяла държава или САЩ, че да видят техния отговор ????
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаем, че сте много цивилизовани и културни граждани, затова държавата ви е на този хал и ви управляват нагли мутри, но хайде вземете сега запалете някоя сграда или поне плячкосайте една банка, за да заприличате на разярена тълпа, готова да направи революция и да махне мутрите от властта. Как иначе ще убедите бате ви Тръмп, че положението е сериозно и трябва да махне от власт васала си Боко Тиквата, ако не подпалите нищо и не плячкосате нищо, като неговите протестиращи в САЩ?
5
5
 
11
 
! Отговори
Нели преди 3 години
Оффф, тая пионка на Герб се обади от хорски срам, че вече няма накъде!