Протест в столицата против превръщането на "Св. София" в джамия

Недоволните настояват храмът да остане музей
Обновена: 24 юли 2020 22:43 | 24 юли 2020 22:40, Камелия Цветанова
98

Редица държави и църковни лидери вече изразиха притеснението си от промяната на статута на "Св. София".

Съседна Гърция го определи като провокация, а у нас в деня на първата мюсюлманска молитва в храма в Истанбул се организира протест.

Мястото му е символично - едноименният храм "Св. София" в столицата.  Протестиращите се обявиха против смяната на статута на храма и бяха категорични, че трябва да остане част от световното културно наследство.

"Когато са засегнати религиозни чувства и историческа памет, не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството. Ние започваме този сердикийски процес за защита на християнството, за да може да се чуе нашият глас, за да сторим всичко, което е по силите ни с едно единствено желание - това решение да бъде отменено", заяви Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Темата коментира и Екатерина Захариева. Тя зави, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат запазени християнските стенописи в храма въпреки превръщането му в джамия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
До човека убиждащ Българите, ще поживеем и ще видим какво ще стане с турция и с тебе, да не се отречеш от турчолукът си с радост от вътре, няма да има външна намеса сам ще го осъзнаеш, а за спиритуализмът на Българите не говори без да знаеш, или съдиш по себе си
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България една камара джамии са музеи и няма да се превърнат отново в джамии, обаче ние не протестираме за това. Не разбирам хората, които така яростно си защитават родината от нас. Казвате, че ние сме лоши и варвари, а ни обиждате по най-елементарния начин, пропит със злоба. Пожелавам на хората, които са го направили, а и на тези, които протестират пред църквата, да отидат в джамията и да питат, какво е Ислям или просто да разговарят с някой вярващ мюсюлманин. Ще се изненадате!
27
5
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Като един европеец, предлагам Храма Александър Невски да го превърнем в джамия, а нашият пастир Бойко Борисов да отскочи до Анкара и да каже на своите приятели за нашето намерение. Ние сме широко скроени, ние обичаме и тачим ДПС, можем да си минем и без църкви и манастири, но джамии трябва да има в Държавата. Джамии трябва да се строят във всеки квартал на София, във всички български градове, покрай пътните отбивки, с една дума, всичките пари от ЕС да са за джамии.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защитниците на пчелите няма ли и те да се появят. Колкото повече протестъри, толкова по-добре...
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакън!Наистина е провокация спрямо православието.Православен храм може да рухне, но не може да с смени статута, така е при нас!при католиците е друго те си отдават сградите под наем.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има пророчество - това започне ли ,следва края на туркие
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На контрапротест в подкрепа на правителството.
22
16
 
3
 
! Отговори
Islam преди 3 години
Всицки знаем бъдестето на еуропа то е на исляма! За последните 10 години прозента на муслимани се увеличи на 10 % от еуропскоро заедно с русия! След 50 години континента е наш а вашите внузки и даштери ште са наши сапруги на моите деца и внузи
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само едно не можах да разбера това предателство на кои от подчинени те на боико е не може да е негово някои които има интерес църква да стане жамия като шумен
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като по голям всяка година БСП защо организират се протести и се на избори а замислете се значи това е от десет години защо сте се недоволни кои работи смислена работа вашите коие навън пак вашите кои бизнесмени са мутри вие ги знаете значи са вашите тогава какви мутри са герб жалки сте
19
2
 
3
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
Мене не мъ бърка входа вече е без пари добре ,че миналата година не им дадох 15$
18
1
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Логичноно е да има реципрочен отговор-джамии в Европа да бъдат превърнати в музеи.Обаче евроджендърите нямат смелост за това!
17
3
 
20
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До МюслимИсторията доказва и ще докаже за пореден път , че страни и държави като Гърция и България, които имат от хилядолетия стара история ще оцелеят и ще пребъдат, нямат бъдеще турците и тяхната менте " държава" и " страна" Турция и тяхната измислена и менте турска " история".
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Гербаджии превърнали са Голямата църква в центара на София в джамия???Но то какво друго да очакваш от Бойко и ГЕРБ!!Предатели!! Еничари!!
15
5
 
12
 
! Отговори
Защо не обявиха? преди 3 години
Защо не обявиха по медиите, че ще има такъв протест?Щяхме да идем там, но вероятно организаторите на другия протест, който вече 16 дена прави циркове в триъгълника на властта, са предусетили, че протестът срещу превръщането на "Св. София" в джамия ще е далеч по-многолюден и ще засенчи циркаджийския.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vsqko chudo za 3 dni. I tova shtese zabravim. A kolko to I do vas tuk komentirashti te komonisti. Nikoi nevi iska mnenie to. Cqla Bulgaria vi mrazi. Kato I chwta komentarite vie oshte jiveete 19 vec. Islama tova islama onova. Kakto vikashe edin fr hrestiqnin. Kogato umrat syaritw hora togav Bulgaria shtese promeni. Shte ima po dobar jivot za nas. No Sega nqma s vashto komonosticheski mislene is Kate da predezvikate VOINA. No nqma davi se poluchi
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SULEIMAN KadirИМА,анадолското!!!
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв протест бе *** си правят квото искат кой ще ни бръсне за слива нас това е загубено време те на от Русия не им пукна та от нас ли
11
6
 
14
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Видеоклипът е отвратителен и не отговаря въобще на заглавието на темата! НЯМА протест или възмущение от страна на жителите в Константинопол( днешен Истанбул) против това безумие на Ердоган и техните сънародници турци, отишли със скверни си "молитви" да сквернят Християнския Православен Византийски Храм Света София; в клипа даже НЕ е показано и основателното възмущение на гърците към това престъпление. Най- лошото е, че проклетниците са скрили и Хубавите и Чудни Византийски Икони и Мозайки.
10
1
 
21
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Браво на Ердоган, показа истинското лице на исляма.