Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

Нараства потреблението на кисело мляко и яйца
22 юли 2020 07:06, Елка Василева
87
Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променят навиците и храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци.

През 2019 г. всеки българин е изял средно по 82,4 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - 89,5 кг, показват данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Това означава, че всеки ден ядем по около половин филия хляб по-малко. Спадът в потреблението на хляб за периода от четири години е с 8%.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 10%. През миналата година всеки е изял средно по 35,7 кг месо, при 32,6 кг през 2015 г. Една от причините за това е, че няколко години поред свинското месо не поскъпваше, докато след чумата по свинете през миналата година цената му не тръгна нагоре. Това заедно с ръста на доходите през годините правеше свинското по-достъпно за хората и затова все по-често има пържоли на трапезата.

При надениците и луканките обаче почти няма промяна в общото потребление през годините - по 13,6 кг на човек годишно.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно нараства потреблението на плодове и зеленчуци. Годишно човек изяжда средно по 51,9 кг плодове, което е ръст с 9% за период от четири години. Потреблението на зеленчуци се е увеличили с 6,2% до 72,7 кг на година.

Като хората купуват все по-често пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани. Потреблението на компоти за последните четири години е намаляло от 8,6 кг на 6,1 кг на човек годишно, което е спад с 29%. А консумацията на зеленчукови консерви се е свила с 22% - от 11,2 кг на 8,7 кг на човек годишно.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с 30% за четири години, а консумацията на масло се е увеличила с 10%.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с ръста на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всеки човек изяжда средно по 152 яйца за година, при 135 преди четири години, което е ръст с близо 13%. Потреблението на кисело мляко също нараства с 13% до 29,2 кг на човек за година. При картофите спадът е с 5% до 26,7 кг на човек годишно.

Шоколад вместо пасти и сладки

При десертите също има сериозна промяна в потреблението на българите, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар е намаляла с 2,8% за период от четири години, средно до 6,8 кг на човек за година. Малък спад има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 14% до 1,6 кг на човек годишно.

Потреблението на високо алкохолни напитки нараства през последните четири години, като наред с това хора пушат повече, показват още данните на НСИ. Потреблението ракия, водка и уиски е нараснало с 11,6% средно до 32,6 литра на човек за година. При цигарите ръстът е с 13% средно до 733 цигари годишно на човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари