Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

Нараства потреблението на кисело мляко и яйца
22 юли 2020 07:06, Елка Василева
87
Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променят навиците и храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци.

През 2019 г. всеки българин е изял средно по 82,4 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - 89,5 кг, показват данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Това означава, че всеки ден ядем по около половин филия хляб по-малко. Спадът в потреблението на хляб за периода от четири години е с 8%.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 10%. През миналата година всеки е изял средно по 35,7 кг месо, при 32,6 кг през 2015 г. Една от причините за това е, че няколко години поред свинското месо не поскъпваше, докато след чумата по свинете през миналата година цената му не тръгна нагоре. Това заедно с ръста на доходите през годините правеше свинското по-достъпно за хората и затова все по-често има пържоли на трапезата.

При надениците и луканките обаче почти няма промяна в общото потребление през годините - по 13,6 кг на човек годишно.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно нараства потреблението на плодове и зеленчуци. Годишно човек изяжда средно по 51,9 кг плодове, което е ръст с 9% за период от четири години. Потреблението на зеленчуци се е увеличили с 6,2% до 72,7 кг на година.

Като хората купуват все по-често пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани. Потреблението на компоти за последните четири години е намаляло от 8,6 кг на 6,1 кг на човек годишно, което е спад с 29%. А консумацията на зеленчукови консерви се е свила с 22% - от 11,2 кг на 8,7 кг на човек годишно.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с 30% за четири години, а консумацията на масло се е увеличила с 10%.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с ръста на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всеки човек изяжда средно по 152 яйца за година, при 135 преди четири години, което е ръст с близо 13%. Потреблението на кисело мляко също нараства с 13% до 29,2 кг на човек за година. При картофите спадът е с 5% до 26,7 кг на човек годишно.

Шоколад вместо пасти и сладки

При десертите също има сериозна промяна в потреблението на българите, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар е намаляла с 2,8% за период от четири години, средно до 6,8 кг на човек за година. Малък спад има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 14% до 1,6 кг на човек годишно.

Потреблението на високо алкохолни напитки нараства през последните четири години, като наред с това хора пушат повече, показват още данните на НСИ. Потреблението ракия, водка и уиски е нараснало с 11,6% средно до 32,6 литра на човек за година. При цигарите ръстът е с 13% средно до 733 цигари годишно на човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличението и намалението на това, което консумираме вкъщи, е точно обратното на това, което пише в новината. Специално за хляба да вметна, че хляба съдържа почти всички вещества необходими за човека.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните се ориентират към здравословно хранене. Глупавите продължават с глупостите и обвиняват други за техните избори.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от години си пека домашен хляб, от нивичките дават стотина кг брашно и горе-долу се оправям с това, и като поразрових из нет-а , вече спрях и мая да купувам.И много от познатите ми правят същото, една хлебопекарна от големите и не се занимават да ядат химията от лев , лев и педесет
52
2
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Добър ден,на всички коментирали:Колко фермери и декара отглеждат "ХЛЕБНА ПШЕНИЦА"?Тогава почвайте да милеете за оня вкус от селските пекарни.Хлебната пшеница и при хубава година дава само 150 кила ан декар.Останалата се кефят "зърнарите" на 800 кила на тон + субсидиите..И те такаааа.Никой не повдигна въпроса за изченалата хлебна пшеница.Приятен ден.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eеми за 1.5 лв / кг хляб може да си купиш зеле, картофи, моркови .. пак са по-евтинджос да се заситиш
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
54- СКАЧАШ ПО ПЛОЩАДИТЕ, ЧЕ СИ ГЛАДЕН/А, МРЪНКАШ ВЪВ ФОРУМИТЕ ПРОТИВ ХЛЯБА, ХВЪРЛЯШ ПОМИЯ ПО ЕВРОПА, А СЕ СРАВНЯВАШ С ТЯХ- ОТ КОГА- ХЕМ ДО СКОРО НЕ МОЖЕХМЕ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ЯДЕМ ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ГИ ЗАМЕНЯХМЕ С КОМПОТИ, СЕГА ЯДЕМ САМО ПЛОДОВЕ, А БСП НИ ПИТАТ СЕГА ЯДЕТЕ ЛИ БАНАНИ- АБЕ КВАЙ ТЪЗ ТОТАЛНО ЕРЕКТИРАЛА КУЛИНАРНО СОЦИАЛНА ШИЗОФРЕНИЯ...
49
12
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
от години не консумираме месо това е месо от резервите на испания франциягермания холандия и полша затова се увеличава рака на дебелото черво
48
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
а това ДДТ мисля, че беше забранено преди повече от 35 години. Още ли живеете с тази информация
47
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман с тоз хляб. Хората в западна Европа толкова рядко ядът хляб че не е истина. Хляба е важен главно в бедните държави защото действа като заместител да те нахрани. Мизерници.
46
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
И още щрихи от Хамбург. Сутринта в хотела ме събуди пеене на ходжа от джамия! Е това нямаше да го повярвам ако някой ми го беше казал! Църквите - добре поддържани, но тихи, само една камбанка се чува. Разбирам ги немците, те са чисти хора, не желаят да живеят в мръсотия, повечето от тях са със смачкано самочувствие. Много араби спят пред жилищни входове и по цял ден само просят.
45
0
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 46Човек, сега бях в Хамбург. Оставям настрани мерките около Ковид19, това е друга тема. Страшно мръсен град, в центъра се разхождат тълпи черни и араби, мръсотията по улиците е страшна, по-голяма от София. Но в техния Лидъл и техния Кауфланд има цени, по-ниски от тези в София. Кило домати - 77 цента в Кауфланд. И хляб имаше на 49 цента. А немските заплати са - знаем какви са. Много полицаи (и полицайки - някои даже красиви, секси) по улиците. Но немците се чувстват некомфортно.
44
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Интересно - и магарето на село прави така! Връщаме се към природата - към маймуните...
43
0
 
9
 
! Отговори
Пиянде преди 3 години
30 литра ракия годишно ли ?! Че с толкова в средата на февруари съм нахълтал в "сухия режим". Вероятно се има предвид продадения "бандеролен алкохол". Всяка година си варя по около 200 литра ракия на 45 градуса и декември се налага да купувам.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чух на протеста Барбикян да скандира, че яде месо вместо хляб !
41
9
 
10
 
! Отговори
Браво Бойко!!! преди 3 години
ГЕРБ - видими резултати!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам някои възрастен като започне да ми обяснява по негово време какви химически заводи и индустрия е имало в България...ами сега дори са повече, просто леко са променили продукта - от тор на храна.
39
0
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ами цената на хляба много се вдигна. Трудно вече можеш да намериш хляб под 1 лев. Това за мене е недопустимо, защото хлябът е стока от първа необходимост.
38
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пак повтарям: От коментарите дотук ми става ясно, че според Бойко Борисов и ГЕРБ критерият че българите се били замогнали (ти да видиш) е фактът, че ядат повече месо и по-малко хляб?!?!?А да, и че ходят на море в Гърция! Много са богати щото са в Гърция.По статистически данни в Гърция средно е с 30% по-скъпо отколкото в България.Само че там туристът получава това, което са му обещали.Тук получаваш "барбарони" и други изненади.А колко замогнали се българи ходят на Малдивите, на Хаваите?
37
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 17Хайде пак го обърнахте на политика!България вече е под 7 милиона жители, главно пенсионери и малцинства.Откъде мислиш са високите бройки новозаразени с COVID19?И какви ограничения за българи налагат европейските държави?Забележи - сезонните работници, селскостопанските работници, берачи на ягоди и т.н.Много от пътуващите за Гърция са от малцинствата - да работят в земеделието.А почиващите в Гърция са малко, защото по нашето Бетономорие - клонят към 0 броя.
36
2
 
10
 
! Отговори
Bb преди 3 години
Ей наглеци. То месото е по-евтино от сиренето. Кво говорите.