Политолози: Протестът няма да роди политическо движение

Решенията в Брюксел са успех за Европа и България, смятат те
22 юли 2020 11:53, Красимир Ангелов
143

Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, а депутатите от БСП скандираха "Оставка" преди да напуснат пленарната зала след гласуването. Всичко това стана на фона на продължаващите вече 14 дни антиправителствени протести у нас. Премиерът Бойко Борисов пък анонсира 29 млрд. евро за България от бюджета на Европа.

Още по темата
"Това е един успех, но преди всичко за Европа. С отблокирането на бюджета Европа даде заявка, че остава най-мощния съюз от държави в света. Това в частност е успех и за България. Този бюджет е за много години напред. Цяла Европа очаква септември да се обостри икономическата криза", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

"Това е успех за Европа, но тези пари са под условие. Всяка от страните може да бъде блокирана с мнозинство. Тези неща в България ги пропускаме", отбеляза политологът Любомир Стефанов.

Андреева е на мнение, че властта се намира в среда на социален страх и постоянни политически претенции. Вече имало много претенденти за властта, които казват, че могат да се справят много по-добре с този бюджет.

"Проблемът е, че това не се визуализира като социален път - нито от опозицията в парламента, нито от самия протест", посочи тя и подчерта, че ролята на протеста не е да роди политическа партия, а гражданското движение да сигнализира властта, че има тежък проблем.

"На площадите виждаме една абсолютно разнородна маса от протестиращи. Не забелязвам тези хора да си говорят помежду си. Със сигурност има хора с общи визии и идеи. Протестът има фокус, но се изисква енергия, за да намери материя и форма. Едва ли ще роди политическо движение. БСП не води и не материализира протестите", обясни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставката на правителството вече не е на дневен ред. Разнородната маса пък гарантирала, че натискът на гражданското общество ще бъде под формата на всички партии.

"Управляващата коалиция има по-ясна визия - вижда криза, има идея като мерки, има средства за решаване на тези мерки. Протестът създаде обществена възпалена среда. Въпрос на един грешен ход е протестът да ескалира. Едно грешно изказване може да изкара хората на площада", каза още Цветанка Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най добре е тия пари 29м.арда. да си ги разделим! отколкото да се доверим на някой със хубавите приказки.
97
8
 
5
 
! Отговори
Алтернатива има преди 3 години
С коментарите по-долу просто сте сменили темата. Не е точно тук мястото да бистрим дали е било по-добре или по-зле преди 1989г. Въпроса е за бъдещето. Тези млади хора, които са на протестите искат по-добро бъдеще и са прави да го искат. Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС и изоставаме и от предпоследните. Румъния вече има два пъти по-голяма минимална заплатаот нас. Корупцията и беззаконието ни пречат да се отлепим от дъното. Изходът е: предсрочни избори с машинно гласуване.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не политически, АНТИПОЛИТИЧЕСКИ. ДС си е пуснало пипалата във всяка голяма формация и си пази козовете да пусне в малките, ако се разрастнат. Тия протести не са в подкрепа на политическа опозиция, а протест срещу разкапаната система като цяло. Мислите ли, че Боко е достатъчно умен да е там където е ? Този клоун. Моля, понеже не ги изпуцахме, като румънците, а им дадохме държавните куфари, за това ще сме така. Едни 2-3 хиляди вампира ни убиват, а вие форумци се пънете с глупости.
95
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 112Я потърси малко снимки от едно време и разгледай Виж има ли пътища , градинки ,паркинги ...гледай хубавоВиж дали има усмихнати хора , виж дали има дебели хора ...гледай хубаво Хората бяха щастливи , всеки имаше дом , семействата бяха поне с по 2 деца Сега сме загубили човещината си , достойнството си , морала си , щастието си ...заради цветни опаковки , *** идеология и 30 годишни обещания , които не са нищо друго освен лъжи........
94
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен110 За тези, които не знаят и за тези, които са забравили да напомним, че си написал опашата и грозна лъжа. "Хубавият" живот беше за партийната номенклатура, но те сами си го "развалиха" по заповед от Москва и "ония" от Запад нямат нищо общо с това. А живота беше толкова "хубав", че всички се натискаха към "гнилия капитализъм" и как да купят някакъв *** от Кореком. Българите са забравили кога са били "велик народ", а сега са 80% имбесили.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май е време да освободиш стаята
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я да ви питам многонайковци такива Навремето социализма с референдум ли го свалиха Хубав живот и западняците ни завиждаха защото хората живееха без ГМО и простотии и решиха да ни направят демокрация Колелото на историята се върти Българите са били велик народ и пак ще бъдат
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искате алтернатива ? Конфискувайте всичко заграбено от олигасите ( и без друго си беше държавно) връщаите социализма и да се свършва тая свинщина Навремето пращахме космонавти в космоса , сега пращаме роби на западните страни за едно парче хлябНие сами не се уважаваме като народ , а искаме другите да ни уважават
90
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взеха ли ви заводите ? Тока ? Водата ? Взеха ли ви курортите (навсякъде бариери все едно е военна зона)Здраве платено , зъби платени , училища платени , университети платени Да ви п,и,к,а,м на демокрацията Не знаете какво е истински и достоен живот , защото ви промиха мозъците и ви опростачиха и няма връщане назад
89
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си искам социализма ! Безработица 0% , пенсионират се хората преди 60год възраст и отварям място за младите , а те самите подържат селските си имоти и копат градините .Безплатно образоване, здравеопазване , стоматологични услуги и др. Обществения транспорт на символични цени .Сметка за ток 2-4лева , вода 20стотинки. Заплати около 200лева .Лева е със златно покритие . Карта за море -една смяна 14дни =40лева всичко включено.Горд народ със добър живот .Сега *** до ***
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баце 105Когато човек е с нисък интелект не е разумно да го демонстрира наляво и надясно.Бъди по-въздържан.Ще ти помага в живота.Просст си.
87
9
 
7
 
! Отговори
баце преди 3 години
Ако на избои отидат да гласуват 45% от имащите право на глас е добре. Сметнете си сами колко от всички имащи право на глас са за ГЕРБ (16%) за БСП (14%), после следват оснаналите. В момента 50-55% от негласуващите ви искат оставката , защото не припознават никой в НС, но им е писнало. Те за това протестиращите са разнородни, но единни в искането си за оставки и прочистване от мутри.
86
4
 
1
 
! Отговори
събитията днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
85
8
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Какво политическо движение може да роди платен от олигарх-уб.иец протест на който присъстват 15 дрогирани аутсайдера, 3 чер.вени бабички и двама заблудени студента, които са дошли да си направят селфи за Инстаграма. Ще се казва сигурно- ПП БГ Лузъри
84
1
 
10
 
! Отговори
Писна ми преди 3 години
До МладияпремиерсхаремаЗдравей, Писна ми да се обвиняват другите че са безработни. Те пак ще са безработни и при други политически сили защото масовият българин чака наготово да му дадат без да се труди, чака да даде някой лев да го уредят с нещо ефтинко и голямо. работих 15 години в сферата на търговията едвам намирах читави гора за работа, аз за 500 лева няма да ви работя че стоя да ми дава мъжа ми/ родителите ми. На сегашната ми работа също за 1500 лева не можем да намерим хора за работа.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Значи бъдещето се очертава: получаваме си базовия доход и си гласуваме машинно. Въпраки че ако получаваме базов доход и не сме заети, то ще е голямо разноообразие да идем се разходим да гласуваме на место. Или за машинното въпросът е кой ще прави програмката за гласуването, и кой ще докопа компютъра?
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаеха, че оставка на правителството няма да има, просто трябваше да има скандал, за да може едни човечета да изпълзят от дупките си, да получат медийно отразяване и да трупат рейтинг. Нито има конкретни искания, нито конкретни предложения как да се реши даден проблем, всичко се върти на някакви долнопробни личностни нападки, а най-интересното е че ББ реши да им играе по свирката и да се включи в този инфантилен бой с плюнки.
81
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗатоваИдеята, която явно зрее след протестиращите е, че сега има мутренски пари и ако вземат властта, ще ги раздават на калпак и всички ще си живеем живот во веки веков. Базов доход - комунизъм под друга форма. Може би затова и БСП е наоколо?
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Има разследвания и срещу машинното гласиване, например при избора на Буш-син,. Не значи, че машинното гласуване ще реши всички проблеми.
79
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези протести са старт на преизборната кампания на гладници с богати спонсори като Христо Иванов да речем. А пък атака срещу Гешев е защото настъпи доста интереси, на доста хора стана неудобен, Дубай, Белград, Президенството и т.н. са бесни, че някой е дръзнал да ги им разследва престъпленията.