Караянчева: Към Бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители

В своята реч тя цитира пасажи от текстове и спомени на български писатели
Обновена: 18 юли 2020 23:11 | 18 юли 2020 23:00, Нели Христова
251
Караянчева: Към Бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание цитира завета на Васил Левски от площада на Карлово - родния му град, където днес се честват 183 г. от рождението на Апостола. "Преди да му окачат въжето, взел причастие и се изповядал", изчете Караянчева мемоарите.

В словото си тя отбеляза, че "Апостола, е осъзнал, че времето е във времето и то нас обръща и не само затваряне, а приобщаване, че българско не трябва да има цар, а всекиму своето, че всички трябва да живеят с едни чисти и свети закони".

Цвета Караянчева цитира пасажи от текстове и спомени на български писатели, описвали Васил Левски, а по средата на словото прекъсна с призив.

"Не от месии се нуждаем днес, не от калпави родолюбци и нравоучители, а от водачи, от люди разсъдливи, готови от себе си да отрекат за общото благо", каза председателят на НС в словото си, в което направи впечатление, че са използвани и архаични книжовни думи.

"Днес вместо права, отстояваме правомощия, от чуждо име съдим, допуснахме в речта си думи, които не струват и грош, но както учим децата си на признателност, трябва да учим и себе си на разкаяние и смирение, не да възкачваме и сваляме кумири", каза Караянчева.

"Докато по пътя към Бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители, нам трябва съвършена свобода, не сянка на свобода, рече нявга Каравелов - "за да бъде човек свободен, трябва да желае свобода и другимо", заключи Цвета Караянчева.

Президентът Румен Радев произнесе също слово, но от площада на град Левски, който носи името на Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
16
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Невероятно неточно прочитане на думите на Левски. Направо свободен преразказ на тема. Жалко за този, който е писал текста, още по-жалко, ако тя го е писала.
102
1
 
16
 
! Отговори
проктолог преди 3 години
Интересно как този път, любимият вожд и учител на българския народ, другарят Бойко Болисов ще обиди кърджалийската пунда, като разбере, че тя го е нарекла самопровъзгласил се спасител, и че крачи към бесилото.
101
0
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
тази всеки път когато си отвори устата и доказва че не е само п...ами и арогантно пр.ос.товато недоразумение невероятно е какви индивиди са напълнили управлението ни доминиращите са със манталитет на ниво квартални управници от най краен квартал
100
0
 
26
 
! Отговори
До кмета на Карлово преди 3 години
Какво прави тази проста пекинска патица на тържеството и защо я допусна ?Защо допусна да бъде опозорена паметта на една от най-светлите личности на България.Само като видях нескритата и първенющина и КУРтежът с който дойде веднага се прибрах в къщи.
99
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам за карловци.Не могат да дойдат в София на протеста,тя им отиде на крака и те я почетоха.А Левски от паметника ги гледаше с широко затворени очи.
98
2
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
Това за самопровъзгласилите се спасители как да го разбирам?Като заплаха срещу протестиращите ли или като предупреждение към мафията?Това което тревожи мен и други хора е дали нещата ще се доведат докрай.Освен 3-те сценария за ново правителство има и друг по-дълбок сценарий.Тиквата се връща от Брюксел и бива убит.По този начин ще бъдат заличени следите и връзките му с олигархията.Останалите от ГЕРБ от страх ще напуснат и ще си траят.Ако това стане на протест,то той ще бъде окървъвен.
97
0
 
17
 
! Отговори
карлово преди 3 години
Драги карловци, съграждани на най-светлия измежду всички борци за свобода, на вечната българска икона, как сте? След това слово, питам как сте? И не за думите, а за човека който ги произнесе? За кортежа, с който дойде и с който си замина председателката. За охраните и привилегиите, като на римски император. И тя ви говори за ЛЕВСКИ??? И това пред очите ви и след последните разкрития, снимки и записи?
96
0
 
18
 
! Отговори
тп преди 3 години
Ха, ха, боце и лепна прякора и той и легна като петарка в цигулка......И тази е жив, вонящ политически труп!
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП не трябва да се допуска до власт.Вижте *** Лечава,тази сутрин,Станишев,Гоце....Ренета Инджова да се постави за премиер на временното правителство и да се внимава как ще се проведат изборите.Само тя е неопетнена от докосналите властта,а и има акъл/.Нидялко веднага се трогна от Лечева и и посвети статия,ти да видиш./
94
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същество без достойнство да говориза най-достойния българин...Някой го е писал това, тя няма багаж , за да го измисли.Целта е дебелият намек какте са родолюбиви последователи на българина Левски, какъвто не е Радев!По - нагли паралели едва ли има.Ако Левски беше жив, вас нямаше да ви знае никой.Печални нагаждачи.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Бокича го подхванаха, дори на мен за миг ми стана жал, само за миг :)) После този миг отмина и си казвам, какво ли ще измисли нарциса, само и само да не падне от власт :)
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Легитимно" "избраното" в Арена армеецправителство се провали и трябва наистина легитимни избори,за да слушаме тогава законно правителство.Не е сложно-машинно и електронно гласуване.Тъй рекоха и 2 млн зад граница.
91
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах преди малко Ренета Инджова.Всичките гербаджийски футки нямат и грам от умствения капацитет на Инджова.Той е фрост и те са фрости,
90
17
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Лигитимно избраното правителство е законна опора на всички почтени и трудолюбиви българи. Билгари възпитавани в общоустановените добри морални ценности и етика.Погромаджиите и маргиналите да търсят друго поле за изява на ниските си страсти!
89
0
 
18
 
! Отговори
интернет преди 3 години
Kaраянчева =Любовните афери никога не се поевявай на публични места да говориш за история на България нямаш образование за този пост и ценс това не е за теб.Колкото и костюмчета,чанти и да си боидисваш косата,умствените възможности не са големи.Оставка завинаги.
88
1
 
3
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Не знам дали карловци са е изложили и съществуват ли вече такива в град Карлово;))), но 18.07. е рождената дата на Васил Иванов Кунчев-Левски, а не датата на обесването му. Това първо! ТРябва да се говори за важността на неговото рождение,з а родителите му, израстването му като дете, въобще, ако има какво да се каже по същество. И понеже, електорат, няма какво д акажете, ще кажа, аз: рождението на Васил Левски винаги трябва да се разглежда в контекста на Денят на "Света Марина", Огнената Майка!
87
1
 
14
 
! Отговори
хаха преди 3 години
трябва да си психично неадекватен да си ОК с това което ГРОБ превърнаха България
86
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До -Очевидно е че народа е с правителството, а не с вас метежниците.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не са те, няма да имате пенсии и заплати, трябва да им вдигнем паметник, че след тях потоп :) Могат да се похвалят, че не сме мръднали от последното място в ЕС, това наистина си е постижение :))
84
3
 
19
 
! Отговори
- преди 3 години
Карловци ЯКО се изложиха! Ако не я освиркаха поне да бяха обърнали гръб на тази *** която оскверни празника им!Пропуснахте шанса цяла България да ви се радва карловци!!!Жалко че нямате нищо от Левски! "НАРОДЕЕЕ???" е било за вас!