Рекорден брой безработни наети през юни

35% се върнали на старата работа
8
Рекорден брой безработни наети през юни
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой безработни започнаха работа през юни, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Започналите работа достигат 36 621, като 95.7% от тях са устроени в реалната икономика. Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юни чрез бюрата по труда.

В сравнение с месец юни 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни - с 84%. По експертна оценка на Агенцията по заетостта през месеца на старите си работни места преди COVID-19 кризата са се върнали 35,2% от безработните.

И през юни най-много започнали работа се отчитат в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - 25,3% от всички започнали работа, следвани от преработващата промишленост - 14,8%, търговията, ремонта на автомобили - 13,8%, култура, спорт и развлечения - 5,9%, строителство - 5,0%, селско, горско и рибно стопанство - 4,9% и др.

В края на месец юни има 273 367 регистрирани безработни, като спрямо май те са с 22 086 по-малко или спадът е от 7,5%. В същото време увеличението спрямо юни 2019 г.  е с 61,1% или със 103 708 лица.

Равнището на регистрирана безработица в страната през юни е 8.3%. Сравнението на месечна база показва намаление от 0.7 процентни пункта, а на годишна база увеличението е с 3.1 процентни пункта.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през юни се регистрираха нови 26 415 безработни лица. Освен тях, други нови 822 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също се регистрираха в Агенцията по заетостта, съобщават още от там.

Повече от 3 700 са активираните за търсене на работа в бюрата по труда чрез дистанционните услуги на Агенцията само през месец юни. Малко над 8 500 търсещи работа са участвали през месеца в поетапно подновените форми на присъствени индивидуални и групови работни срещи в страната като мобилни бюра по труда, трудови борси, срещи с трудови посредници и др.

През месец юни са възстановени и присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд. В стартиралите през месеца обучения за ключови компетентности са включени 2 213 безработни, а в такива за професионална квалификация - 4 037 лица. За общо 106 лица, заети в микро-, малки и средни предприятия Агенцията по заетостта организира и финансира обучения за придобиване на ключови компетентности.

До края на месец юни чрез бюрата по труда близо 9 000 работодатели от засегнатите сектори са се възползваха от мярката 60/40. Така бизнесът съхрани повече от 160 000 работни места.

През юни работа на субсидирани работни места започнаха 1 581 безработни лица от рисковите групи – 1 057 по програми и мерки за обучение и заетост и 524 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 20 021, като 86.1% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (25.4%), преработващата промишленост (23.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.5%), административните и спомагателните дейности (6.8%), строителството (5.2%) и държавното управление (5.0%).

Най-търсените професии през този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; административен персонал по обслужване на клиенти; стопански и административни специалисти; помощници при приготвяне на храни; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.


8
Още от Страната
Черима души са пострадали при катастрофа близо до Разград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 седмици
Може би имат в предвид наетите от Хасковско ,Кърджалийско и Варненско за контрапротестите...Онези от автобусите ,които първо викаха "оставка" , а после водачите им ги поправиха...
В тази напълно излишна Агенция по заетостта всички до един са назначени от Герб.Както и във всички останали агенции.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези които почнаха работа в хотелите през юни ,вече са отново безработни.70% от хотелите които отвориха ,вече трайно затвориха врати.Просто няма туристи.
Дори баничарите и дюнерджиите се върнаха по родните места.
Това е поредната лъжлива герберска пропаганда.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А още по-рекорден брой, съкратени през март, остават без работа - почти 90 %
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледам и с темата безработни сте почнали да промивате мозъка на хората,че виждаш ли как всичко вече е Цветя и Рози!
Да ама Не,голямата уйня тепърва ще ни яде яко.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещо като в кланица е БТ.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки със съдбата си.
На господарите им да им е вкусно.
2
0
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 4 седмици
Наели са мутри за да бранят тиквето
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
35 от 100 % е доста малко, но се уволняват нови 40 % и пак безработица расте.