29 хил. души ще получават топъл обяд до края на годината

С услугата подпомагат най-уязвимите от пандемията групи
15
29 хил. души ще получават топъл обяд до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност ще получават топъл обяд до края на годината, съобщи МТСП.

Услугата, чрез която се подпомагат част от най-уязвимите от пандемията от COVID-19 групи, трябваше да приключи в края на този месец. За удължаването й Министерството на финансите отпусна допълнителни 9 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Средствата ще бъдат преведени на общините, които и до момента предоставяха храна по целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация", като кандидатстването ще бъде на два етапа. Първият етап е за осигуряване на топъл обяд до края на август. След това е предвиден втори етап на кандидатстване за предоставяне на услугата до края на годината. Нуждаещите ще получават всеки ден супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

До края на годината безплатно в обществените трапезарии в страната ще се хранят и други над 4100 души. В средата на май програма "Обществени трапезарии" на МТСП беше удължена, като бяха включени нови 1400 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и доходи, както и ползващи социално подпомагане, и поставени под карантина.

Още в началото на пандемията от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха осигурени допълнителни 45 млн. лв. за разширяване на патронажната грижа до 31 декември 2020 г. Така 30 000 възрастни и хора с увреждания в 240 общини получават храна, лекарства или помощ за извършване на административни услуги, а други 12 500 - социално-здравни услуги.

От началото на април до средата на юни по Оперативната програма за храни бяха раздадени 1405 тона храни от първа необходимост. Пакети получиха над 58 000 лица и семейства в затруднено положение. В следващите месеци предстои съвместно с БЧК да бъдат раздадени 6900 тона хранителни продукти на стойност 17 млн. лв., с които ще бъдат подпомогнати около 500 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
моето мнение преди 3 години
Че такива хора не трябва да има ,другото е че са много ,а ама много повече и че някак си да се хвалиш, че ще трябва да спасяваш толкова хора с един обяд / на фона на толкова ,,изчезнали,,пари/..... и колко хора ровят по кошовете --срамота ..
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TotenkophТочно така: държава в ес, обрана и поставена в пълна зависимост.Независимо от кого - от тошо насам, всички искаха ес и продаваха интерес.
8
0
 
13
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
Говоря с познати ,говоря със съпругата си и обяснявам на вече порасналата ми племеница ,и на нейният съпруг неолибералист,че в детските ни години нямаше хара ровещи в кофите за отпадъци ,за парче мухлясъл хляб в свирепа конкуренция с бездомните кучета.Нямаше и такава екстра като топла супа за бедняци,защото нямаше хора,които не можеха да си позволят храна.Може да се добави,че и храната не беше тъпкана с ГМО или колбаси направени с 60-ет годишно месо от военните запаси на западни държави
7
5
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ей това е червените кхмери *** на Доган, до там ни докараха, 2020 г. държава в ЕС.
6
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Под ръководството на ес расте армията на бедните.Затова и ес иска повече бюджет - да преразпределя както той си знае, за да може след 7 години да има още повече бедни и по-голяма нужда от преразпределение.Скачайте за ес деца!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едни - топъл обяд, за други - студен резерв.
4
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ОУУУУУУ!...Не е ли велико?-29 МИЛИАРДА "помощи" от ЕС,срещу 29000 български бедняци с по една зупа на обяд?!Супа за лев и петдесет .....ВЕЛИКО!!!!!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
""Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност ще получават топъл обяд до края на годината"" Това е ефемизъм на мизерия.Когато мизерията е част от държавната политика,тогава се появяват едни социално приемливи и обтекаеми изрази като грижа за социално слаби.Не си спомням през детските ми години,да е имало хора,които ровят в кофите за *** и безнадежно тътрузят крака със стари скъсани обувки,а в очите им отчаяние и пустота
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да им завидиш.Някакъв чорболяк като за бог да прости,а закуската и вечерята ще им бъдат спестени,защото не е здравословно толкова много да се яде.
1
2
 
19
 
! Отговори
Каунь преди 3 години
Топъл обяд за Бокьо,Шишо и Горанов във Софийският.