Протест в столицата против превръщането на "Св. София" в джамия

Недоволните настояват храмът да остане музей
Обновена: 24 юли 2020 22:43 | 24 юли 2020 22:40, Камелия Цветанова
98

Редица държави и църковни лидери вече изразиха притеснението си от промяната на статута на "Св. София".

Съседна Гърция го определи като провокация, а у нас в деня на първата мюсюлманска молитва в храма в Истанбул се организира протест.

Мястото му е символично - едноименният храм "Св. София" в столицата.  Протестиращите се обявиха против смяната на статута на храма и бяха категорични, че трябва да остане част от световното културно наследство.

"Когато са засегнати религиозни чувства и историческа памет, не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството. Ние започваме този сердикийски процес за защита на християнството, за да може да се чуе нашият глас, за да сторим всичко, което е по силите ни с едно единствено желание - това решение да бъде отменено", заяви Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Темата коментира и Екатерина Захариева. Тя зави, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат запазени християнските стенописи в храма въпреки превръщането му в джамия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До айдеТрудно. По различни оценки в Бъглария има над милион мюсюлмани като имаме много противоречиво минало с тях. Това е бавно-цъкаща етно-конфесионална бомба, съзнателно създадена отвън, за да се контролира Бъглария по-лесно.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През управлението на ГЕРБ се изградиха над 1300 джамии в България, а църквите се броят на пръстите на едната ръка.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отидат по време на молитва около джамията на халите, там трябва, а не на света София.Може да се носят кръстове, камбани и да се ръси около нея със светена вода.
6
2
 
9
 
! Отговори
трета национална кат преди 3 години
правителството не протестира а захариева го нарича център на многонационална религия ,е и затова ще протестираме за липсата на позиции от управляващите , айде сега бойко да звъне на ердоган и да му каже св софия да е църква трета национална катастрофа е с тази хунта в затвора да ходят
5
3
 
14
 
! Отговори
айде преди 3 години
сега всичкото джамия, просто да се затвори
4
9
 
14
 
! Отговори
SULEIMAN Kadir преди 3 години
хахахо,голем смех,собственити си проблеми оправили тикволандците,че и за чуждите протестират.Няма по просто племе от тикволандското.
3
14
 
5
 
! Отговори
вярващ преди 3 години
Миналата година в бпц поповете пеяха молитви против истамбулската конвенция и гейовете и разгневиха Господ затуй наказанието няма да е само използването на стария миналогодишен благодатен огън
2
3
 
9
 
! Отговори
edin преди 3 години
Protestirayte pred djamiyata v Sofia!
1
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Не случайно Ердоган е...разположил новият ЗРК С-400 около Св.София,за да може службите да преминават...спокойно.