Омбудсманът: Разследвайте случаите с полицейско насилие над граждани

Пропорционално ли е действала столичната полиция?
14 юли 2020 16:30, Павел Гълъбов
68
Омбудсманът: Разследвайте случаите с полицейско насилие над граждани
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на София на двамата граждани – Евгени Марчев и Димитър Педев, съобщава пресцентърът на обществения защитник.

Още по темата

„Обръщам се към Вас по повод разпространените в медиите кадри и получена жалба до институцията, от които е видно, че по време на протеста на 10.07.2020г. в столицата, спрямо граждани има съмнения за неправомерно употребена физическа сила от страна на органите на полицията. Особено обезпокоителни са публикуваните видеоматериали, на които се вижда как голям брой полицейски служители упражняват физическа сила“, пише омбудсманът.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 г. (понеделник) и на база на жалбата до институцията, общественият защитник разпореди на екипа на Националния превантивен механизъм незабавна проверка в 01РУ – СДВР и 03РУ – СДВР. (б.р. НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода).

„От особена важност е изясняването на причините двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е констатирано сериозно влошено здравословно състояние“, подчертава омбудсманът.

В тази връзка доц. Диана Ковачева настоява за задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на органите на полицията при задържането и на двамата граждани, да й бъде предоставена пълна, навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането им, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ – СДВР.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че конституционната роля на омбудсмана като правозащитник е „да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на човека, както и правозащитните стандарти, установени в практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Омбудсманът подчертава, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.


68
Още от Общество
Дават 2 млн. лева на лозарите, за да не си продават гроздето и виното
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 59:А СЕГА ОБЯСНИ ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ДРОГИРАНИ ХОРА В БГ?НЯКОЙ ВОДИ ЛИ СТАТИСТИКА ЗА НЕЩО КАКТО ТРЯБВА ИЛИ И ТЯ СЕ МАНИПУЛИРА И НАГЛАСЯ СПОРЕД НУЖДИТЕ НА ВЛАСТЕЛИНИТЕ,ЦЕЛЯЩИ БОГ ЗНАЕ КАКВО?НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ СА НАЛИЦЕ-НАРОДЪТ НАМАЛЯВА БЪРЗО,КАКТО НИКЪДЕ ПО СВЕТА ДРУГ НАРОД!ИЗВОДЪТ-ТОЗИ НАРОД ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА НЯМА НЕОБХОДИМИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА В БГ/в другите държави като чужденци се ползваме с повече права-факт/! ГЕНОЦИД С КАМУФЛАЖ Е"МЕНЮТО"НА БЪЛГАРИНА!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРОДЪЛЖАВАМ: МОЛЕТЕ БОГ,ХОРА И ГО СЛЕДВАЙТЕ МАКСИМАЛНО ДОБРЕ-НЯМАМЕ ДРУГ ЗАЩИТНИК И СПАСИТЕЛ!И ДОБРЕ,ЧЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ Е ЕДИНСТВЕНА ЗА НАС-ТЯ Е СЪВЪРШЕНАТА!!!ТЯ Е ЕДИНСТВЕНА И СЪВЪРШЕНА И ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК НА ТАЗИ ПЛАНЕТА-ДАНО ВСЕКИ ГО РАЗБЕРЕ ВЕДНАГА,ЗА ДА НЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО ГИБЕЛТА И РАЗРУХАТА СЕ УМНОЖАВАТ ТОЛКОВА МНОГО И БЪРЗО НАПОСЛЕДЪК!НЯМА ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ В СУЕТА И ЗЕМНИ БЛАГА,КАКТО И В ДЕЙНОСТИ,КАСАЕЩИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗЕМНИТЕ УСПЕХИ,КОИТО СА ВРЕМЕННИ И ТЛЕННИ!ЗЕМНИТЕ"РЕЛСИ"СА ПОДВЕЖДАЩИ!!!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво насилие бе тулупи-тоя наркоман не искаше да се изправи и да го одведат мирничко-удрял е полицай, затова са го прибрали.Избягал е от болницата защото му трябвало дрога-то в Хага е така
57
1
 
1
 
! Отговори
Кой бе преди 3 седмици
да ги разследва всичко вече е потулено.И у фейса трият снимките искат и народа да изтрият.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама те забравиха,че избитите мирно протестиращив белезници зад колоните са повече,както и колко са довели по пътя на протеста в белезници до колоните в бусове,които са си тип фургони за натикване на демонстранти за да бъдат бити точно на централно място в центъра на града и на протеста как протесна демонстрация получила маршрут на движение както обикновено в централния район с подлези пътни и метро.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРОДЪЛЖАВАМ:ИМАМ ПРЕД ВИД ЧЕСТНИТЕ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ-ТЕ СА ЦЕЛТА!ЗАТОВА И НЯМА ПРАВНА СИСТЕМА,КОЯТО ДА РАБОТИ ЗА ТЯХ/знаем от кога/,НЯМА И КАКВИТО И ДА БИЛО ОРГАНИ НА РЕДА,ФУНКЦИОНИРАЩИ СПОРЕД НУЖДИТЕ!ВСЕ СИМУЛАЦИИ СЕ ИНСЦЕНИРАТ И ВСЕ НА СВОБОДА ОСТАВАТ ПОСТОЯННО ПОГАЗВАЩИТЕ ЗАКОНА В БГ! ЗАТОВА И МУЛТИ-ГЕНОЦИД Е СИТУАЦИЯТА В БГ/за честните,бедните,скромните-духовно богатите/!НАЙ-СТРАШНА Е СИТУАЦИЯТА С ОРГАНИЗИРАНОТО,КАМУФЛАЖИРАНО МУЛТИ-НАСИЛИЕ,НЕСПИРАНО НИКОГА,ОСЪЩЕСТВЯВАНО ОТ НАШИ И ЧУЖДИ!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ В БГ БЪЛГАРИНЪТ НЯМА ПРАВА,КАКТО НИКОЙ ДРУГ ПО СВЕТА В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА?!ВСИЧКО СЕ ОРГАНИЗИРА И ИЗВЪРШВА С КАМУФЛАЖ!ВЕЧЕ ВЕКОВЕ ДАТИРА ТАЗИ"СТИГМА"!ВЕРОЯТНО Е СВЕТОВНА ДЕЙНОСТ,ЗАСИЛЕНА ОТ КОМУНИЗМА НАСАМ ПО НЕ ОСОБЕНО ЯСНИ ПРИЧИНИ!НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ИМ СЕ ЗАПЛАЩА,ВЕРОЯТНО,ЗА ДА"ОБСЛУЖВАТ"СВОИТЕ СОБСТВЕНИ ХОРА ТАКА НЕЧОВЕШКИ И БЕЗКОНЕЧНО!ВЯРВАМЕ,ЧЕ НЕ ВСИЧКИ СА В ПЪКЛЕНАТА ИГРА,НО ПО-ТОЧНИТЕ/духовно/СА ОТСТРАНЯВАНИ ОТ ВЛАСТЕЛИНИТЕ,ОСОБЕНО КРИЕЩИТЕ СЕ!ЗАТОВА ИЗЧЕЗВАМЕ БЪРЗО!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Винаги снимайте на видео такива ситуации - на обществено място не се изисква съгласие за снимане Може да снимате всеки на обществено място , особено държавни служители в хода на обществената им дейност
1 - Конституция -чл 41 -''Всеки има право на информация , която да търси , получава и разпространява '' - снимането е вид получаване на информация
2-Закон за Авторското право и средните им права - чл 13 ал 2
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до51
Напиши в тубата " Граждански протест Да защитим демокрацията в България ден 6"
В момента излъчват на живо.
51
3
 
10
 
! Отговори
Оставка! преди 3 седмици
Аз съм там. Има много хора. Има много свободни хора.Браво! Сега пеем вятъра на промяната!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 46 Къде гледаш на живо?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Меверейци да се само разжалват, преди да е станало късно!
48
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А разследване за нападнатите полицай? Или те не са хора... Ама разбирам го Черепа що се радва толкова, прост и глупав народ много лесно се манипулира! Дали ни е проблема Герб или ДПС или Съда или Президента в момента а не например световния икономически крах? Ако хората не осъзнаят че това е най-лошия момент за политически борби много ще страдат после. Лесно се забравя че реяолюция исторически до нищо добро не е довела за никой народ.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами нали си омбудсман, събирай материали подай жалба или каквото там.
медийни говорители
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 44 Втори път стомна не се чупи! Народа си взе поука, младеж!
45
1
 
7
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Много народ в центъра на София!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хаха тая калинка герберска изказа мнение хаха
43
9
 
3
 
! Отговори
Помня преди 3 седмици
До Анонимен 42 Ама ние помним че след оставката веднага беше преизбран отново.И сега може да стане същото.
42
7
 
5
 
! Отговори
Стига глупости! преди 3 седмици
Никакво момиче с бял потник не е завличано никъде! Само се чудите какво да си измисляте.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 39
Щото са страхливи Овцеее...затова!
Тиквата разбира само от кръв , а не от мирни протести! Набий си го в кухатааа чутурааа!
Помниш как подаде оставка 2012-та, нали? Като се ля кръв.