Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До До Анонимен 283 То па от Русия сме видели все хубави неща.
232
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 283 преди 3 години
Знаех си аз, че франсетата пуснаха корона-вируса,а не китайците!!!Ей................от тая Франция и Англия нищо хубаво не видяхме ние , българите!!!!
231
15
 
17
 
! Отговори
Николов Плевен преди 3 години
Явно доц. Мангъров е прав, след като толкова много платени *** и драскачи плюят срещу него!
230
8
 
9
 
! Отговори
Плюс за Мангъров преди 3 години
Минус за търговците със Смърт.
229
11
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Ами прав е г-н доц. Атанас Мангъров. Защо се паникьосвате излишно като при положение, че т.нар. ухански вирус не произлиза от Европа и най- вече от България, а е от Китай ( колко е " китайски " е пак друг въпрос, но сигурно е направен в Китай от американци).
228
6
 
27
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
''"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател". Ти може да не си съгласен,но другите държави започнаха да се пазят от нас!Преди 3-4 месеца ревеше за повече PCR тестове,сега пък не били показател!
227
8
 
20
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Луцифер в човешки образ!
226
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше карантината сега нямаше да имаме нито един лекар в ковит отделенията. В началото нямаше облекла, маски, ръкавици. Не знаеха как да лекуват! Лекарите сега не искат да влизат в отделенията, когато има всичко, а януари и февруари просто щяха да пълнят болници без медицински персонал. Вижте Пловдив, молят за лекари и сестри. Предсравете си всеки град така! Спазвайте хигиена хора и за Бога намалете цигарите, тоя вирус атакува белите дробове! Да си помогнем сами, че да ни помага и Господ!
225
8
 
21
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Добре бе Мангъров си е луд това е видно. Ама защо и вие се правите на луди като му вярвате. Всичките като него до един изпопадаха по гръб в света само тоя дръглив проскубан дедик по гръб не пада. Айде казал глупости щото е вярвал в тях, ама като вижда че не е прав да се засрами и извини. Мисля хората му дадоха шанс достатъчно.
224
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТолкова ли ви е все едно че има риск за здравето ви. И ви е все едно че може да ви бутнат в болница, в най-гадното отделение. "Съсипали" държавата, аман от клишета.
223
3
 
5
 
! Отговори
65 преди 3 години
Мисля ,че ако нямаше тази карантина,просто тогава заразените щяха да са 300,а не сега.Спечели се време за опознаване на вируса.Някой от щаба каза ,,печелим време".А че в цял свят карантината беше 2 месеца май е икономическа секира.
222
0
 
12
 
! Отговори
Смелостта преди 3 години
До ДртПрчВъпроса не е до страх, а до медицински риск. Смелостта адекватнен отговор ли е на една зараза? Болния е страхлив, а страхливеца е болен, какво примитивно мислене...
221
3
 
13
 
! Отговори
Распутин преди 3 години
Омръзна ми тази ексцентричност. На него не му ли омръзна да се прави на Распутин. Обикновено, докторите поощряват, за всяко заболяване, да се прави превантивно изследване. Когато си болен, как да го установиш!
220
11
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Гласовете на разума ще стават все повече. Не на страха!
219
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато е прав Мангъров, прав е. Политиката ни спрямо вируса е напълно погрешна. Така само си съсипваме държавата.
218
19
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ковид няма и хората го разбраха. Улиците пълни, заведенията пълни, парковете също. Само медии, политици и лекари продължават с пропагандата. А тука има един два ковид трола които пускат коментар след коментар.
217
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсите гласност, но защо на всяка цена? Този човек няма моралните качества, а и необходимите медицински знания за да говори по медицински теми. По-достоверна информация може да ви даде санитарка от някое отделение с ковид болни.
216
12
 
35
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Този не беше ли дето приказваше, че лятото вируса ще изчезне, в противен случай щял да си избърше зaдниka с купената си диплома?
215
18
 
32
 
! Отговори
Covid19 преди 3 години
Този ненормалник Мангъров ако го бяхме послушали още от самото начало ...досега да сме задминали Швеция и Белгия по смъртни случаи взети заедно:(((
214
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров не беше ли - тоя дето искаше да се правят масови PCR тестове сега какво да не би да са спрели да му плащат вносителите им за реклама... Този и още няколко други са виновни за сегашната ситуация, разколебаха хората, голяма част от хората спряха да спазват елементарните противоепдемични правила и това е резултата.. Дано смъртността да е ниска..