България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички държави в ЕС
17 юли 2020 13:17, Нели Христова
181
България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС
Снимка: Pixabay

България е с най-висок процент извънбрачни деца в ЕС – 58,5%, сочат нови данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

Процентът на новородените извънбрачно деца в ЕС през 2018 г. е 42, което е увеличение със 17% в сравнение с 2000 г.

На Балканите страната ни е следвана от Косово с 38,7%, Сърбия – 26,8% и Хърватия с 20,7%. След тях се нареждат Северна Македония с 12,1% и Гърция с 11,1%. Няма данни за Албания и Черна гора.

През 2018 г. в осем държави-членки на ЕС повечето от новородените деца са родени извънбрачно – Франция – близо 60%, България – близо 59%, Словения – 58%, Португалия – 56%, Швеция – 55%, Дания и Естония – по 54% и Нидерландия – 52%.

Това според Евростат сигнализира за нова тенденция в статута на семействата в сравнение с по-традиционния модел, при който новородените са в брачни общности.

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички страни-членки на ЕС през 2018 г. в сравнение с 2000 г. Изключение правят Естония, Латвия и Швеция, където остава относително стабилен.

Най-висок е ръстът на извънбрачните деца в Португалия и Испания, където между 2000 и 2018 г. има промяна с +33,7% в Португалия и +29,6% в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
НАЙ после да сме на Първо Място!! По спортни медали сме последни - по заплати и песнии сме последни -по акъл сме последни - А Сега сме Първи !! и По корупция сме Първи -и по умиране сме първи - Важното е Поне в нещо да сме ПЪРВИ!!
52
5
 
6
 
! Отговори
младоженец преди 3 години
ако булката не е девствена, няма какво да ми предложи като нов опит - кекс платен и безплатен - бол!
51
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ни интересува това? Държавата няма право над сърцата ни, няма право да ни казва с кой да живеем и с кой да се размножаваме. След като бащите могат да признаят децата си и без брак, няма абсолютно никаква нужда хората да се женят. Когато не делиш нищо и всеки е свободен да си тръгне, нещата вървят по-леко и безпроблемно. Единственият проблем е че държавата не позволява да се осиновява от двама без брак, което е несправедливо. Насилва хората да се женят, а това е просто ненужно.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядко се срещат женени с документи роми.
49
2
 
22
 
! Отговори
Естет преди 3 години
Нормално...Повечето жени на по 25 години са "модерни кифли" с поне един аборт зад гърба си и двуцифрено число сексуални партньори...Повечето мъже на същата възраст са татуирани неандерталци...Като добавите песните на Азис, Папи Ханс, Криско и останалите "културни просветители", какво очаквате...
48
2
 
13
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Бе с две деца и ипотека сме се оженили повече отколкото трябва с мойта булка ама и сватба да сме правили, ай сикктиррр...
47
4
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
ДО НОМЕР 50 Бог казва всички да са девствени преди брака и мъжете също. А не да нападат жените, да ги карат, а после да наказват само тях. Откъде накъде, това не е морал, а своеволие и лицемерие. А извънбрачното съжителство е прелюбодейство и е грях пак за всички.
46
3
 
7
 
! Отговори
доАлтерниращВеганист преди 3 години
ХА,ХА,ХАСамо ако знаеш колежката ми що ходене падна по адвокати, съдии и нутариуси докато се "разведе". Без брак. Само с 2 деца. Защитени САМО на хартия.
45
13
 
15
 
! Отговори
до 48 от пенционер преди 3 години
по мое време ако булката не е девствена, никой не я взимаше и такава жена нямаше бъдеще. девствени се женехме, за това създавахме здрави семейства и отглеждахме свестни деца!
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.нар "коп3лета"
43
7
 
19
 
! Отговори
да преди 3 години
Благодарение на днешните ценности, младите жени на 20 години имат татъкв сексуален опит, че онези каки от червените фенери биха им завидели.Какви времена.Млади жени са направили толкова оборти, колкото книги не са прочели ..!Тъжна статистика!
42
6
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Данъците са Обир, озаконен Рекет - освен това са ПротивоКонституционни, защото са в Противоречие с Правото и Неприкосновеност на Частната Собственост - парите са си мой, никой няма право да ми ги взима! Така, че какво ще кажеш, да разпуснем правителството и тунеядците да видим със собствени сили дали и левче могат да изкарат или само като паразитипат с данъци и такси над способните?!
41
0
 
5
 
! Отговори
Първи или втори сме? преди 3 години
vesti.bg:"България е с втория най-висок дял на извънбрачните деца от страните в Европейския съюз - 58,5%, сочат последните данни на Евростат.През 2018 г. в осем държави-членки на ЕС повечето от новородените деца са родени извънбрачно - Франция близо 60%, България близо 59%, Словения - 58%, Португалия - 56%, Швеция - 55%, Дания и Естония - по 54% и Нидерландия 52%."
40
18
 
10
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Населението застарява, младите или не създават семейства или пък това го правят след като жената наближава критичната.Щом е така, защо да не се въведе отново ергенския данък?Вие сте против, така ли ..?Ами щом няма ергенски данък, то нека и да няма ... пари ... като детски!Около мен е пълно с хора които са минали над 50 години, а след тях няма нищо, абсолютно нищо.Тези хора са яли, *** и ... дремали в живота!Детските от някъде трябва да дойдат. Стига с този либерализъм ..!
39
8
 
14
 
! Отговори
Prima преди 3 години
Затова пък на първо по ниска ръждаемост, т.е. почти всяко дете е родено извънбрачно. После либералните ви ценности не водели до затриване, нали? Повечето момичета на 25 са минали поне толкова мъже и масово са с проблеми - здравословни и психически. Пълни парцали, треперещи, алкохолички и тревоманки.
38
5
 
20
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
В България благодарение на тези самотни майки се източва хазната.След като "мама" си е сваляла някъде гащурките, там там и да търси пари за децата си!Ами трябва явно да се дават бонуси на майките които имат и сключен брак и тогава ще видя накъде ще тръгне % на майки без брак.Един приятел, който няма деца, но има приятелка и ми дрънка, че вижтели там гората никои не венчае лъва. Е, щом е така, то и в гората на нито едно животно не му дават социални помощи ..!Не съм консервативен, напротив ..!
37
10
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
баща ми ме биеше с колана, имам малко белези, но никога не е било незаслужено, станах отговорен човек, благодарен съм му - трябва акъл и мъдрост за да разбереш и оцениш!!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионерМен баща ми ме биеше когато имах по-малко от Отличен 6 по математика.Преди контролно ме заплашваше: - Само смей да донесеш по-малко от 6 на контролното.Познай като попорастнах дали ми пукаше дали ще е 5 или 2?Резултатът е еднакъв тъй, че нямаше за какво да си давам зор.
35
1
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Дори статията си противоречи и не е коректна , но за Днес .бг най- важното е сензацията .Сензацията на всяка цена..N.C.А за децата най важно е да чувстват обич, да бъдат отглеждани в сигурна среда , която им позволява безпрепятствено да се развиват и да станат достойни хора.Всичко друго са подробности
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаб морал