Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

Нараства потреблението на кисело мляко и яйца
22 юли 2020 07:06, Елка Василева
87
Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променят навиците и храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци.

През 2019 г. всеки българин е изял средно по 82,4 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - 89,5 кг, показват данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Това означава, че всеки ден ядем по около половин филия хляб по-малко. Спадът в потреблението на хляб за периода от четири години е с 8%.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 10%. През миналата година всеки е изял средно по 35,7 кг месо, при 32,6 кг през 2015 г. Една от причините за това е, че няколко години поред свинското месо не поскъпваше, докато след чумата по свинете през миналата година цената му не тръгна нагоре. Това заедно с ръста на доходите през годините правеше свинското по-достъпно за хората и затова все по-често има пържоли на трапезата.

При надениците и луканките обаче почти няма промяна в общото потребление през годините - по 13,6 кг на човек годишно.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно нараства потреблението на плодове и зеленчуци. Годишно човек изяжда средно по 51,9 кг плодове, което е ръст с 9% за период от четири години. Потреблението на зеленчуци се е увеличили с 6,2% до 72,7 кг на година.

Като хората купуват все по-често пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани. Потреблението на компоти за последните четири години е намаляло от 8,6 кг на 6,1 кг на човек годишно, което е спад с 29%. А консумацията на зеленчукови консерви се е свила с 22% - от 11,2 кг на 8,7 кг на човек годишно.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с 30% за четири години, а консумацията на масло се е увеличила с 10%.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с ръста на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всеки човек изяжда средно по 152 яйца за година, при 135 преди четири години, което е ръст с близо 13%. Потреблението на кисело мляко също нараства с 13% до 29,2 кг на човек за година. При картофите спадът е с 5% до 26,7 кг на човек годишно.

Шоколад вместо пасти и сладки

При десертите също има сериозна промяна в потреблението на българите, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар е намаляла с 2,8% за период от четири години, средно до 6,8 кг на човек за година. Малък спад има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 14% до 1,6 кг на човек годишно.

Потреблението на високо алкохолни напитки нараства през последните четири години, като наред с това хора пушат повече, показват още данните на НСИ. Потреблението ракия, водка и уиски е нараснало с 11,6% средно до 32,6 литра на човек за година. При цигарите ръстът е с 13% средно до 733 цигари годишно на човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви грандиозни глупости е сътворила тая драскачка. Промит герберски мозък.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направете справка и ще видите колко месо е изяждал българина преди 89 годинатия може да ги пробутвате на децата дето не са живели тогаваа за плодове и зеленчи пъкда не говориме банани само на нова година но останалото го имашебиеха се с домати и то истински като цялото производство тогаваа сега имате банани и стига сте ревали - така ще е за вас и децата ви така е било в колониите в арика и латинска америка така е сега у нас честито и си дундуркайте банкянския комунист
73
0
 
5
 
! Отговори
демек преди 3 години
имате прекалено много пари и е време юдо-масоните да ви поорежат доходите - да ви поиздоят още по-яко
72
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Добре,че ни информирате,другари журналисти.Време е всички "другари" да бъдат изметени.Почти 80г тероризирате България,стига толкова.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има кинти,яде месо плодове и зеленчуци,останалите вече нямат и за хляб.Ето за това българинът не яде хляб вече,защото няма пари за насъщният.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи не съм българче.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До mm 65 .....Абе откъде се намирате такива ПОЛУЙДИОТИ ?????? В супермаркера ( Кауфлан ) има 50 ВИДА ХЛЯБ !!!! Има и СУПЕРХЛЯБ от тяхната фурна ( пшеничен...едрозърнес...селски..т.н ) А от МАСОВИЯТ хляб ( заводски ) ...НАЙ-ПОПУЛЯРЕН е на завод " СИМИД " ...приватизиран от турска фирма . ВСИЧКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ в СФ са сключили договор със СИМИТ......и БГ ДЕЦА се хранят СЪС ХЛЯБ - " ДОБРУДЖА " от завод " СИМИТ " ...ама празната ти кратуна откъде да знае ?
68
4
 
4
 
! Отговори
полуанонимен преди 3 години
Егати стакмистиката!Как го сметнахте това.По касоните бележки в НАП?Знаете ли че80% от зарзавата се продава на черно или сами си го правим в градините? А хляба паднал от 89 на 82 кг. Просто още няколко стотин хиляди души вече не живеят тук въпреки че имат БГ паспорти.Да про терберската пропаганда е нужна и добре платена сега,но реалния въпрос е колко всъщност хора реално живеят в България? Твърдо под 6 милиона.По данни на общините 48% от жилищата са необитаеми,като такива има дори в София.
67
0
 
9
 
! Отговори
истина преди 3 години
Просто много хора взеха хлебопекарни и с хубаво брашно си правят хляб това е.След като заводския хляб заприлича на дунапрен направен с фуражно брашно така ще е.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз явно съм китаец, щом не съм заменил хляба.
65
0
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 46 - всичко е въпрос на какъв курс смениш BGN/GBP хехехех
64
9
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Без Бял Български Хляб не сядам на трапезата, нито пък мога да ям ядене, дори ако ще да е пържола. Без бял хляб не ми е вкусно яденето. Без бял хляб българите не могат.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хляб не ям от 8 години, няколко филии хляб се равняват на една пържола от пилешко филе, по калоричност.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 53Аз също живея в Германия и нещо жестоко си се объркал: хубавия хляб не е бял а черния лош. Всъщност от здравословна гледна точка е точно обратното и германците си ядат хляб. И най-качествения хляб не е по веригите магазини а в пекарните, с каквито Германия е осеяна.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербераски лъжи
60
5
 
5
 
! Отговори
фейк нюз преди 3 години
повечето българи нямат пари за хляб
59
8
 
12
 
! Отговори
mm преди 3 години
Проблемът на много хора е че си купуват хляб от супермаркета за 1 лев и си мислят че става за нещо. Хляб в къщи, във фурната се прави точно за 4-5 часа (от които 30-40 мин труд), като себестойност излиза между 1 лев и 2 лева в зависимост от рецептата за половин килограм обаче е в пъти по-добър от този от супермаркета. Не мухлясва толкова бързо, засища повече и е с пъти по-хубаво брашно от това което ползват в хляба от супермаркета. Достатъчно е 2 пъти в седмицата да си прави човек.
58
13
 
6
 
! Отговори
Болшевишки изход преди 3 години
Оставка на Борисов и хлябът ще се върне, като осн. храна.Излизаме от ЕС и НАТО...и ....на борш от Русия. Ние ще изнасямв домати за Москва.
57
7
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
В Западна Европа хлябът като цяло си е ло.ш. Живея в Германия, само в един голям магазин Еdeka продават бяла топла франзела. Другият им хляб черният не става. Трябва да се радваме че в България си имаме хубав хляб. За всичко ли да копираме чужбина. В Германия наблягат много на месо като не ядат хляб.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравословно хранене в България няма, ако си купуваш продуктите от магазините. Факт, а някои се мислят за умни и рупат химикали и отрови.