България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички държави в ЕС
17 юли 2020 13:17, Нели Христова
181
България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС
Снимка: Pixabay

България е с най-висок процент извънбрачни деца в ЕС – 58,5%, сочат нови данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

Процентът на новородените извънбрачно деца в ЕС през 2018 г. е 42, което е увеличение със 17% в сравнение с 2000 г.

На Балканите страната ни е следвана от Косово с 38,7%, Сърбия – 26,8% и Хърватия с 20,7%. След тях се нареждат Северна Македония с 12,1% и Гърция с 11,1%. Няма данни за Албания и Черна гора.

През 2018 г. в осем държави-членки на ЕС повечето от новородените деца са родени извънбрачно – Франция – близо 60%, България – близо 59%, Словения – 58%, Португалия – 56%, Швеция – 55%, Дания и Естония – по 54% и Нидерландия – 52%.

Това според Евростат сигнализира за нова тенденция в статута на семействата в сравнение с по-традиционния модел, при който новородените са в брачни общности.

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички страни-членки на ЕС през 2018 г. в сравнение с 2000 г. Изключение правят Естония, Латвия и Швеция, където остава относително стабилен.

Най-висок е ръстът на извънбрачните деца в Португалия и Испания, където между 2000 и 2018 г. има промяна с +33,7% в Португалия и +29,6% в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бракът дава се сигурност на детето, че е част от цяло, от едно семейство, а не от нещо, от което МАМЧЕТО може да си бие камшика всеки момент щото й е леко на шапката и без отговорности
71
1
 
2
 
! Отговори
еми преди 3 години
До СподеленоБраво! Над 100-годишен пък пише коментари
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен не ми я ясно какво значи...новородените са в брачни общности...Какви са тези общности?Моля накой да ми поясни ако знае.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-точният коментар е на 67.Това е истината за 58.5% място на България в тази статистика.
68
3
 
15
 
! Отговори
Уви преди 3 години
Така е в най-бедната държава в ЕС.. Как искате без нормални доходи, с космически цени на имотите и т.н. да оцеляваме и правим деца. Едно време са имали по 20 деца, за да има кой да работи на нивата и гладни не са останали. Сега здравомислещия българин се чуди как да отгледа 1, а хората с 2 и 3 са по-скоро изключения. Не трябва да се връщаме назад, но и сегашната система куца. Само се краде, липсва визия за развитие и нищо не се гради за благото на хората. Социалното неравенство е огромно
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Законите са ни такива, че е по-лесно да не се жениш (омъжваш)
66
8
 
8
 
! Отговори
Честно преди 3 години
В случая когато не става дума за ро.мски ценности да раждат на 13г.,мъжът не иска да се жени,за да не дава издръжка при евентуален развод. Ако може от колкото повече жени да има деца и да не дава пари за нито едно дете най-добре. ,,Детето е отговорност само на жената". За съжаление така мислят много мъже в България. Затова и много българки си търсят чужденци.
65
11
 
10
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
По мое време да родиш извънбрачно дете се смяташе за скандално. Накриво гледаха и разведените жени,дори да не са имали деца по време на брака. За мен е егоизъм да родиш дете,което ще е без баща и ще бъде обиждано от роднини,учители и дори след като порасне пак ще му викат:, ***".
64
2
 
15
 
! Отговори
Очевидно преди 3 години
има нещо много сбъркано в социалната политика в България щом за няколко години ни направиха с най-ниска възраст на първо раждане , на първо място по деца извън брак и съотношението на родени деца от българи и от малцинство се обърна в полза на малцинството.
63
10
 
15
 
! Отговори
Нямам думи преди 3 години
Кофти е без брак да имаш деца. По градините и училищата им викаха едно време к...пелета. Ми не е същото като да е с брак. Дава се сигурност на детето, че е част от цяло, от едно семейство, а не от нещо, от което татето може да си бие камшика всеки момент щото му е леко на шапката и без отговорности.
62
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам двойка мъж и жена без брак, с деца но се разделили. Мъжът осигурява жилище и издръжка на децата. Познавам друга двойка, с брак. разделили се, но с триста зора жената успява да вземе издръжката и пълна липса на интерес и грижи от страна на бащата към детето. Отношението към гражданския брак няма много общо с отношението към семейните задължения и най-вече родителските. Имам само религиозен брак и въобще не чувствам да съм избягал от отговорност от жена и деца.
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из цялата страна, по всички институции бродят самотни ромски майки и търсят помощи. Бащата/бащите се хранят в другото помещение, или седят и се хилят в двора, но тя е самотна майка с минимум три деца. Като ги одрежат, процента ще стане като в останали страни от Европа.
60
3
 
5
 
! Отговори
Професор Тръц преди 3 години
--Може ли "ТО" да роди още едно "ТО" (междинно полово -не мъж- не жена )?? Разсъждавам философски докато ям праз със сланина и пия ракия -гледайки кокошарника (в моето ранчо) в който има едно яйце с неизвестен произход!!
59
7
 
1
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
двуполовата любов трябва със Закон да бъде Забранена - готово, проблема решен!!
58
0
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
И 99% са в махалите, защото плащаме на "самотните майки" помощи.
57
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Всички знаем за "синдрома" 'САМОТНА МАЙКА" - но комент!!!
56
3
 
7
 
! Отговори
разумен преди 3 години
с продукти н-та употреба семейство не създавам, още по-малко да гледам деца - да не съм луд да отглеждам нечие чуждо дете!!
55
2
 
5
 
! Отговори
Св преди 3 години
Земи да се ***'ани с тая смрадлива гнусна брада от чистото бебенце!
54
13
 
7
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Любиматя фраза на българския мъж,: Що пък да е от мен?" В подобен случай по,-добре аборт,отколкото още един нещастен детски живот само с един родител.
53
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
НАЙ после да сме на Първо Място!! По спортни медали сме последни - по заплати и песнии сме последни -по акъл сме последни - А Сега сме Първи !! и По корупция сме Първи -и по умиране сме първи - Важното е Поне в нещо да сме ПЪРВИ!!