Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?

Все повече държави добавят България в списъка с опасни за пътуване държави
18 юли 2020 12:11, Ния Христова
165
Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?
Снимка: Pixabay
Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина. 
 
От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.
 
От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по.малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 
 
"Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях". Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 
 
Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 
 
Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 
 
Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 
 
От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 
 
Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 
 
"След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм", обясни той. 
 
Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации