Медик за COVID-19: Стотици хора ходят болни между нас

РЗИ няма капацитет в момента, не може да обхване контактните лица
23 юли 2020 09:00, Елка Василева
101

Броят на заразените с коронавирус у нас отново се покачи. Само за последното денонощие са установени 330 новозаразени, има и 8 починали. Задъхва ли се здравната система, в кондиция ли са лабораториите да поемат нова вълна и дали масовите събирания на открито могат да блокират здравеопазването?

"Пак има преоценка на мерките, почти всеки ден излизат нови заповеди. В очакване сме на нещо ново. Продължават да ни заливат, в един момент започваме да губим връзката. Трябва да опитаме да ограничим този процес. Десетки и стотици хора ходят болни между нас", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Миндов е убеден, че има безсимптомни носители, но не е ясен техният брой у нас. Има кохорта от суперзаразители, които нямат симптоми, но са много склонни да предават вируса. Не знаем кои са тези хора между нас, те са най-опасните, подчерта той.

Още по темата

Медикът обърна внимание на протестите в страната и призова скандиранията да стават с маска на лицето. Призовавам ги да бъдат с маски, ако викат, не спира звука толкова, отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Д-р Миндов алармира за проблема с тестуването. При появата на симптомен пациент се оказва, че джипитата не могат да назначат никакъв тест.

"Първо, той не трябва да идва при нас с тези оплаквания, защото в момента, в който излезе положителен, аз съм контактен с него повече от 15 минути, трябва да изляза в карантина, да затворя кабинета. Имат финансови проблеми и не можем ние да назначаваме тест. Трябва да преценя оплакванията ви, да дам направление по близки и да дойде екип в домашни условия. Чака се от 3 до 7 дни", обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Д-р Миндов предупреди, че РЗИ няма никакъв капацитет в момента и не може да обхване контактните лица, камо ли да посещава домашни адреси.

"Няма кой да работи там. Дори директорът на РЗИ в София прави пробонабиране. Той също е лекар, може да го прави. Трябва да е обучен човек, сложна технология е. Фалшиво отрицателните резултати се дължат на неправилно пробовзимане", обяви лекарят.

"Наесен, когато дойде грипът и симптомите се припокрият на 90%, ще трябва да третираме всички под един знаменател. Говори се дали противогрипната ваксина трябва да се слага. Правят се заявки за над 65 г. да се поръча френската ваксина с новите щамове, препоръчва се да се сложи. Всички лица трябва да бъдат обхванати, максимален брой, няма да има за всички. Проблемът ни в София е, че лекарите не правят заявки. Най-малък брой заявки се правят", каза още събеседникът в студиото.

Д-р Миндов потвърди, че хора от всички възрасти боледуват от COVID-19, дори и бебета. Според него има бум на заразени сред младите заради проведените абитуриентски балове.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 3 години
А каква е логиката,като има толкова безсимптомни да имунизират децата,не трябваше ли да се тестват преди ваксини,при положение че дете се ваксинира само и единствено ако е здраво и ако е нямало контакт с болни,а при това положение следва те да са изложени постоянно на риск ,много странно,кой ще понесе отговорността ако нещо се случи ако дете е ваксинирано и се окаже безсимптомен носител,значи щом не пречи да се разрешат имунизациите при пандемия,не са опасни тези безсимптомните,така излиза
94
0
 
2
 
! Отговори
блзко преди 3 години
До квоблизко до истината, плюс тежки грипни сезони миналия и този се очаква да са най тежките за последните 7-9 години
93
0
 
2
 
! Отговори
да преди 3 години
така правиха в италия север и в ню юорквсеки се третираше болен от корона вирус макар че 90% ит болните страдаха от по 2-3 други грипни щама
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инфо !!Грижат се 119 лекари за 17 пациента в Лондон казваш. Никакво инфо не си, разпространяваш измишльотини.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотици болни ходят без никакви симптоми: това ясно показва колко точно е страшен вируса...А това че в България средната продължителност на живота е най-ниска е Европа, и че хората умират от всякакви неща които попринцип се лекуват на запад, показва колко е зле цялата ни здравна система.
90
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И милион може да ходят без симптоми, защото когато ни затовриха вместо масово да тестват, да помислят как да отхлабват постепенно мерките и кои, да измислят по какви критерий и кои мерки пак ще се затягат, да укрепват сериозно капацитета на болниците, да оправят драстично възнагражденията на медицинския персонал, особено тези на първа линия, те излизаха да ни изнасят смразяващи речи за масово изтребление и да ни призовават да се крием като мишки по дупките!Страшна некадърност и пълен провал!
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До затоваВие не разбрахте че СЗО са терористи облечени като доктори. Проверете ефекта от жаксините които раздават в Африка от години. Това е за да се опитоми добитъка еййй, мислете ве. Тия политици са приели адженда 21 която иска депопулация на земята. Четете бе хора, всичко го има черно на бяло. Баце Бил ГЕЙ открито говори за депопулация на населението, баща му е имал същата фикс идея. ХОРА
88
1
 
4
 
! Отговори
Докато не преди 3 години
Започнат да третират този вирус както всяка друга инфекция нещата ще стават все по-гротескни и даже абсурдни. Сега рябва да назначите всички ЖиПи та в РЗИ. Но тогава ще излезе, че целият Костовистки модел на ЖиПи здравеопазването трябва да се разруши, защото е неприложим.
87
7
 
5
 
! Отговори
затова преди 3 години
в Белгия с маски и на открито
86
5
 
11
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Кой е виновен ,че стотици болни ходят между нас?Ще ви кажа- Бойко.При положение,че държавата е платила за разработка на план при пандемия- 9000000 лв от парите на българите.1 точка на плана е масово тестване.Кога бе изпълнена тая точка?Колко време стояхме като затворници у дома?И какво се постигна с всичко това?Да ви кажа , нищо.Е кой е виновен, народа или управлението?
85
2
 
13
 
! Отговори
кво преди 3 години
вирус няма, има си болни, които си умират според давността на болестите им, и реалната смъртност я пишат к19 тва е истината
84
4
 
4
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До хахахаТака де,то затова и ще ни е още по трудно! Защото сме такива,затова и сме на това дередже.Народ,който 500 години е търпял,който и сега търпи,драска в нета и чака някой друг да направи нещо и в същото време-за него закони няма,подражавайки на Вожда-какво да се иска от него!?.....
83
2
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До ДАКакво безропотно подчинение? То такава анархия и свободия, каквито са у нас, няма никъде другаде по света :)
82
2
 
22
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Престанете с тези манипулации!!"Стотици болни хора ходят между нас..." Те не са болни!!!Те са вирусоносители,заразени или каквито там искате ги наречете.Че има вирус и той не е обикновен,варно е.Но също е вярно,че всявате паника ежедневно по всички медии.Но това пък е световна практика-всеобща манипулация и всяване на страх-това води до безропотно подчинение.А дали ще е така!?Времето ще покаже!
81
9
 
14
 
! Отговори
Променям си преди 3 години
теорията - БЪЛГАРИТЕ сме на първо място по СМЪРТНОСТ не само защото СМЕ ЗЛИ И ЗАВИСТЛИВИ, НО И ЗАЩОТО СМЕ НЕВЪОБРАЗИМО ПРОСТИ И НЕДИСЦИПЛИНИРАНИ.
80
3
 
1
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
до #79 Въобще не ме вълнува какво мислиш.Заразява те се мол0умник ...
79
7
 
5
 
! Отговори
инфо !! преди 3 години
Вируса е най доброто Био Химично Оръжие създавано някога .. Заразени до момента : над 300 000 000 мислите че се базикам а ? В България 3ма лекари се грижат за 17 с Corona Virus. В Лондон за 17 заразени се грижат 119 лекари !!!! нямам думи под всяква критика , Неграмотници , Некадърници ОСТАВКА !!!!!!
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Инфо!!Тук нещо с дезинформация ли се опитваме да играем .Първо почваме с ревливите истории, после със страшните думи и накрая се явява третия БОТ който плюе предишните, НО ПОТВЪРЖДАВА ТЕЗАТА ЗА ПЛАНДЕМИЯТА. Драги ми сънародници, Ботове. Пропагандата съществува много преди да сте били родени. Приемете,че има хора които са много по наясно как работи тя. Не е зле да почетете история на човечеството и малко психология
77
4
 
1
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
до Бухал .... Всичко ще се нареди както трябва ..Заразена била .ще зарази и комшийте и близките си..много ясно че е Corona Virus...Corona Virus не е шега , разбирате го ама много късно .! Един зараден заразява до 80 човека за по малко от час. Абсолютно всички заразява по пътя си .. ама много хубаво прави пр0ста Пу..кА. да умира
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и тоя доктор болен и ходи между нас. Ама от тъпотия.